用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 初中教育 開始駁咀,求相處方法
go

開始駁咀,求相處方法 [複製鏈接]

明白這是青少年成長階段的過渡期,唔想因此而破壞大家關係,要維持幾耐? 你們怎樣處理?可以分享?

王家爸爸  好正常  發表於 15-4-27 10:21
   3    0    0    0
liuliu

回覆:開始駁咀,求相處方法

不是好方法,考慮留學,大家少見面,反而感情好咗,每次回來有很多話題。

用軟功, 聲淚俱下。。。不過只能最多用2次

王家爸爸    發表於 15-4-27 10:23

聲淚俱下咁不如做朋友,一起看動漫,煲韓劇,應少少。。

去到中學先駁咀,已經好好!先聽吓佢想講乜嘢!

王家爸爸    發表於 15-4-27 10:23
黃巴士  AGREE  發表於 15-4-25 13:01

通常我唔出聲,真係谷爆時自己行出街冷靜吓! 因為您越惡佢越惡過您,一言九頂! 傷感情,到佢都忘記左您至提佢,講道理.

我曾經講过:如果你覚得自己大个,可以handle好多野,禁唔該用番个成熟既态度同我討論,講出你既理由,而唔係係度呱呱嘈,又或者為驳而驳咀。當然,大前題係父母唔好再當佢係小学生,大石压死蟹,唔听佢講佢既意願同理由啦~有時佢既選擇未必係最理想,但如果佢係足夠資訊下自己下決定,我地亦唯有支持。要明白硬碰不單達唔到自己想要既結果,仲要傷感情,並唔化算。小学時我好强硬,但到中学就要用唔同方法相处。

TwinWong    發表於 15-4-26 15:07
黃巴士    發表於 15-4-25 14:03

「駁咀」… 適用於
仔女與家長;
下屬與上司;
學生與老師。
上下分明。
常常說,要對青少年仔女如朋友,家長唔放下身段,好難改善關係。
你會唔會話你朋友駁你咀?
女兒有些要求令我遲疑時,我總會諗吓當年自己曾否有過類似要求,阿媽如何處理我等等。現在會明白當年阿媽唔贊成嘅原因,但亦一樣理解自己堅持嘅理由。
硬碰硬好難有好結果,會多嘗試從女兒朋友的身份、角度去看,去處理。

eviepa  我就係咁做  發表於 15-4-27 15:28

Sorry,  我係佢亞媽,永遠唔會係佢朋友。但我呢個亞媽會同佢玩,同佢講道理,聽佢解釋,屋企規矩要守,就正如喺學校要守校規。但我夜晚會喺佢張床訓係度吹水。有道理嘅會聽,態度差嘅即鬧。唔過底線有得走盞,一去底線無得講。朋友唔一定一世,但亞媽永遠喺佢身邊。朋友會反面,但亞媽最多嬲一陣就無件事,所以我永遠唔會同佢講我係佢朋友。
家務問題,如果屋企無工人,一定要做家務,即使有工人,基本嘢都要做,但無理由工人無嘢做叫亞仔去洗碗。工人放假食完早餐收餐具抹檯好合理。你試下出街食飯唔俾帶機,佢即刻揀留喺屋企。所以好多嘢喺整體去考慮。

annie40  sensible. like!  發表於 15-4-27 22:01
annie40  sensible. like!  發表於 15-4-27 22:01

SIYip 發表於 15-4-26 21:48
Sorry,  我係佢亞媽,永遠唔會係佢朋友。但我呢個亞媽會同佢玩,同佢講道理,聽佢解釋,屋企規矩要守,就正 ...
講得非常之好

liuliu 發表於 15-4-24 22:07
明白這是青少年成長階段的過渡期,唔想因此而破壞大家關係,要維持幾耐? 你們怎樣處理?可以分享?

...
初中開始駁咀其實好正常,唔需要過度擔憂,保持溝通,大啲自然會好啲。

自己青春期時都好大脾氣,阿爸係好惡既傳統老父,我真係同佢頂到行.....
但阿媽脾氣好到不得了,佢無當我既青春期係一回事,由鬼得我顛,
仲時時為我著想(不是寵壞個種),總之好慈祥,我最聽佢話~

王家爸爸  一個喂砂糖,一個喂米田共   發表於 15-4-27 16:59
王家爸爸  一軟一硬  發表於 15-4-27 16:59

引用:Sorry,++我係佢亞媽,永遠唔會係佢朋友。但

原帖由 SIYip 於 15-04-26 發表
Sorry,  我係佢亞媽,永遠唔會係佢朋友。但我呢個亞媽會同佢玩,同佢講道理,聽佢解釋,屋企規矩要守,就正 ...
講得好好!阿媽就係阿媽!

係度話以朋友身份相待,並唔係話要变得無大無細,尊卑不分,只係仔女有要求時,大家好好商量,家長以好似朋友般聆聽佢既理據,而唔係噸起个家長款:总之我話得就得,唔得就唔得,因為我係你阿媽,你要听我話。禁啫~又或者多d留意年輕人既潮流,禁就少d代溝,多d共同話題。多d諗下自己十三、四歲時既諗法,唔好用三、四十歲既諗法啫~举个例:阿女話想去听Ed Sheeran演唱会,近七百—張企位票。我心諗,边值呀?禁貴!你去睇Phantom我再貴都覚得值!呢d咪係分歧囉~

黃巴士    發表於 15-4-28 11:28

SIYip 發表於 15-4-26 21:48
好正 亞媽就係亞媽!!支持你

Yanamami 發表於 15-4-28 08:15
係度話以朋友身份相待,並唔係話要变得無大無細,尊卑不分,只係仔女有要求時,大家好好商量,家長以好似朋 ...
我亞囡話睇 K-POP演唱會, 個兩位韓星就快入伍, 重想睇最貴 1688元, 囡話自己儲錢買飛, 我是否抱開放態度比佢去呢 ?  

Yanamami  —人讓—步take it or leave it.   發表於 15-5-19 17:08
Yanamami  $1688就真係誇d.叫佢買中价票,   發表於 15-5-19 17:08

sinsinma 發表於 15-5-19 16:48
我亞囡話睇 K-POP演唱會, 個兩位韓星就快入伍, 重想睇最貴 1688元, 囡話自己儲錢買飛, 我是否抱開放態度比 ...

係好貴.  亞博場地太大, 幾百蚊票睇唔到明星. 我囝依兩年(現是S.3)都有睇.  

sinsinma 發表於 15-5-19 16:48
我亞囡話睇 K-POP演唱會, 個兩位韓星就快入伍, 重想睇最貴 1688元, 囡話自己儲錢買飛, 我是否抱開放態度比 ...
是, 我也是想建議囡睇中價飛, 我也經曆追星的階段, 也明白青春期追捧偶像是正常, 不過始終佢而家只是中學生, 唔想囡用貴價去支持, 請問可以點勸解亞囡 ?
‹ 上一主題|下一主題