用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 周宋主愛~~媽咪入嚟交流下
go

周宋主愛~~媽咪入嚟交流下 [複製鏈接]

周宋主愛~~媽咪入嚟交流下

Hello!!! 各位周宋主愛媽咪~~媽咪入嚟交流下

我仔仔會於05年9月入讀周宋主愛 N2. 高興地排了21個月終於有位. 這間學校是我心儀首選的.
無論在宗教.校舍.環境.老帥及教學理念都是我心儀首選.
在報名前也在BK媽咪口中得着好好的意見. 所以決心靜待佳音. 為了報名都四出找資料及參觀去步處.

你哋是否也是於05年9月入讀周宋呢? 是N1 or N2 呢?
有時間大家交流認識下吧!!!!! NICE TO MEER YOU !!!!!
N1 聽老師講只收十幾個. N2 就佔大部份, 因為排隊的家長個個都排了一年幾. 還有佰多人的輪候中.
希望你地都快些有消息!!!!

best rgds.
petmum

Re: 9/2005 入周宋主愛~~媽咪入嚟交流下

hi petmum,

周宋主愛是一間好學校,我姪女都讀得好開心.  老師愛心一流.

版主

petmum,

Hello. 你好嗎?
我個女都係讀周宋主愛架. 哈哈....

仲有無其他小朋友都係讀周宋主愛呀?

hello, petmum,
歡迎你呀. 我個女都係讀周宋主愛架, 佢讀緊N3啦.      

1706,
你姪女讀N 幾呀? 睇下係咪我個女個同學仔先   

是否好難入架!
:-)

Dear Yoko:

心情好緊張,其待新學年快些來..

之前提到 <報名前也在BK媽咪口中得着好好的意見>
這位BK媽咪就係 Yoko(蕃薯媽媽).  在維網認識多時,其待開學相聚~~~.  真係多謝Yoko的寶貴資料.
你細仔報咗名未呢???
Yoko, 今天收到救世軍錦田幼兒園的約見信,
話9月有位比仔仔.

best rgds.
thanks!

petmun,

宋主愛真係咁好架 ? 我都考慮報唔報呢間呀...
我又係剛剛收到救世軍約見信呀......
不過我呀b   06年9月先讀k1

豆豆

hello!! 豆豆331

你又係收到信呀!!! 我是 05年9月N2. 已報23個月啦!
不過我的首選都是周宋.

best rgds.

petmum:

我個仔都係今年九月會入周宋主愛讀n2,會係你個仔既同學仔呢    ,呢間學校都係我首選架,我好鐘意佢既環境及辦學團體呢!

點解會報埋救世軍呀??你住錦田架???(唔好意思,可以太八啦 )

各家長:

你地做咗被仔未呀?我原本有一套雅芳婷都啱用,但想車多套比佢,想問下呢度各位家長,係元朗邊度有得做呢,偠錢如何架?

yy

版主

petmum 寫道:
Dear Yoko:

心情好緊張,其待新學年快些來..

之前提到 <報名前也在BK媽咪口中得着好好的意見>
這位BK媽咪就係 Yoko(蕃薯媽媽).  在維網認識多時,其待開學相聚~~~.  真係多謝Yoko的寶貴資料.
你細仔報咗名未呢???
Yoko, 今天收到救世軍錦田幼兒園的約見信,
話9月有位比仔仔.

best rgds.
thanks!

petmum,

我昨天先同jocasta講起,要幫細佬報定名,你知要排幾耐架啦.2007年9月,你仔讀n4喎.細佬都可以同你仔仔一齊返學喎.
聽間救世軍錦田幼兒園都幾好架喎,係咪呀?
不過當然周宋主愛好d啦.

版主

yy@october 寫道:
petmum:

我個仔都係今年九月會入周宋主愛讀n2,會係你個仔既同學仔呢    ,呢間學校都係我首選架,我好鐘意佢既環境及辦學團體呢!

