用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 有無人小朋友09/2005入三聖救世軍呀?
go

有無人小朋友09/2005入三聖救世軍呀? [複製鏈接]

醒目開學勳章

有無人小朋友09/2005入三聖救世軍呀?

如題!一齊傾下啦!

醒目開學勳章

Re: 有無人小朋友09/2005入三聖救世軍呀?

有無呀?我想知你地覺得好唔好呀?

mcdulyiu:

你好 ! 我的朗朗也是05年9月返三聖幼兒園 !
之前去過它的開放日, 覺得都ok, 但現在驚緊上小一時會跟不上, (除非小一在救世軍劉伍英小學啦!) 故9月仍會返學, 但遲些會考另一幼稚園, 考到的話有機會轉校的 !

你地好.
我個仔都係09/2005入三聖救世軍讀n1架.

adad 寫道:
mcdulyiu:

之前去過它的開放日, 覺得都ok, 但現在驚緊上小一時會跟不上, (除非小一在救世軍劉伍英小學啦!) 故9月仍會返學, 但遲些會考另一幼稚園, 考到的話有機會轉校的 !

點解你會驚上小一時會跟不上呢??
以我所知佢地d畢業生上小學都跟得上架.
今年仲有3個小朋友考到保圓,佢地都係要interview又pass先至考到入去架播.
而且佢地晌n4下學期仲有小一模擬課程幫助小學預先適應小學上課既情形,唔係間間幼兒/幼稚園有架.

醒目開學勳章

adad 寫道:
mcdulyiu:

adad,
你好!好開心認識到彤彤的同學仔!
你係幾時in的?幾時通知你收?學校要我下星期交留位費呀!仲有呀,學校話有一個講座,咁你有無參加呀?
我都想住比彤彤讀住n1先,讀得唔好都會轉返幼稚園,讀得好就可能唔轉!
咁你想轉邊間幼稚園呀?

醒目開學勳章

Michellemama 寫道:
[quote]
adad 寫道:
mcdulyiu:

今年仲有3個小朋友考到保圓,佢地都係要interview又pass先至考到入去架播.
而且佢地晌n4下學期仲有小一模擬課程幫助小學預先適應小學上課既情形,唔係間間幼兒/幼稚園有架.[/quote]

Michellemama,
你好呀,咁你仔仔叫咩名呀?
我想問保圓好難入的嗎?
我一路以為他直資比錢就入到呀!
你都好暸解間學校喎,連他有模擬課程你都知,
我就只係靠口啤所以選這間呀!
咁你仲知學校D咩呀?可唔可以講來聽下呀?

Hello,

我囡囡都會在今年9月入讀n1.你們住那兒的,小朋友要坐車嗎?會坐校車還是自己帶上學呢?我住碼頭區,我想初開學會自己帶上學,放學由工人接,因為我要上班.如習慣了之後,可能會交給工人帶上學及放學.

Michellemama當然清楚啦,囡囡今年畢業.

醒目開學勳章

HELLO,Almaz
你囡囡叫咩名呀?
我住置樂呀,會係我自己/公公帶彤彤返/放學,我家行過去都係15分鐘呀!咁細個比她坐校車會唔會唔好呀?

Almaz 寫道:
Hello,

我囡囡都會在今年9月入讀n1.你們住那兒的,小朋友要坐車嗎?會坐校車還是自己帶上學呢?我住碼頭區,我想初開學會自己帶上學,放學由工人接,因為我要上班.如習慣了之後,可能會交給工人帶上學及放學.

[quote]
mcdullyiu 寫道:
HELLO,Almaz
你囡囡叫咩名呀?
我住置樂呀,會係我自己/公公帶彤彤返/放學,我家行過去都係15分鐘呀!咁細個比她坐校車會唔會唔好呀?
[quote]

我囡囡叫余芯希,你囡囡呢?
你要上班嗎?步行15分鐘還是坐車呀?我都覺得咁細個坐校車唔放心,所以我都自己帶.

醒目開學勳章

我囡囡叫劉芍彤!
我係全職媽媽呀,我家步行15分鐘就到學校了!
咁你工人O唔OK呀?由她湊放學放心嗎?
咁你在邊到返工呀?湊完返學再返工都趕到嗎?

Almaz 寫道:
[quote]
HELLO,Almaz
你囡囡叫咩名呀?
[quote]

我囡囡叫余芯希,你囡囡呢?
你要上班嗎?步行15分鐘還是坐車呀?我都覺得咁細個坐校車唔放心,所以我都自己帶.

mcdullyiu:

我個工人都ok架,剛剛跟她續約.我在旺角返工,囡囡8點返到學校,我再到學校對面搭巴士,又要轉車,我都驚趕唔切呀.可能要遲到少少啦!

