用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 新校樂沛兒
go

新校樂沛兒 [複製鏈接]

仔仔有樂沛兒15-16pn offer,簡介會同開放日都去過,感覺都唔錯,但始終新校所以掙扎中,請問有無其它媽媽或者用家分享吓,謝謝!!

3    0    0    0

回覆:新校樂沛兒

今日收到信5月頭要落大訂啦!有無媽媽可以比d意見我呀!謝謝

引用:今日收到信5月頭要落大訂啦!有無媽媽可以

原帖由 scarlettbb 於 15-04-18 發表
今日收到信5月頭要落大訂啦!有無媽媽可以比d意見我呀!謝謝
有冇其他offer?

Same here! 煩惱中,喜歡樂沛兒的教材同課程,都較為深同活動教學。我煩惱緊選方方定樂沛兒。有冇用家比d意見呀?謝謝!
因方方處理細B較有經驗。

回覆:purin18 的帖子

是怎樣活動教學?

回覆 Jjchow2015 的帖子

Check this out: http://www.nobelpreschool.org/preschool/curriculum.php

引用:Quote:原帖由+scarlettbb+於+15-04-18+發表

原帖由 ensy 於 15-04-18 發表
有冇其他offer?
另有富山嘉德麗am offer~

引用:Quote:原帖由+ensy+於+15-04-18+發表有冇其

原帖由 scarlettbb 於 15-04-18 發表
另有富山嘉德麗am offer~
嘉德麗較谷,樂沛兒好似開心d,不過樂沛兒全無往績可言,佢自己講到好好,實際無人知!俾我揀,會去嘉德麗,最多K1再轉。Btw, 樂沛兒有牌未㗎?

引用:+本帖最後由+purin18+於+15-4-18+22:57+編

原帖由 purin18 於 15-04-18 發表

Same here! 煩惱中,喜歡樂沛兒的教材同課程,都較為深同活 ...
同意呀,我都對樂沛兒幾有好感的,而且係我想要嘅英普班,但係始終都係新playgroup上堂時只係10個bb,兩位老師都未能控制得好,所以真係好掙扎!

引用:Quote:原帖由+scarlettbb+於+15-04-18+發表

原帖由 ensy 於 15-04-18 發表
嘉德麗較谷,樂沛兒好似開心d,不過樂沛兒全無往績可言,佢自己講到好好,實際無人知!俾我揀,會去嘉德麗 ...
多謝你意見,我都諗住再戰k1,但仔仔面試表現真係麻麻,如果k1唔收就直上嘉德麗,但係富山嘉德麗派小一個報告真係有d擔心

回覆 scarlettbb 的帖子

我同你一樣!!I went to their playgroup two times, feeling they cannot handle bb....但我地係咪應該公平d去睇呢?今次係團購,一定多BB一齊上堂,而BB們又確實太細,難控制。坊間playgroup通常都少過8個BB呢⋯⋯
我係怕師資不夠方方好,就算教材及課程有多好,老師們不懂得教冇經驗又係唔好....

回覆 ensy 的帖子

樂沛兒有牌喇!

我都係怕考k1時全軍覆沒呀!

引用:+本帖最後由+purin18+於+15-4-18+22:57+編

Same here! 煩惱中,喜歡樂沛兒的教材同課程,都較為深同活 ...
一定係方方啦!

回覆 win888 的帖子

你是方方用家?不過我睇完d方方家長comments,發覺方方都很好,課程對升小一都夠哂用,應不須外補。。。

引用:回覆+scarlettbb+的帖子 我同你一樣!!I+

我同你一樣!!I went to their playgroup two times, feeling they cannot handl ...
如果係我都會揀方方~

我仔而家讀緊樂沛兒PN,雖然只係讀咗二個半月,我覺得老師有愛心,亦付出好多努力!我仔都好鍾意返學,返到屋企都經常唱返學學到嘅歌,間中都會講兩句普通話(我仔讀英普)雖然我都覺得佢哋部分缺少經驗,但我自己認為PN來說,老師愛心係最重要,比小朋友愛上返學先,之後學習一定會事半功倍!我想比啲信心將會選擇呢間學校嘅家長,新校雖然行政上一定有好多不足之處,但小朋友返學開心一定彌補到行政上不足嘅地方!
利申:我仔係一月大仔,插班下學期讀PN!八月重讀PN會轉另一間學校讀,係因為搬屋,學校地點唔近新屋,唔想小朋友返學辛苦!

回覆 Siup99 的帖子

多謝你的意見!我同意新校係行政方面實有問題,應多體諒,所以我只看師資同課程是否適合BB,但因我的BB是細B,所以會緊張師資多d....我自已都喜歡樂沛兒的教材同課程,我覺得可比美一些九龍塘名幼添,所以十五十六中.....
另外地點又是一個問題,方方較近屋企⋯⋯

九龍塘方方出名師資好,老師有愛心的!

等我分享下,我仔現係樂沛兒PN學生。我仔返學頭一星期,分離時會喊,頭一星期都係,星期一分離又喊,但放學已經話好鍾意老師和返學。老師有同我足夠溝通,我知佢哋係有辦法梳理小朋友情緒,例如頭一星期有俾個舊電話佢袋住,有日忘記俾返老師帶咗返屋企,所以我估係老師的法寶。
上咗個半月時我有數過佢識超過20個字母和發音,有啲識用手指寫個筆順。我係冇諗過,因為我仔上學期是讀另一學校PN國際班,用oxford phonics,每星期較一個字母,星期五就填色(就係字母)。我覺得樂沛兒LETTERLAND教得幾好,特別睇到個NET好用心(男的)。我仔不是讀英普班, 但就成日唱普通話歌和英文(特別係LETTERLAND)歌。功課就一星期一兩次,都是好簡單的。
自理能力有進步,自己上廁所,洗手,食完野會自己放入廚房。(咁可能同大個咗啲有關係)。
老師我覺得,除咗開始時,無乜事又唔會話好多電話。可能我仔中英文班,兩個本地老師經驗好。有人話net 控制唔到場面, 我就冇上過樂沛兒playgroup,不過之前有上過其他,開始頭幾堂小朋友係會驚唔知咩事,幾堂後自然跟到節奏知道做咩。如果成班係開始上,我覺得一定難控制,大家也要理解和耐心。Net年輕的確係事實,但我自己覺得係學校上下好用心的。
我純粹用家分享,希望大家了解下學校情況,大家自己衡量,不喜勿插。

‹ 上一主題|下一主題