用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 有冇細b repeat n or k1?
go

有冇細b repeat n or k1? [複製鏈接]

面試時學校會問點解家長要小朋友重讀嗎?
因想做大b ,但又想早一年比佢過下團體生活,所以諗想repeat.

大家可分享經驗嗎?

3    0    0    0

回覆:有冇細b repeat n or k1?

而家K1, 出年會去另一間學校repeat K1, repeat K1唔repeat PN 因為K平d

回覆:Jupiter 的帖子

面試會問你點建重讀嗎?

MrBeast  唔難答  發表於 14-9-8 10:43
MrBeast  唔難答  發表於 14-9-8 10:38

回覆:有冇細b repeat n or k1

其實跟得到都無必要重讀丫??
pn 都係玩既多.   但repeat k1到佢學左一年.  但第二年又學反甘上下既野...你唔會覺得哂左時間嗎??

我個人覺得跟唔上先有需要甘做..無必要為左咩大細b 甘做法. 一係直情遲一年先讀呀
純個人意見而已...

經歷過考小一,我一定比佢做大B, 到大d(K3/P1)先repeat, 小朋友有認知會唔開心。side一年?我反而係覺得唔肯repeat係驚蝕底多過驚side.  休息是為了走更遠的路。不過細b唔想repeat 咪唔好repeat囉,家長感覺良好就得啦,會否後悔遲d發先算

回覆 Handsomewoman 的帖子

我女細B, 我都15 16緊好唔好比佢REPEAT K1, 我都想有多D細B媽媽分享多D呀?

Jupiter 發表於 14-9-7 18:35
經歷過考小一,我一定比佢做大B, 到大d(K3/P1)先repeat, 小朋友有認知會唔開心。side一年?我反而係覺得唔 ...
即係你有小朋友已經考過小一? 係咪真係細B去到考小一收錄機會會細好多?

My gal is a rabbit small girl.  I think I won't let her repeat unless its in a very adverse scenario.  It's not due to spending one more yr in k1 but just do not want her to compete with dragon babies in her lifetime.  So repeat or not really depends on your son/ daugther's need.

愚妹妹  Same case as mine  發表於 14-9-16 07:57

回覆:bebebonjour 的帖子

細b表面上係洩d, 但你主觀覺得個b係超班,教咩識咩,一學易明就諗都唔好諗,做返正常b, 唔好浪費佢寶貴的一年,但事實有d bb到好bb, 反應未係發展好快就自己衡量。我曾經聽過一名幼稚園界有少少名氣校長講,細b就係要比大b任何方面都要付出三倍努力去追回差距。

我囝囝11月尾出世,今年在龍校repeat K1.
我建議細B可以試考多年心儀學校,如真的收左就repeat一年!

回覆:chahcoi 的帖子

係同校定轉校repeat k1呀?

如果心儀龍校又考到,repeat is not a problem.

回覆:bebebonjour 的帖子

他囡有讀pn 嗎?
我煩緊年尾出細b 笫一年報pn or k1 好?
一入就k1 會唔會令佢太辛苦?

回覆:chahcoi 的帖子

你小朋友笫一年就入k1 嗎?

我朋友囡囡11月b, 讀k1時考到九龍塘一間名校再repeat k1。本來朋友稔住咁樣會考到神校小一,点知舊年只考到一間1線中尾,1間二線頭學校,到今年6月叩名津校時又係全軍覆沒… 我感覺佢有d後悔repeat,因為比人花多了一年時間和金錢,結果都係失望。

twllc 發表於 14-9-14 16:44
我朋友囡囡11月b, 讀k1時考到九龍塘一間名校再repeat k1。本來朋友稔住咁樣會考到神校小一,点知舊年只考到 ...
咁你fd有冇做下賽後檢討硏究問題係邊?

回覆 MrBeast 的帖子

我冇問佢有冇賽後檢討,但我覺得佢根本唔根據佢囡囡性格選校,只係跟據自己個人喜好去安排...
佢囡囡比較文靜,谷下學術會好D(佢囡應該谷到),但我朋友幫佢去SC repeat,考小學多數報活動的學校,結果一間活動一間傳統收,佢囡囡想選傳統果間,但我朋友仍堅持幫佢選活動(因為活動果間名氣大D,中學BANDING都好D)....

REPEAT與否另一實際考慮,係TARGET讀津校定直資/私校。

津校只係計分大抽獎,大細B機會一樣。但如果Target DSS,大B著數D係一定,去聽下小一TALK都知佢地PREFER收大B。且當你打算去整靚個Profile想去報公開考試,尤其語文科,都設有年齡限制,細B唔夠年齡無得報。

twllc 發表於 14-9-14 21:16

我冇問佢有冇賽後檢討,但我覺得佢根本唔根據佢囡囡性格選校,只係跟據自己個人喜好 ...
咁都唔差ar, 考小一ge野有時都要講下運,有一st cat 老師對我說過就算一些她們覺得叻的學生都0 offer.
賬面睇我覺得你fd 沒客觀地考慮所有因素和期望過高多過大細B。

引用:回覆+MrBeast+的帖子 我冇問佢有冇賽後檢

原帖由 twllc 於 14-09-14 發表

我冇問佢有冇賽後檢討,但我覺得佢根本唔根據佢囡囡性格選校,只係跟據自己個人喜好 ...
我見到人地仔女考到band 1,讀不上又无成就,校長便留班或勸退學。

‹ 上一主題|下一主題