醒目開學勳章

咁頭幾天要家長陪咁你點算呀?是否請假呀?

Almaz 寫道:
mcdullyiu:

我個工人都ok架,剛剛跟她續約.我在旺角返工,囡囡8點返到學校,我再到學校對面搭巴士,又要轉車,我都驚趕唔切呀.可能要遲到少少啦!

Hello, Mcdull:

您好! 本來我囝囝也是今年9月入學,但我响園長表示因婆婆身体不太好,希望能安排他於兩歲時入讀,所以已在4月1日正式入学,我在3月尾的幾天陪太子讀書,這幾天便勞煩了婆婆罷了。

今天嘗試離開他2小時,讓他適應一下沒有人陪,不過哭到好可憐,聽見也心痛,看見更心酸,但是這昰必經之路,看見園長和老師也逗他�安慰他,我也十分放心,希望這些日子怏點兒過去,可以盡快享受上學的樂趣。

有時間再傾呢!

yoki

mcdullyiu,

到時我會請假.

Michellemama 寫道:
[quote]
adad 寫道:
mcdulyiu:

而且佢地晌n4下學期仲有小一模擬課程幫助小學預先適應小學上課既情形,唔係間間幼兒/幼稚園有架.[/quote]
以我所知, 好似大多畢業生都派往救世軍劉伍英小學, 可能自己在此畢業(自己知自己事), 且不是我心儀的小學, 如果出去同人未必夠爭!
至於保圓, 今年是第一年直資, 未算太超額, 還要看多一兩年!

[quote]
adad 寫道:
mcdulyiu:

adad,
你好!好開心認識到彤彤的同學仔!
你係幾時in的?幾時通知你收?學校要我下星期交留位費呀!仲有呀,學校話有一個講座,咁你有無參加呀?
我都想住比彤彤讀住n1先,讀得唔好都會轉返幼稚園,讀得好就可能唔轉!
咁你想轉邊間幼稚園呀?[/quote]
mcdulyiu:
我在04年12月頭in的, 其實那天園長已說多數收的, 之前交了校服費,書簿費, 未叫交留位費 ! 如有講座,有時間都會去!
我心儀的幼稚園係聖彼得堂兆麟!

Michellemama,
你好呀,咁你仔仔叫咩名呀?
我想問保圓好難入的嗎?
我一路以為他直資比錢就入到呀!
你都好暸解間學校喎,連他有模擬課程你都知,
我就只係靠口啤所以選這間呀!
咁你仲知學校D咩呀?可唔可以講來聽下呀?

你都好嗎,我仔仔叫瀚瀚.
保圓自從轉直資之後已經唔係咁易入,因為要經過interview,以我所知佢地interview都唔係好淺,而且佢地會好睇家長既背景.新一年收生,好多家長既背景都係律師,教師同專業人仕既子女.依d都係好有質數既家長.
咁你仲想知D咩呢?我絕唔介意回應,不過可唔可以問得清楚少少,比少少範圍好d.

Almaz 寫道:
Hello,

Almaz,
hehe...你好嗎.

adad 寫道:
以我所知, 好似大多畢業生都派往救世軍劉伍英小學, 可能自己在此畢業(自己知自己事), 且不是我心儀的小學, 如果出去同人未必夠爭!
至於保圓, 今年是第一年直資, 未算太超額, 還要看多一兩年!

以我所知部份畢業生都派往救世軍劉伍英小學,係佢地有部份家長係住晌三聖村,佢地又第一意願揀依間小學.
其實應該話依間幼兒園差不多100%可以入到心儀既頭3間小學就真.只係好睇家長揀邊間.佢地都有小朋友入到何日東,鄭任安千禧,蒙恩,梁周,保圓等....
當然大家都同屬救世軍機構,所以幼兒園可以租用小學既設施,而家d小朋友可以去佢地個操場上戶外活動,又可用佢地新建既視聽室上英語課程又可以用佢地課室作小一模擬課程.
不過幼兒園同小學並冇真接關係,佢地既畢業生並一定揀依間小學,係好睇家長本身既意願.
仲有軍劉伍英小學都唔係一間太差既小學,佢地既教學理念都好好,而且剛轉左新校長,佢地都好銳意改革,課程都唔係咁淺.
‹ 上一主題|下一主題