用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 聖士提反書院同高主教書院比較
go

聖士提反書院同高主教書院比較 [複製鏈接]

校風、成績邊間好?
   5    0    2    0

兩間也是好學校學術方面,𨍭了直資後,聖士提反(人均5以上2.63)DSE成績會比高主教(人均5以上2.5)好少少,兩間的校風也不錯.
不計學費及地點,我會選擇聖士,因為比較注重全人發展,但係最緊要是你孩子的意願

回覆 Snakesmall 的帖子

唔該

仲需要留意一點,高主教雖然係男女校,但係學生主要係男仔。

聖士提反 is better and the school facility is better too

回覆 kintingrita 的帖子

成績,學校設施,師資同學生exposure 應該係聖士提反好d

SPC 2014年並沒有公佈成績,但根據往績SPC>SSC>高主教。St.Stephen2014年起才有第一屆DSS畢業生,成績應比以往更加好,高主教每年成績也保持上升,未來幾年程況仍是未知之數。可以俾D資料參考:
SPC: 大約有4x%本地大學資助學位課程,5%自資,1x%post secondary course,但留意有3x%overseas。
SSC: 人均5以上有2.63(38.7%)。8x%Degree & other Programmes at Local Universities / Institutes,1x%海外。
高主教:人均5以上2.5 .70%本地大學課程連同自資
以上資料參考各校school report。有錯請指證

聖士提反書院>高主教書院

今年正正高記同SSC join school 搞Christmas ball

https://www.youtube.com/watch?v=jQ-tlhxyuq4

王家爸爸    發表於 15-12-20 15:50

覺得b1a/b學生好少選ssc,因成六千幾學費,津校band 1大把選擇,但band 1尾band 2頭靠課外活動考入去要考慮清楚,朋友仔band 1尾入左去,初好開心,後來追唔上,原來ssc中英數其中一科肥要留班,,佢中一免強升班,中二要留班,中三又唔合格要留,佢地話長痛不如短痛轉左間band 2尾中學,朋友話每年留班用多六萬元,不如儲起去外國讀大學

回覆 RoseRose1980 的帖子

中英數其中2科肥先要留

引用:+本帖最後由+RoseRose1980+於+15-12-20+16:

原帖由 RoseRose1980 於 15-12-20 發表

覺得b1a/b學生好少選ssc,因成六千幾學費,津校band 1大 ...
咁樣?間學校咪越來越越多人?如果逢二進一,對個學生都好大打擊,呢間學校DSE成績亮麗,風光背後,真係有血有淚....一年60K.學費

Lucifer3960 發表於 15-12-20 19:51
咁樣?間學校咪越來越越多人?如果逢二進一,對個學生都好大打擊,呢間學校DSE成績亮麗,風光背後,真係有 ...

佢地每年有出國生,中四比較多,又有人留班下淘汰左,好似到DSE個級唔夠100人,你可search 一下(有錯請更正)

引用:Quote:Lucifer3960+發表於+15-12-20+19:51+

原帖由 RoseRose1980 於 15-12-20 發表
佢地每年有出國生,中四比較多,又有人留班下淘汰左,好似到DSE個級唔夠100人,你可search 一下 ...
如果得咁少人考,重要係精英去考,怪唔知得考得咁好,比學校丁走的人就慘,不過多數會話去左外國讀書

回覆 Lucifer3960 的帖子

精英都會去左外國。就好似DGS,SPC都有不少學生去左外國,影響了DSE成績

老實說,如果中英數3科有2科都不合格,就算比你升班都未必得上。我相信不只SSC有這個規定

引用:+本帖最後由+RoseRose1980+於+15-12-20+16:

覺得b1a/b學生好少選ssc,因成六千幾學費,津校band 1大 ...
怪唔得妳話B1A,1B的學生好少報SSC啦,我以為遠,原來咁難升班㗎,好大壓力遮,咁用成百萬買無息票據入佢間附小的家長,咪好慘囉

王家爸爸  只是個别例子,留班機會好微。  發表於 15-12-20 22:47

引用:老實說,如果中英數3科有2科都不合格,就算

原帖由 Snakesmall 於 15-12-20 發表
老實說,如果中英數3科有2科都不合格,就算比你升班都未必得上。我相信不只SSC有這個規定 ...
請問重有邊間係咁?講出來警剔下大家,等大家知道,唔好以為直資係寶

Lucifer3960 發表於 15-12-20 21:22
怪唔得妳話B1A,1B的學生好少報SSC啦,我以為遠,原來咁難升班㗎,好大壓力遮,咁用成百萬買無息票據入佢間 ...
唔係遠,我意思係b1ab有更多選擇,唔洗大那那每月用六千幾交學費

王家爸爸    發表於 15-12-20 22:47
‹ 上一主題|下一主題