點解會報埋救世軍呀??你住錦田架???(唔好意思,可以太八啦 )

各家長:

你地做咗被仔未呀?我原本有一套雅芳婷都啱用,但想車多套比佢,想問下呢度各位家長,係元朗邊度有得做呢,偠錢如何架?

yy

yy,

你好嗎?
我介紹左petmum去大橋街市則賣被鋪既鋪頭車呀,你可以去睇睇,價錢好似係$200一套.係咪呀petmum.
petmum話佢車左套咩新軒線公仔好靚喎.

各位,
我早兩年前幫我個女車被鋪係成為$ 120 喎. 不過個間野就係屯門. 同埋我唔知而家仲係咪咁的價錢, 如大家有需要我可以幫大家問下價錢

早早

hello!!! yy@october

好高興認識你~~~ 係呀!!我仔仔都係N2班, 因老師話05年應該每班都是混齡,所以有機會混合n1/n2 或 n2/N3,
不知會否編埋同一班呢?? 希望可以你仔仔一班,做同學仔之餘又同媽咪你交流分享下!!!

點解會報埋救世軍呀??  因為宗教信仰相同,而且欣賞他教學法,在元朗好少教會學校的選擇,所以遠些都報埋先,作為後備,早兩個月前問過最快要06年9月才排到,我前面盡有26個人等,05年已收滿,可能因大家都排了年幾,好多都另找n1班入學了,費時轉校就放棄學位.  所以就咁快排到.
其實學校較遠,要轉2次車才到.

被仔已做好了, YOKO 介紹了我去大橋街市側邊舖車.
HK$200/SET 都OK.

best rgds.
petmum

hello!!! Yoko

Thanks a lot!!
HK$200- 車左套咩新幹線公仔好靚 100% COTTON

best rgds.
petmum

咩叫新軒線公仔呀?

Hi Jocasta

新幹線 係 日本火車之其中一種, 小朋友多數都 Like.

best rgds.
petmum

hello!! Yoko,Jocasta:

又煩到你地添~~~~ THANK YOU!
你女兒讀緊N3 ,班內都是混齡嗎?? N2/N3 or N3/N4 呢?
混齡小朋友是否坐埋一齊 or 只係同班房呢?

周宋的學校假期多不多呢? 好似都有聖誕長假/農曆年長假
及暑假?

你地女兒星期六有否返校呢?

想找校車,但要用真光假期表,當真光放假就無校車接送,有点煩!
THANKS A LOT!!!
petmum

petmum,
原來係新幹線, 唔係新軒線. 明白了.  

有關假期, 我岩岩有本手册係手, 可以解答你的問題.
今年佢地農曆新年就由8/2-16/2, summer holiday 就放兩星期. 聖誕節都係放一個星期左右. 唔知算唔算長呢?

據理解, N3 班就應該全班同學仔都係同一個年級, 沒有混齡的, 至於混齡班, 佢地都係會細分幾個小組, 因應該組的級別而施教的.

我以前番六日工, 所以迫不得以要畀佢番星期六, 而家呢份番五日, 我就無畀佢番星期六啦. 多D 時間陪下個女丫MA.
不過我老公最近要讀書考試, 佢竟然話想星期六畀佢番學, 等佢有時間安靜做功課溫書.

我個女由爸爸接送, 所以無得提供意見.

YOKO, 你有無補充呀?     

版主

唔該晒. 秘書小姐.    我有些少補充

今年我地n3 係有一部份混左n4的.
佢地係會分開一組組. 但都好多機會一齊互相學習的.
我女n2時就有機會發揮到佢潛在既大家姐本色.
成日都話我今日幫呀邊個邊個做乜.  

我女星期六都係唔返的. 星期六可以用黎上興趣班啦.

我女係搭褓姆車. 你有無問學校拎褓姆車資料?
我女搭的褓姆車有真光,生命學生.間間假期都唔一樣.
你要返學佢就會車你. 放心啦.佢地知道晒學校假期.
唔會唔車你架.

‹ 上一主題|下一主題