用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 虎媽評名校
go

虎媽評名校   [複製鏈接]

http://m.mingpao.com/pns/%e5%90%8d%e4%ba%ba%e8%a6%aa%e5%ad%90%ef%b9%95%e8%be%a3%e5%aa%bdceo%e5%bc%b5%e6%85%a7%e6%95%8f%20%e3%80%8c%e5%90%8d%e6%a0%a1%e6%89%93%e9%80%a0%e5%ba%b8%e6%9d%90%ef%bc%81%e3%80%8d/web_tc/article/20150303/s00005/1425319004383

呢篇野唔錯,大家點睇?

8    0    0    1

回覆:Bigpig_2007 的帖子

http://news.mingpao.com/pns/名人親子﹕辣媽ceo張慧敏%20「名校打造庸材!」/web_tc/article/20150303/s00005/1425319004383

引用:http://news.mingpao.com/pns/名人親子﹕辣

佢有強烈嘅酸葡萄心態:想女兒入名校,入不了就話名校無用,而唔喺叫個女努力讀書,爭取入名校。

sheffield  same feeling!  發表於 15-3-5 15:41

引用:佢有強烈嘅酸葡萄心態:想女兒入名校,入不

原帖由 王家爸爸 於 15-03-05 發表
佢有強烈嘅酸葡萄心態:想女兒入名校,入不了就話名校無用,而唔喺叫個女努力讀書,爭取入名校。 ...
係lu

回覆 Bigpig_2007 的帖子

“ 點解我咁憎人讀副學士,佢哋擺明係唔鍾意讀書同唔肯讀書嘅人……係大學得我夠膽公開講,我話你讀副學士,係製造藉口畀自己,係延遲自己唔想出嚟做嘢嘅藉口,同嘥緊你阿爸阿媽錢 ”
“ 一個人嘅成就同有冇讀大學冇關,因為而家文憑量化寬鬆,有學位冇學位都冇分別,一個人嘅成就唔係因為佢嘅大學學位 ”

Son 姐以上兩段我十分同意﹗(雖然我都係大學畢業)

saiwanho  我都buy!  發表於 15-3-14 14:52

引用:http://news.mingpao.com/pns/名人親子﹕辣

原帖由 Bigpig_2007 於 15-03-05 發表
http://news.mingpao.com/pns/名人親子﹕辣媽ceo張慧敏%20「名校打造庸材!」/web_tc/article/20150303/s00 ...
雖然我同意名校、成績不是唯一出路,但佢既立論未免似偏概全,抹煞名校師生、以及副學士學生既努力。香港既學生、家長以至老師都在這扭曲既教育制度下掙扎求全,唔係人人有能力跳出這制度,佢未免有啲井底之蛙。

王家爸爸  酸葡萄  發表於 15-3-5 10:30

回覆:虎媽評名校

就标题而言就是一个吸引眼球的花招而已,也就当作一个给上不了名校父母的一碗心灵鸡汤而已。没有任何可以说服人的论据和论证

Olympian 發表於 15-3-5 10:16
回覆 Bigpig_2007 的帖子
文憑量化寬鬆,有學位冇學位都冇分別?呢句話就好似話「貨幣量化寬鬆,有錢冇錢都冇分別」,你信她?
因為貨幣量化寬鬆,有錢人、中產同窮人嘅差異擴大。同樣道理,文憑量化寬鬆,三大學位、其他文憑同無文憑嘅差異也會擴大。

她看問題一直都好片面,不懂得全面分析問題,她的話一聽無妨,跟她的方法做就大件事啦。

PotterLai    發表於 15-3-6 17:33

回覆:虎媽評名校

从数据来说,应该在香港几大名高校出来当社会精英的概率是大个普通学校的概率,这个是数据,不是心灵鸡汤可以忽悠的。诚然兴趣重要,但是不是说上名校就没有兴趣了,上名校和兴趣没有冲突矛盾的,能上美国藤校的学习好是必要条件是基础,还需要很多课外活动社会活动来丰富你的生命和价值,所以名校培养庸才的标题实在不敢苟同

王家爸爸    發表於 15-3-7 18:14

個子大,氣魄大,嗓門更大副學士學生既努力但副學士出路講得出做得到,她真的讓女兒直接走進社會大學,大T先從乳酪店兼職店員做起,真正體會到搵食艱難之苦,然後她說要到H&M做sales,母親早已溫馨提示:「女,你6呎高,200磅,人家不會請你的。」好,有胆有色,信佢有能力供孩子上U,俾孩子知道工作辛苦,,做佢孩子都不容易

引用:就标题而言就是一个吸引眼球的花招而已,也

王家爸爸 發表於 15-3-5 10:28
文憑量化寬鬆,有學位冇學位都冇分別?呢句話就好似話「貨幣量化寬鬆,有錢冇錢都冇分別」,你信她?
因為 ...

或者我個人好實際,工作間的同事,我只會分做到野或做唔到野的。不理會他的學歷。請人時,HR的確要有degree,但如果有相關工作經驗都會考慮,仲好過請fresh grad。想升職的話,在職讀返個學位就可以。當一個人找到方向或理想,潛能可有爆發性的發揮。哥哥細個讀書唔叻,今年40歲剛在HKU讀完一個Master,全班得3個distinction佢係其中一個。我都好意外﹗佢都係為升職為理想。

王家爸爸  知識型經濟,名校學位變得更重要   發表於 15-3-5 11:11

呢篇文章其實應該叫: 虎媽打造庸材女兒.

作為亞媽, 可以接易女兒200磅(6尺都係咁話)? 本身已經有問題了!
而且亦不見得佢如何成功找出並發揮到女兒的特點係學業/職場上

PotterLai    發表於 15-3-6 17:36
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

引用:+本帖最後由+Olympian+於+15-3-5+11:04+編

原帖由 Olympian 於 15-03-05 發表
我哋請人通常睇嗰個人有冇book smart + street smart。因為book smart多少反映個人勤力與否,street smart即係面試表現啦。冇book smart如果有經驗都冇問題,如果得book smart就會睇如果嗰份工作只需按章辦事,又冇其他人揀,都會考慮既……

除咗寫得夠寸之外, 完全睇唔到一個要聽佢講嘅原因

王家爸爸  佢繼續咁做好可能會害死個女。   發表於 15-3-5 13:48
今日佳句: 我以往也以為國際板的家長也有質素,但現在才知deal with 一些麻煩家長也不易!  

讀唔成書, 做sales無人請, 周街都係啦!  不過佢係比較好彩, 屋企有錢可以比佢去韓國玩姐。咁如果屋企無錢, 結果又會點呢?

sheffield    發表於 15-3-5 15:44
今日佳句: 我以往也以為國際板的家長也有質素,但現在才知deal with 一些麻煩家長也不易!  

有$$$咪口響D lor

引用:個子大,氣魄大,嗓門更大副學士學生既努力

原帖由 dsedse 於 15-03-05 發表
個子大,氣魄大,嗓門更大副學士學生既努力但副學士出路講得出做得到,她真的讓女兒 ...
有錢有面,怕乜嘢比個女涯幾年,個女涯極有限,最少佢唔洗比家用,隨時媽咪仲可以貼佢生活費,個媽可以慢慢幫個女搵出路,有財力有幾難?
比我呢D平民,點敢咁做?
有錢先有得瀟灑!
真係唔覺個媽咁叫辣!

haihaimom 發表於 15-3-5 12:43
我哋請人通常睇嗰個人有冇book smart + street smart。因為book smart多少反映個人勤力與否,street smart ...
現今知識型社會,需要 book smart 同 street smart 先容易揾食。
‹ 上一主題|下一主題