用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 [deleted]
go

[deleted] [複製鏈接]

3    0    0    0

回覆:靈糧堂 PN 感想交流

邊間靈糧?

回覆 CapricornO 的帖子

開始有D學校報K啦, 念清楚K是否計續讀這間

下? 45分鐘甘耐?

原來是這樣嗎? 我本來都諗住讀靈糧,但開學前一個星期啟思收左, 放棄了靈糧

CapricornO 發表於 14-9-11 16:26
我屋企人係咁講, 我第一日有去, 其實由9點上堂開始, 小朋友就坐響到玩玩具, 跟住就坐響到點名同老師唱下歌 ...

我無記錯佢好似上1.5hrs...

回覆 CapricornO 的帖子

番左一個多星期學, 我囝都冇好抗拒番學. 具體上堂情況我就不太清楚, 不過就感覺老師好有愛心, 有打電話報告囝囝上堂如何, 活動都幾多, 又花燈會, 又玩具展....so far not bad

啱啱開學,
邊有咁快可以下定論?!

其實我去年in那些名幼之中,是我覺得師資和環境最差的一間..

上年in n, 我覺得靈糧係最有糸统同老師最有愛心既一間,反而啟思俾我感覺行政混亂

CapricornO  ""靈糧係最有糸统同老師最有愛   發表於 14-9-12 10:28

我有朋友都係返荃灣靈糧堂pn班,佢都話上堂有d混亂,
不過始終係新校,
有少許混亂都係預期之內,
俾多d時間睇下點啦

引用:其實我去年in那些名幼之中,是我覺得師資和

原帖由 Moonlight819 於 14-09-11 發表
其實我去年in那些名幼之中,是我覺得師資和環境最差的一間..
靈糧都算名幼?

my girl went to LLC pn in Tin Hau before.  As far as i remember there's big/ small muscles exercise everytime - big means running, jumping and more physcial one and small one is more exercise on hands and fingers etc.  therefore even when they transporting the ball from one bowl to the other use a spoon they're doing exercise already.  you may wanna call the teacher and ask for details. i think the teachers are very caring and do focuse on every single child (not only the active and smart one).  However, if you're looking for the very academic type of PN then it may be not your cup of tea.  

引用:Quote:Moonlight819+發表於+14-9-11+21:26+

原帖由 CapricornO 於 14-09-12 發表
你指靈糧定啟思??
九龍城靈糧,但可能銅鑼灣靈糧會好些。

回覆:CapricornO 的帖子

我都跟左幾堂,同大家分享下先。

佢每日都有個流程,先係玩玩具、唱歌、祈禱、之後講解每日流程、小肌肉運動或美藝、茶點、故事時間。咁大部份活動要小朋友坐底係好正常的,要知道活動教育唔代表要走來走去吧,反而係要有互動嘅學習機會,呢樣就好睇個老師帶成點。以我所見老師好有愛心,缺點係老師師資比較少,感覺好新。

另學校設施亦係我in 過嘅學校之中最有heart嘅。唔係指學校大小(其實都算大),而係佢每個corner位都好有心機去做,學校亦好有系統,用嘅材料玩具都係安全嘅牌子。

Overall 我覺得學校可以比小朋友多d走出課室,好似去佢個圖書館仔睇下咁。但我覺得可能大家都係剛開始上堂,佢地想教小朋友學好上課嘅基本流程先啦,睇下將來會否多d走出課室啦。

啟思同靈糧都係同一個理念,兩間都好好呀,有得揀梗係要近屋企嗰間啦。

‹ 上一主題|下一主題