用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 幼稚園校長放了推薦信入信封,應否拆開才放進 portfolio ...
go

幼稚園校長放了推薦信入信封,應否拆開才放進 portfolio ? [複製鏈接]

thanks all !
   1    0    0    0

syschan 發表於 14-7-7 13:04
thanks all !
Must read and photocopy!

雖然有左心理想覺得實在啲, 但係唔好期望咁高啦, 所以拆唔拆都無咩所謂. 親身體驗, 辛辛苦苦問學校攞左封信, 個幼稚園校長重鬼咁認真要親手簽名, 所以同我地講只可幫每個小朋友出兩三封, 要諗清楚邊幾間先好. 喺面試時俾左個小學主任, 佢望兩眼就咩都無講俾返我, 我當時呆左, 都唔知好唔好攞返.  明明封信ATTENTION俾小學校長, 有名有姓, 一心諗住經個主任俾個校長, 無諗過佢會當面咁俾返我, 我唔知個主任有咩動機, 但係我覺得佢咁做好唔恰當, 其實佢收左轉頭掉左去都得, 但起碼好過當面俾返我, 咁即係咩意思先? 真係火都黎埋...

另外, 我都曾經連信封交俾另一間小學, 點知個職員同我講唔使個信封架啦...

醒目開學勳章

buddaau 發表於 14-7-7 13:41
雖然有左心理想覺得實在啲, 但係唔好期望咁高啦, 所以拆唔拆都無咩所謂. 親身體驗, 辛辛苦苦問學校攞左封信 ...
吓!! 為人師表, 咁唔尊重人! 封信又唔係比佢, 係比校長喎!
好奇一問, 是net 91?

buddaau 發表於 14-7-7 13:41
雖然有左心理想覺得實在啲, 但係唔好期望咁高啦, 所以拆唔拆都無咩所謂. 親身體驗, 辛辛苦苦問學校攞左封信 ...
That means they have target successful list!
Interview is simply a public show!

我見過有學校寫明唔收幼稚園推薦信, 以免浪費人力資源
假若人地真係唔睇, 我寧願佢俾番我, 留念都好

醒目開學勳章

lingchi 發表於 14-7-7 14:21
吓!! 為人師表, 咁唔尊重人! 封信又唔係比佢, 係比校長喎!
...

我的經歷係面試完, 親手交封推薦信比面試老師, 佢沒拆開, 連同我的protfolio夾在一起

我有封校長寫的特別版推薦信,而且幼稚園同這間小學聯系也很密切.所以期望很大,結果失望透頂.

flora_yy 發表於 14-7-7 14:32
我有封校長寫的特別版推薦信,而且幼稚園同這間小學聯系也很密切.所以期望很大,結果失望透頂. ...
如果關係真係咁堅使咩寫信, 打個電話就得啦...

lingchi 發表於 14-7-7 14:21
...

buddaau 發表於 14-7-7 14:45
Exactly true!

buddaau 發表於 14-7-7 14:45
nod,打電話最有用

回覆:buddaau 的帖子

我叩有幾間都係甘,表表姐就是長沙X個協X同保良X世德!

回覆:幼稚園校長放了推薦信入信封,應否拆開才放進 portfolio

唔拆點影印?

回覆:幼稚園校長放了推薦信入信封,應否拆開才放進 portfolio

我女個校長有用heading的信封貼實咗,封面仲寫埋對方校長名,所以我冇拆,完封不動攞去叩門,感覺好似拆人啲信不太有禮貌。
佢只幫我寫比兩間學校,結果兩間都收我個女。

所以覺得校長推薦信好有用,人地封實咗我完封不動呈上感覺更有誠意。也是對校長的一種信任。

今時今日什麽推薦信,神父信,議員信,校長信作用不大.

最大是推薦人與叩門校長的交情及關係.

但如有推薦信我認為color photo copy and send the copy together with the portfolio

我覺得應該不用信封,成封信打開,連埋其他文件一齊打開咁放就得

其實大家可能有D神化咗幼稚園校長信,
如幼小校長有交情,幫到手,只要一个電話就掂Ia,使乜咁煩,
推薦信只是門面野
‹ 上一主題|下一主題