用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 自閉寶寶 社交情緒
go

社交情緒 [複製鏈接]

自閉寶寶無論是高功能定係其他, 一定有社交情緒問題, 究竟同佢參加社交班係咪有用, 因為社交好多都唔係一本通書, 唔係強記怎樣就可以回應, 同人溝通根本唔會知道下一刻會係點, 應該點對答,
社交弱, 又係咪好難可以在社會生存到呢? 我哋家長應該點做呢? 小朋友被人排斥, 會唔會唔開心, 可以點教佢呢???
   4    0    0    0

開得社交班, 一定有這方面的知識,
比你的小朋友接觸一些同年齡小朋友, 一定有幫助的
就是你不懂, 所以多參加這方面的社交, 導師會比一些見義你的,

我的小朋友都有參加這些的, 你放心比你小朋友去, 一定有幫助的

回覆:社交情緒

樓主,我初初都有同你一樣嘅諗法,但我諗吾比佢試下,又有乜嘢可以幫到佢呢,我自己吾係專家,唯有安排小朋友上社交班。我小朋友已上咗七個月,已經有明顯轉變,係學校已經同同學冇爭執,老師讚佢成熟咗,人亦開心咗,咁嘅feedback, 我已經無悔帶佢去上堂。社交班導師其實會睇番小朋友問題地方教導,係班入面小朋友亦要學習同其他小朋友相處,我覺得係有幫助。

唔好意思,我想問社交班係邊到上?我仔仔都有社交情緒問題,我都唔知應該上咩班好

引用:樓主,我初初都有同你一樣嘅諗法,但我諗吾

原帖由 debby1328 於 14-10-27 發表
樓主,我初初都有同你一樣嘅諗法,但我諗吾比佢試下,又有乜嘢可以幫到佢呢,我自己吾係專家,唯有安排小朋 ...
Can u pm me ?

可以上 協康會 綱看下

can you pm me pls!

Can you pm me pls too? Thx!

回覆:checkylam 的帖子

其實選社交班,如果年紀細能力又教較弱的,就要報返專為sen而設的小組。如果能力較好的而又大個小小,五歲左右,就可去一般小朋友上的小組,或者主流小學sen組,因要上主流小學了,要學習跟一般小朋友相處。跟能力相若的才能有進步。再大一點,可能高小或中學,就可上一些重技巧的,如社交思考或iLaugh 呢d。

回覆 debby1328 的帖子

can you pm me the information of the center, thanks.

回覆 Olympian 的帖子

could you pm information to me.

回覆:debby1328 的帖子

Pls pm also, tks

回覆:debby1328 的帖子

Pls pm also, tks

沙田將開一班平日社交組,現尚有少量空位,對象為K1-K2。有興趣可PM我。

回覆:fatfathippo 的帖子

排緊蕊展,要排兩年,你地k2好開始排了。另外,係旺角運動場協會上緊比主流sen上的社交班。好平。幾好。你地要時刻留意屋企附近的社區中心的活動和報名時間。通常便宜,又慳時間。協康家長資源中心活動都好抵,多sen,但絕對包容。

回覆:Olympian 的帖子

還有boaz都有主流sen活動,但好貴,我冇去,人地話幾好。健苗軒我都想參加,但好遠,考慮緊。

引用:排緊蕊展,要排兩年,你地k2好開始排了。另

原帖由 Olympian 於 14-12-24 發表
排緊蕊展,要排兩年,你地k2好開始排了。另外,係旺角運動場協會上緊比主流sen上的社交班。好平。幾好。你 ...
請問有無多些有關喺旺角運動場協會上的社交班資料?是什麼機構來的?有冇website?

回覆:kukoclam 的帖子

佢個網唔好睇,你上去旺綜合大樓3樓,(朗豪坊對面)。或電2388 1991 問下幼兒社交情緒小組。會面見完再輪候。

其他興趣班活動就要等下一期了。

引用:沙田將開一班平日社交組,現尚有少量空位,

原帖由 misshk12 於 14-12-23 發表
沙田將開一班平日社交組,現尚有少量空位,對象為K1-K2。有興趣可PM我。
已pm.

‹ 上一主題|下一主題