用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 民生(英粵) vs 高主教
go

民生(英粵) vs 高主教 [複製鏈接]

家住將軍澳,兩面距離差不多,大家會点取捨?

1    0    0    0

高主教

回覆:民生(英粵) vs 高主教

唔計地區,我投高主教,我朋友係民幼k3媽媽,佢話今年民生都係收一半民小(如資料不當請指正),但係民幼係happy school, 出去叩門考直資,可能高幼比較有優勢。當然考學校都好睇个別小朋友。
另外高中應該比民中優勝.屬个人意見

引用:唔計地區,我投高主教,我朋友係民幼k3媽媽

原帖由 juemilia 於 14-12-08 發表
唔計地區,我投高主教,我朋友係民幼k3媽媽,佢話今年民生都係收一半民小(如資料不當請指正),但係民幼係ha ...
更正:係今年民小收一半民幼

回覆:juemilia 的帖子

高幼都係大約收一半

現在沒有直升支歌仔,主要睇小朋友實力

今年K3上民小係比較特別的一年,因當年收多了60人,所以上小學的比例好似差左,但以後的(今年K2或以後)就收生人數正常返啦。

DCMaMe 發表於 14-12-9 09:18
今年K3上民小係比較特別的一年,因當年收多了60人,所以上小學的比例好似差左,但以後的(今年K2或以後)就 ...

即係70%?Thanks!
"即使你是友善的,人們可能還會說你自私和動機不良,不管怎樣,你還是要友善。即使你是誠實的,人們可能還會欺負你,不管怎樣,你還是要誠實。你今天做的善事,人們明天可能就忘記,不管怎樣,你還是要做善事。” 杜麗莎修女。

juemilia 發表於 14-12-8 22:34
唔計地區,我投高主教,我朋友係民幼k3媽媽,佢話今年民生都係收一半民小(如資料不當請指正),但係民幼係ha ...

高中同民中應差不多

個人所見,我成日見到高中的學生好沒精打彩,好似好大壓力
"即使你是友善的,人們可能還會說你自私和動機不良,不管怎樣,你還是要友善。即使你是誠實的,人們可能還會欺負你,不管怎樣,你還是要誠實。你今天做的善事,人們明天可能就忘記,不管怎樣,你還是要做善事。” 杜麗莎修女。

我面試當天,就是高主教和民生撞了時間,而昨天收到民生offer, 我覺得自己是揀對了!

高主教係傳統港島名校, 講名氣,高幼更勝一籌,講學術,高幼應該好過民生,講$$$, 民幼好似話要去美國遊學(唔知真唔真),  講一條龍收生,兩者差唔多都係50%-60%,  其實我地讀書嘅年代都無聽過民生, 喺呢幾年因為龍校多人prefer 佢先變得出名,如果我係會揀高幼。(個人愚見,無報民生,不喜勿插)

回覆 brrbaby2007 的帖子

其實學校Web Site都有寫,小學會預留不少於85%學位比幼稚園學生。而小學係比較喜歡收回原幼稚園學生的,他們每年會有老師在幼稚園生K2時去觀課,知道幼稚園生的表現,而民幼在德育和禮貌上的教導是非常著重的,亦因是教會學校,小朋友會很明白愛與感恩的重要,故此每年放出去比其他人考的位真係唔多。

當然高幼若是男仔的話,升高小有7成。由於上午班大仔比下午班多,所以上午班升高小機會大些。

引用:唔計地區,我投高主教,我朋友係民幼k3媽媽

原帖由 juemilia 於 14-12-08 發表
民幼不是happy school! 課程都深,對學生有要求!k1 開始學生已經要開始半自動波!

引用:高主教係傳統港島名校,+講名氣,高幼更勝

原帖由 sakbbjaijai 於 14-12-09 發表
高主教係傳統港島名校, 講名氣,高幼更勝一籌,講學術,高幼應該好過民生,講$$$, 民幼好似話要去美國遊學 ...
同意,民生同高主教唔同級數,講真,以前真係未聽過民生呢間學校,唔係遊留學團都唔知乜係民生。

這𥚃可見有些人孤漏寡聞!
民生校友有
前港大校長黃麗松
名指揮家葉詠詩
HKTV王維基

而且客觀事實,根據2013全港中學banding:
民生書院band 1B
高主教書院band 1C

我會毫不猶豫選擇高主教

回覆:iansung 的帖子

不是7成啊

Vote for 高主教.民生響我年代係原校升唔到中四先會被派去,可能真係龍校校應先多人鐘意掛!我去interview 覺得老師冇乜愛心,打電話校務處職員真係冇乜禮貌,我見咁多間學校係呢間有呢d感覺!利申:仲未收到信,話佢知今日要回覆另一間學校offer問可否幫忙check下有冇offer都好晦氣地話唔得一定要等到聽日喎!

Hopeforb 發表於 14-12-9 22:27
這𥚃可見有些人孤漏寡聞!
民生校友有
前港大校長黃麗松
高主教跌band得好利害,而家band 1都唔知有冇,反而民中近呢十幾年已升晒band。
band 可升可跌,揀幼稚園睇中學band唔知有冇用
‹ 上一主題|下一主題