用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 高主教書院小學部 學校通告問題(小一新手家長)
go

學校通告問題(小一新手家長) [複製鏈接]

大家有無覺得學校跟小一家長無溝通, 例如測驗時間/範圍(雖然取消), 但係從來無通知! 下個月考試, 範圍又無通知! 簡單來說, 小一新生, 好多嘢都一舊雲, 家長也變埋一舊.

學校又唔细心, 有個好好嘅e-class平台, 又無善用, 個e-class咩都無, 無通告, 無校曆表, 無得網上簽通告...etc.

最唔明就係, 8月尾迎新日, 最重要的通告, 係要每個家長, 在擠迫的班房擁去個投影screen前面自拍, 印一張通告有幾難, 唔印可以放上網!

高主教唔咪新開, 呢方面點解會咁差, 真係唔知關唔關個新校長事?

你們有同感嗎? 如果係我自己一舊雲, 請大家指教吓. Tx.
   0    0    0    0

引用:+本帖最後由+jl8+於+14-10-13+14:54+編輯+\

原帖由 jl8 於 14-10-13 發表

大家有無覺得學校跟小一家長無溝通, 例如測驗時間/範圍(雖然取 ...

由開學到依家,都好多通告喎!點解你會話學校冇乜溝通?

測驗取消咗,有派到通告通知呀!
點解你會冇?通告36,第一項咪已清楚寫咗出嚟囉。
其他通告都有分別用白紙黑字印出嚟派比學生,另外eclass上都有各通告嘅soft copy.

你本身係只用eclass個apps?
有冇上埋呢度:
http://intranet.rcps.raimondi.edu.hk/templates/

另外,考試範圍方面,以往都冇咁快派㗎。

ec2004,多謝你的comment. 但有幾點我認為不足夠.

由開學到依家,都好多通告喎!點解你會話學校冇乜溝通?
(我相信通告多少唔重要, 係要重質, 例如學樂器加5分, 我無收過任何通知, 究竟點計呢, 係咪學咩都得呢?)

(係有收過, 10月6日收, 話10月20日測驗取消, 如果唔取消, 咁學校打算幾時通知測驗範圍呢?測驗前1個禮拜?我相信唔咪個個家長都可以standby等溫習)
點解你會冇?通告36,第一項咪已清楚寫咗出嚟囉。

其他通告都有分別用白紙黑字印出嚟派比學生,另外eclass上都有各通告嘅soft copy.
(唔咪只係e-class, 個intranet都無料, 除非學校block咗我)

你本身係只用eclass個apps?
有冇上埋呢度:
http://intranet.rcps.raimondi.edu.hk/templates/

另外,考試範圍方面,以往都冇咁快派㗎。

回覆:jl8 的帖子

我通常會喺intranet睇通告。我個intranet會有通告㗎喎。點解你會冇?

附件: 你需要登錄才可以下載或查看附件。沒有帳號?註冊

回覆 ec2004 的帖子

好彩有你回覆, 等我問吓學校點解. 唔該哂!

回覆:學校通告問題(小一新手家長)

今年家長也可以在電話裝eclass, 有任何通告也會容易看到!

考試會在十一月頭出範圍!其實如果家長覺得太趕温書,平時完成功課,可溫習每天所教的和工作紙!好好預備,就不會太迷茫了!

回覆 tabo911 的帖子

在e-class裡只見 "請查收通告", 網上無得download.
唔知係咪今年超收關係, 再加上之外做咗幾廿年嘅校長走咗, d嘢好似好亂.

因我另一小孩在中西區一間英小就讀, 學校係好細心, 家長係好清楚學校情況, 通告網上簽, 就算開OT都可以知道學校有咩發生, 例如佔中事件, 他們早在前一晚已通知家長可能停課, 已有應變措施. 但高小, 停課當日早上9點幾10點先用e-class通報, 當時唔洗你講都知啦!

又例如因佔中事件, 高小早半粒鐘放學, 你地有無收到學校任何通知? 我就只有校車個呀姐打來話早廿分鐘去接放學, 係咁多...

我相信以往應該唔咪咁差, 差到其他小六家長要聯署要個新校長下台!

我相信通告多少唔重要, 係要重質, 例如學樂器加5分, 我無收過任何通知, 究竟點計呢, 係咪學咩都得呢?)

※冇通告正式講,即未作實。
聽講不会今年開始。
…………………………………………

(係有收過, 10月6日收, 話10月20日測驗取消, 如果唔取消, 咁學校打算幾時通知測驗範圍呢?測驗前1個禮拜?我相信唔咪個個家長都可以standby等溫習)

※如果要測驗,老師一定至少一星期前通知。
根本正確就是教幾多温幾多,上了小學要學会自律多一點。

……………………………………………………

(唔咪只係e-class, 個intranet都無料, 除非學校block咗我)

※ 現在e-Class 是有通告刊登的,但不一定即日見到,但可接受。

※考試範圍方面,以往都冇咁快派㗎。
正確……

妹妹豬 齊來做個好朋友)

又例如因佔中事件, 高小早半粒鐘放學, 你地有無收到學校任何通知? 我就只有校車個呀姐打來話早廿分鐘去接放學, 係咁多...

