用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 請教校網選取一問:40 vs 45 vs 89 怎樣選取好? ...
go

請教校網選取一問:40 vs 45 vs 89 怎樣選取好? [複製鏈接]

請教校網選取一問:40(深水埗)vs 45 (黃大仙)vs 89 (馬鞍山)怎樣選取好?煩請各界提供寶貴意見

1    0    0    0

回覆:請教校網選取一問:40 vs 45 vs 89 怎樣選取好?

忘記了這是我家小女兒啊

FreddyNg 發表於 14-8-31 12:12
忘記了這是我家小女兒啊
先丟走45

回覆:請教校網選取一問:40 vs 45 vs 89 怎樣選取好?

40都好差。

Kamei

89都唔係好得多。

中學網的確係89好(沙田), 但小學我覺得40同45都唔會差得過89
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

Thx a lot! It makes me crazy.( 真頭痛)Headache

FreddyNg 發表於 14-9-2 23:02
Thx a lot! It makes me crazy.( 真頭痛)Headache
請問點解揀呢3個區呢?

回覆:lauwingtai 的帖子

對不起您!這麼遲才覆您,請諒!因為這三區有物業可以申報住址,否則我也許會選擇12區灣仔吧!

回覆:lauwingtai 的帖子

另外最新消息私立小學已有禮賢小學收取了小女

引用:另外最新消息私立小學已有禮賢小學收取了小

原帖由 FreddyNg 於 14-11-15 發表
另外最新消息私立小學已有禮賢小學收取了小女
禮賢俾大抽獎??

lovebb2 發表於 14-11-16 09:07
禮賢俾大抽獎??
應該係可以大抽獎

net 40 搏 瑪利諾神父(有中學)?  net 89冇一間小學有中學跟住。

Kamei 發表於 14-8-31 23:03
40都好差。
女仔40, OK呀, 點差法呢請問?
起碼升中多B1選!

yankaka 發表於 14-11-17 15:51
女仔40, OK呀, 點差法呢請問?
起碼升中多B1選!
深水埗中學網係全九龍B1學生同一線學校學位比例最差的一區 (比例約3.4:1, 3.4個B1生爭一個一線學校學位), 其次係黃大仙 (約3.3:1); 馬鞍山(中學網係沙田), 係比呢2區優勝好多 (約2.2:1)

再細分之下, 女仔係深水埗網會俾男仔好, 因為一線中學學位較多(有上智, 聖母玫瑰), 男仔只得長天, 除餘全部男女校, 所以實際比例女仔好過3.4:1, 但男仔會再差D

黃大仙網都係女仔著數D, 得一間一線女校德愛, 其它為男女校

沙田網反而大多數係男女校, 女校只得聖羅撒, 大多數位都俾咗直屬小學, 男女係沙田區分別不大
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

回覆:hkpapa852 的帖子

請問你d 數據可以係邊度有?

piggymonkey 發表於 14-11-19 07:42
請問你d 數據可以係邊度有?

今早再查証, 發現昨天提供的B1學生同一線學校學位比例有錯, 整體比例應將學生人數除3, 所以3區的B1學生同一線學校學位比例應為:

深水埗: 3.4/3 = 1.13, 比例 = 1.13:1 (3.34個學生爭一個一線學校既學位, 1.13個B1學生爭一個一線學校既學位)
黃大仙: 3.3/3=1.1, 比例 = 1.1:1
沙田: 2.2/1=0.73,  比例 = 0.73:1 (即係B1生一定攞到一線學校既學位, 仲有位剩俾B2生)

呢個根據2014年升中統計資料分析出嚟, 2014年小六生人數咁少, 好多一線學校都話減派時, 某些地區都仲出現一線學校學位不足, 幾年後小六畢業生人數大帖上升, 咁點攪?

2014年升中一的學生應是2002年出生, 當時出生人數只有4萬幾, 2007年以後出生人數已超過7萬, 即係多咗成60%, 咁大家覺得幾年後一線中學學位會唔會因應學生升幅多番60%? 所以升中區份都好重要, 特別係間小學無任何聯繫/直屬中學

要參考升中資料, 就去升中版睇khmama既帖, 好似呢個

ghosta618    發表於 14-12-15 08:27
EFJ3    發表於 14-11-19 09:40

First of all, I need to say thank you for all of u. It's very kind of you to give your opinions and advices to me. Forunately, I'm lucky to get a good Primary School namely ‘Marymount’ from EDU on 24 November 2014. I think I need to move or going to find a school bus for my daughter in future.
首先多謝大家的意見,小弟慶幸能於教育局自然派位中能夠獲派去跨區的瑪利曼小學,實在感恩!現在祇苦惱搬遷与否或乘保母車但是要由馬鞍山出發往大坑。再次多謝大家🙏🙏🙏🙏🙏☺

回覆:FreddyNg 的帖子

You are so Lucky

FreddyNg 發表於 14-12-13 13:21
First of all, I need to say thank you for all of u. It's very kind of you to give your opinions and  ...
請問係20分定25分入到?
‹ 上一主題|下一主題