用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 唉! 收到小朋友嘅成績真係有啲失望!!!
go

唉! 收到小朋友嘅成績真係有啲失望!!! [複製鏈接]

雖然我都明白求學不是求分數, 但當知道自己嘅小朋友唔係有咩大問題, 今次無論自己同佢都比去年積極咗, 同佢溫習/做補充時佢大部份都識, 不過出嚟嘅成績竟然係6X - 9X都有mouth:" />, 基本上初小嘅成績大家都覺得响8X-9X分比較合理, 睇返佢錯咩, 起碼有1X-2X分係唔小心, 睇題目唔清楚, 佢自己就話有啲緊張. 唉! 我都冇話佢, 只係同佢講下次要再努力啲啦, 不過, 自己個心真係有啲失望其實, 下次係好快嘅12月, 我都唔知同佢點溫好, 問佢比補充又識, 大家有冇咩方法可以分享吓呀.........

CACACAROL  我完全明白那無奈  發表於 14-11-5 12:57
goodgoodluck  Add oil  發表於 14-11-3 17:32
王家爸爸  調整心態,用新的態度繼續努力。   發表於 14-11-3 13:34
   6    0    0    1

醒目開學勳章

小朋友幾年級?

如果佢平日都識,測驗考試唔高分,可能當時狀態唔好,

如果有一條龍中學,唔使呈分試,就唔使太擔心,

不少經驗之談話讀多D課外書,中學成績自會大躍進.

回覆:哈利媽 的帖子

放鬆d 啦! 知道佢識而緊張錯都ok 唔退步就得架啦

我小朋友初小成績普通,但到高小,識多咗讀書溫習嘅技巧同考試會小心咗,反而係進步咗好多,所以唔好灰心呀

回覆:唉! 收到小朋友嘅成績真係有啲失望!!!

如果真係識而只是唔小心,家長就冇乜嘢可以做,惟有再三提醒小朋友一定要睇题目,待孩子成熟一点,情況便会改善,家長無奈只有忍耐一陣了……

小二咋, 佢係超心急, 大意同埋唔夠自律形, 都唔知點攪. 平日見佢啲功課都有啲馬虎, 不過溫習同做補充時佢又識喎, 有時比啲閱讀理解佢做基本上都啱8成以上, 但今次最衰就係中英文閱讀理解

回覆:哈利媽 的帖子

閱讀理解是否唔明文章講咩?如果是,就有関於閱讀了。

哈利媽 發表於 14-11-3 09:18
雖然我都明白求學不是求分數, 但當知道自己嘅小朋友唔係有咩大問題, 今次無論自己同佢都比去年積極咗, 同佢 ...
緊張錯 mean not yet master well!

longlokma 發表於 14-11-3 09:56
如果真係識而只是唔小心,家長就冇乜嘢可以做,惟有再三提醒小朋友一定要睇题目,待孩子成熟一点,情況便会 ...
唔小心 means doing too slow, hence no time left to double check!

哈利媽 發表於 14-11-3 10:24
小二咋, 佢係超心急, 大意同埋唔夠自律形, 都唔知點攪. 平日見佢啲功課都有啲馬虎, 不過溫習同做補充時佢又 ...
衰就係中英文閱讀理解 means scanning and searching too slow, cannot identify the answers from the passages!

王家爸爸  The most important is highligh   發表於 14-11-3 13:36

引用:+本帖最後由+哈利媽+於+14-11-3+09:19+編輯

回覆 kenwong888 的帖子

多謝哂你呀, 真係中哂point, 不過就係唔識點攪好....

只是小二剛開始,不要灰心加油。提小朋友小心d, 我女女今年多左好多careless, 不過成績是OK的。你試吓幫佢計時做一份卷,睇吓有乜問題。我女女就是做得太快,我叫左佢slow down, 佢double check幾多次都check唔到的,不過這也是大部份小朋友問題。

scyauchris 發表於 14-11-3 12:55
只是小二剛開始,不要灰心加油。提小朋友小心d, 我女女今年多左好多careless, 不過成績是OK的。你試吓幫佢 ...
做得太快 is good, no need to ask her to slow down!
If double-check cannot help, ask her to triple-check, or even quadruple-check as far as she has sufficient time left!
You can promise her some rewards if she can check for errors in future test / exam!

王家爸爸  Knowing the right method is mo   發表於 14-11-3 13:43

kenwong888 發表於 14-11-3 10:55
衰就係中英文閱讀理解 means scanning and searching too slow, cannot identify the answers from the pas ...
The most important is highlighting the keywords.

kenwong888 發表於 14-11-3 13:29
做得太快 is good, no need to ask her to slow down!
If double-check cannot help, ask her to triple-ch ...
Knowing the right method is more important than the number of times you spent on checking.

醒目開學勳章

kenwong888 發表於 14-11-3 10:55
衰就係中英文閱讀理解 means scanning and searching too slow, cannot identify the answers from the pas ...
Any suggestion how to improve?

知道正確的方法很重要,提醒小朋友:
首先一定要睇清楚問題(到底人家問你什麼)和睇清楚文章的標題(通常標題也是文章的重點)
然後讀文章的內容的時候要間低關鍵詞,特別是與問題相關的關鍵詞

哈利媽  Thanks.  發表於 14-11-3 17:02

回覆:唉! 收到小朋友嘅成績真係有啲失望!!!

快而準是需要的,因為越高年级越不會有时间check卷。

只是快做完是没用的,要提醒孩子必須保持謹慎的態度,小心審题才落筆。

qoo_pooh 發表於 14-11-3 13:48
Any suggestion how to improve?
First scan on the questions!
Next scan the passage and search the answer directly!
Please do not waste time to digest / understand the passage in-depth!

哈利媽  Thanks.  發表於 14-11-3 17:02
‹ 上一主題|下一主題