用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 11網邊間最多派入皇仁
go

11網邊間最多派入皇仁 [複製鏈接]

有冇人知?

5    0    0    0

回覆:11網邊間最多派入皇仁

引用:Quote:lovemusiclove+發表於+14-10-10+07:2

原帖由 ha8mo 於 14-10-10 發表
睇錯題目扣晒分

應該無乜,首輪幾乎全級第一先得,聯繫多數灣仔樂區,攪珠比中西區得十個唔夠,唔方多人入

pomanlife    發表於 14-10-10 10:07

回覆 dewberry 的帖子

升中時, 就讀中西區小學的學生只有以下方法入到QC:
1. 自行時揀QC, 睇下有冇得In (QC每年只揀約200人面試)
2. 升中大抽獎個4個他區抽獎位
3. 升中大抽獎前搬過灣仔區, 然後同教育局講用住址網嚟抽中學

咁想入QC, 點解要留係11網讀小學, 唔去12網? 呢個諗法本身就有D問題
係12網就讀任何一間小學, 只要屬於B1組別的學生, 機會都俾11網任何一間小學高

還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

ha8mo 發表於 14-10-10 07:44
睇錯題目扣晒分
唔知呢條算係數學題定常識題呢?
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

醒目開學勳章 王國長老

引用:回覆+dewberry+的帖子 升中時,+就讀中西區

原帖由 hkpapa852 於 14-10-10 發表

(哎呀原來我都睇錯題目, 講緊皇仁, 唔係英皇)
岩岩新鮮熱辣,我同事個仔讀英二,一條心想入英皇,我同佢講英二無聯繫wor既然心儀英皇成績又唔錯不如插有聯繫嘅官小啦,佢一副「你咩都唔識」嘅樣回答我:無聯繫?無可能,我都係第一次聽!

結果佢個仔剛升中一,入左另一間(邊間就唔講啦,band one尾lor)

aeiou_drm  King's is B1A,   maybe SL or    發表於 14-10-11 22:15
hkpapa852  唔係King's就係聖XX  發表於 14-10-10 09:44
hkpapa852  中西區無乜幾多間B1中學....   發表於 14-10-10 09:44

引用:Quote:原帖由+hkpapa852+於+14-10-10+發表

原帖由 Charlotte_mom 於 14-10-10 發表
岩岩新鮮熱辣,我同事個仔讀英二,一條心想入英皇,我同佢講英二無聯繫wor既然心儀英皇成績又唔錯不如插軒 ...
我都識個英二家長,有次我問佢仔升中揀邊間,佢答我:都係揀返自己中學啦!(指英皇)我心諗乜英二有聯繫/直屬中學架咩

sunnygirl 發表於 14-10-10 09:35
我都識個英二家長,有次我問佢仔升中揀邊間,佢答我:都係揀返自己中學啦!(指英皇)我心諗乜英二有聯繫/ ...
如果大家叫英皇就叫有聯繫呢, 咁英皇補習, 英皇娛樂, 英皇國際金融應該都同英一英二有好大聯繫, 係咪去補習有折扣, 見工可以優先取錄, 投資交易免佣?

bobo101^*^    發表於 14-10-10 16:52
Charlotte_mom    發表於 14-10-10 09:48

醒目開學勳章 王國長老

hkpapa852  中西區無乜幾多間B1中學....   發表於 2 分鐘前 刪除

咁屎得, 兩間都唔係......

引用:Quote:原帖由+hkpapa852+於+14-10-10+發表

原帖由 Charlotte_mom 於 14-10-10 發表
你有冇"響朶"?「我係EK版主呀!連我都唔識!」咁樣呀?

sunnygirl 發表於 14-10-10 09:35
我都識個英二家長,有次我問佢仔升中揀邊間,佢答我:都係揀返自己中學啦!(指英皇)我心諗乜英二有聯繫/ ...
可能個家長詞不達意, 或者用咗太高深既"語言術"令你誤會咗, 個家長可能話想個仔入返個家長以前讀個間中學呢!

醒目開學勳章 王國長老

lauwingtai 發表於 14-10-10 09:48
你有冇"響朶"?「我係EK版主呀!連我都唔識!」咁樣呀?
響咩鬼朵
MARK大對眼去睇下學校概覽都知啦, 佢想相信自己想相信的, 咪由得佢LOR

引用:Quote:sunnygirl+發表於+14-10-10+09:35+我

原帖由 hkpapa852 於 14-10-10 發表
可能個家長詞不達意, 或者用咗太高深既"語言藝術"令你誤會咗, 個家長可能話想個仔入返個家長以前讀個間中學 ...
可能啦可能啦

hkpapa852 發表於 14-10-10 09:08

QC只in中西區學校全級頭3名既男仔, 如果唔係3甲內根本就無得in

Charlotte_mom 發表於 14-10-10 09:47
hkpapa852  中西區無乜幾多間B1中學....   發表於 2 分鐘前 刪除

咁屎得, 兩間都唔係...... ...

根據Khmama的資料, 中西區的B1中學:

學校

英中/中中

校網

BAND

官津/直資

男/女/男女

升/降

非保留學位

聖若瑟英文書院

英中

中西區

1A

津貼

英皇書院

英中

中西區

1A

官立

英華女學校

英中

中西區

1A

津貼

聖士提反女子中學

英中

中西區

1A

津貼

聖嘉勒女書院

英中

中西區

1B

津貼

高主教書院

英中

中西區

1C

津貼

男女

聖類斯中學

英中

中西區

1C

津貼

降*

差D唔記得男仔仲有另外兩間, 但得6個同12個位, 咁都俾佢抽到? 仲難過入英皇喎!

係學校全級考頭5名最有機會囉!

chingcging 發表於 14-10-10 10:54
係學校全級考頭5名最有機會囉!
談何容易

醒目開學勳章

聖若瑟,高主教是B1A或B1B?

kerkermui  1A 同 1C  發表於 14-10-10 14:02
‹ 上一主題|下一主題