用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 (男仔)大坑真光 vs 明我,你會點揀?
go

(男仔)大坑真光 vs 明我,你會點揀? [複製鏈接]

I prefer true light but 女校男生,what will u choose?

1    0    0    0

大坑真光,小學都係男女校,有backup

回覆:(男仔)大坑真光 vs 明我,你會點揀?

絕對睇你自己,兩間幼稚園係南轅北轍,想谷啲考基灣,就明我,否則就真光,男仔坑真唔知係唔係最好選擇

引用:絕對睇你自己,兩間幼稚園係南轅北轍,想谷

原帖由 cpychung 於 14-12-25 發表
絕對睇你自己,兩間幼稚園係南轅北轍,想谷啲考基灣,就明我,否則就真光,男仔坑真唔知係唔係最好選擇

...
小學我不擔心,會讀哥哥嗰間。現純考慮幼稚園

咁幼稚園其實男仔女仔既概念未係太大,順睇你prefer 谷定唔谷..

引用:Quote:原帖由+cpychung+於+14-12-25+發表絕

原帖由 ppkb 於 14-12-25 發表
小學我不擔心,會讀哥哥嗰間。現純考慮幼稚園
如果係咁就近嗰間

會讀哥哥的小學就讀明我,打好個底小學冇咁辛苦!
真光始終太hea!冇謂浪費三年學習英文的好時機!

男仔我吾会揀真光, 男生比例好似 1:9 or 2:8 左右, 对男仔社交好似吾多好, 況且真光吸引在直升机会大, 你又用吾着, 冇必要揀佢

引用:會讀哥哥的小學就讀明我,打好個底小學冇咁

原帖由 sumsum520 於 14-12-25 發表
會讀哥哥的小學就讀明我,打好個底小學冇咁辛苦!
真光始終太hea!冇謂浪費三年學習英文的好時機! ...
明我英文不錯嗎?

回覆 ppkb 的帖子

明我都谷,又開心。小朋友好presentable!老師好有經驗同愛心!
(利申:表姐在明我教)

真小唔係100%收晒,當然俾你抽獎啦!
15-16年入讀幼稚園的是三年後真小第一年要經interview篩選升小學生
好似做白老鼠咁,小學到時選擇咩學生,幼稚園校長同老師都冇say
如果你係小學部,會唔會收d 英普唔叻、中英文生字都唔多識的學生?如果照收就唔駛脫龍啦!

搏唔搏得過自己決定啦!學校選擇學生係好現實好殘酷的!

引用:真小唔係100%收晒,當然俾你抽獎啦!15-16

15-16年入讀幼稚園的是三年後真小第一年要經interview篩選升小學生
好 ...
多謝你的意見。其實小學我不擔心,因會與哥哥同一間學校,純粹考慮幼稚園學習、品德培育等等

明我, 因為銜接小一較好

明我,因真幼已不是肯定上真小,而真幼又唔谷,入唔返真小又無料考私直,只有派位。

雖然升真小要面試(好似以往堅真幼咁),但只要meet 到basic requirement就可以。但外來生考真小,就會揀the best嗰D。其實,由於2015年開始改制,揀唔揀坑真幼,最主要睇吓家長是否認同學校理念。坑真幼係學卷happy school,重德育。K1一星期1小時NET 英文、1小時普通話(K2、k3會增加)。學校著重家校合作,多家校活動(例如:家長交流會、家校團契活動)。如果家長認同學校教育理念、又喜歡outdoor 活動多(真幼campus大),就揀坑真幼。如果擔心升小唔夠競爭力、純為有小學backup,咁不如考慮其他幼稚園吧!因為咁擔心3年、又嫌英文普通話唔夠,家長會唔開心。都係嗰句,每個家庭要求唔同,冇對或錯。各位加油!

引用:雖然升真小要面試(好似以往堅真幼咁),但

原帖由 tam_bb 於 14-12-26 發表
雖然升真小要面試(好似以往堅真幼咁),但只要meet 到basic requirement就可以。但外來生考真小,就會揀th ...
多謝你的意見!這正正是我喜歡真幼的原因!另外,想了解下德育方面如何?聽聞不錯,對嗎?

引用:雖然升真小要面試(好似以往堅真幼咁),但

原帖由 tam_bb 於 14-12-26 發表
雖然升真小要面試(好似以往堅真幼咁),但只要meet 到basic requirement就可以。但外來生考真小,就會揀th ...
什麼是 basic requirement?你囡囡是下年上p1可以100%直升緊係咁講,今年入k1講明不是,點解?學校一定有打算,今年入k1D龍B,3年後又會再鬥過,人哋係D谷嘅幼稚園,三年後一定勁過真幼生,你估真小真係有好生唔收,佢唔收100%都係為咗收出面B勁生, 真幼又唔谷,出去又唔夠人考私校,咁如果到時唔收點算?

引用:真小唔係100%收晒,當然俾你抽獎啦!15-16

好 ...
同意

回覆 tam_bb 的帖子

Basic requirements? 校長從來冇咁講過!
我覺得就算你想跟番哥哥上小學,讀明我銜接得好d!
上小學冇咁辛苦!
況且真光咁少仔,對男孩社交發展不太好吧!

回覆 skylanders 的帖子

人哋真光係名校,脫龍一定有原因!好似St paul咁,唔收自己幼稚園生收街外英普勁的學生!
‹ 上一主題|下一主題