※ 學校校車整個星期也是約2:55開出,只是準時早少少,如果你可早廿分锺接放學,不是很好嗎?上星期坐校車大大部份只有遲沒有早。你好幸運的!

我覺得没有講得学校咁不濟,當然有改進的地方,也不好作比較。
我小朋友给学校九分,还差一分就是吾夠多樹木。

我屋企人有個讀名女校,佢地內聯網也好像高小,校長常提佢地上了小學不同幼稚園,要尊心留意老師咐吩你們要做的事,不一定每每寫手册……我像你小一時也有很多地方不滿,但住後覺得學校教得很好,小朋友讀得很開心!那些不滿其實不是什麽,諒解溝通多些就解決得到。學校走越來越深的趨向,小一家長真不好待測考先讀書,小一小朋友,入腦要重覆再重覆,拉長温習期,佢地先冇咁辛苦,小一下学期的數学幾深的,家長要多多幫小朋友適應。

其實每間學校也有缺點和優點!最重要小朋友喜歡返學和開心!小朋友剛剛進入高小這個大家庭,慢慢適應啦!

jl8 發表於 14-10-14 17:35
回覆 tabo911 的帖子

在e-class裡只見 "請查收通告", 網上無得download.

I can see you have so many complaints.
If you think their arrangement is bad, just write a letter to the principal.
Or another way out is not staying in this school anymore....

I think they will not change cos they are old-styled school

syschan 發表於 14-10-17 17:31
I can see you have so many complaints.
If you think their arrangement is bad, just write a letter  ...

Yes, surely I will write a letter to the principal, but the most important is, whether the principal is willing to listen! Well, pretty doubt according to those comments from the P.6 parents.

The reason for my complaint is that, they established for over 50 years. These administrative procedures should be well developed. I would expect improvements from this full fee paying school and at least align with the basic standard from other schools.

I understand this is an old-styled school, but that is not an excuse to be stubborn. I don't know how familiar are you with this school, but I am an old boy of this school since kindergarten. That is why I am disappointed.

I don't mind to contribute a bit of my time to payback the mother school but after a few attempts of messaging the teachers thru intranet, the feedback is "read but no response".

I guess if you see room for improvements, you should voice out, is not quitting the school or keep silent for 6 years.

So based on your experiences, do you think this is still a good school, as compare to other reputable catholic schools like st Louis and rosaryhill?? Is it worth abandoning the lucky draw for this school?

其實如題,家長在小朋友升小一也是新手,也在學習如何適應小一家長生活。
到目前為止,學校有很多通告,透過老師派發同時也上載至互聯網,班主任也有每天提示。班主任在停課期間也致電每一位家長,我很深刻老師在短短二三個星期對我小朋友的認識,所以一倂將我原來的擔心大班教學一掃而清。小朋友的自理能力也大大提高,由唔識寫手冊同唔知道做咩到每日清清楚楚。另外,我覺得值得一讚的是家長之間的互相提點,有時睇漏左都有人提,很感恩!
依然相信高主教能好好地教好我的小朋友!
給一點耐心,多和學校溝通配合,共勉之!

回覆:ksheshe 的帖子

我相信每間學校都會有用心或打份工嘅老師,我只可以講,我冇咁好彩,冇收過老師電話,老師訊息又冇覆,老師亦分唔清學生邊個打邊個,將第二個學生嘅支票退比我

開學時的小一家長會中,學校說大概十月後,所有 hard copies 的通告會改為 eNotice,到時學校會再通知大家。暫時學校的通告都是 hard copies, 亦大部分在 Intranet 可以 download,每日手冊內容都在 Intranet 有得看,班主任亦不時在 Intranet 列出注意事項,我習慣每日都會check 。有時有些不太重要的事項,老師可能囗頭告訴小朋友,我自己覺得無問題,小朋友小一了,都要學會有交帶些和獨立些。至於測驗範圍,就應該是已教了的東西吧,問一問小朋友老師教了哪幾課便可以温習了。每次默書老師都預早至少一星期通知,應該夠時間温。如果有其他問題,可以打電話去學校問,職員也好樂於幫忙。我暫時覺得資訊很充足,沒什麼問題啊。

引用:我相信每間學校都會有用心或打份工嘅老師,

原帖由 jl8 於 14-10-17 發表
我相信每間學校都會有用心或打份工嘅老師,我只可以講,我冇咁好彩,冇收過老師電話,老師訊息又冇覆,老師 ...
我地班的小朋友也有取錯別人的功課回條
我地家長中向小朋友了解老師派第一位小朋友傳向後,前排小朋友大頭蝦具為己有
慢慢來啦,小朋友會很快適應的,大家一齊加油呀!

‹ 上一主題|下一主題