用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 公開考試 K2 考KPCC 高級
go

K2 考KPCC 高級 [複製鏈接]

如考到'卓越' 算唔算叻?
   5    0    0    0

回覆:K2 考KPCC 高級

唔算,大把人考到

幾叻㗎!
不過叩門作用不是很大我阿女都是考晒KPCC,也是卓越級,但叩了三間學校都是失敗離場

回覆 cherrieshum 的帖子

想問下 咩叫 kpcc ??? thx
新人進場

引用:回覆+cherrieshum+的帖子 想問下+咩叫+kpc

原帖由 kennyrita 於 14-06-26 發表
回覆 cherrieshum 的帖子

想問下 咩叫 kpcc ??? thx
幼兒普通話水平測試,分初中高

GAPSK 會較有用吧~~

引用:GAPSK+會較有用吧~~

原帖由 草莓YL 於 14-06-26 發表
What is gapsk?

阿仔K2都考左KPCC高級-卓越
想放落profile 好睇d。應該冇乜用
事實上佢和3個同學仔一齊考,連同佢4個都是卓越
可想而知,幾有用

王家爸爸    發表於 14-6-27 13:21

sissysze 發表於 14-6-25 21:05
唔算,大把人考到
香港人如果K2考到KPCC高級卓越算叻,因為我覺得沒有語景配合的情況下,考到優良已經不容易了。

草莓YL 發表於 14-6-26 15:09
GAPSK認受性高很多。

不是呵, 我識的幼稚園生 (大部份是SC, KV, HKPS, KM ) 去考都是卓越, 我估不太難...

二個試都係考記性,好記性就考到卓越,無乜特別

王家爸爸  好記性就考到?  發表於 14-6-27 14:02

sissysze 發表於 14-6-27 13:40
二個試都係考記性,好記性就考到卓越,無乜特別
GAPSK考試分為三部份:聆聽(40%)、說話(30%)及朗讀(30%)。好記性只能幫助你得到30%的分數。

GAPSK 冇考唔知
KPCC阿仔上年考,對話內容題目和朗誦詩網上都有。 真的不難。
如果幼稚園是英普的,真的沒問題。
一般坊間普通話學校上10堂、8堂課已有把握。

補充:我和先生2個普通話都唔得,在家絕無語鏡。

http://caahks.hk/attachment/KPCC-2014.pdf

引用:幾叻㗎! 不過叩門作用不是很大我阿女都是考

原帖由 cherrieshum 於 14-06-26 發表
幾叻㗎!
不過叩門作用不是很大我阿女都是考晒KPCC,也是卓越級,但叩了三間學校都是失 ...
啲確呢個試冇咩用。另外,想順道關心下你囡囡叩門成功未?之前睇你分享小朋友中文語文能力都好強,相信讀到邊間都一定會好好,上天會安排最適合既俾佢,放心!

回覆:yeeyeey2k 的帖子

我k2的小朋友昨天也考了高級,回答樓主,我覺得佢地算叻叻了。要一個4~5歲小朋友困在一個陌生的房間,對着陌生的老師,要有禮貌不怯場,當中我覺得高級的問題答案也頗長的,他們也努力完成考驗,我覺得他們已很了不起了。

有說只是背誦詩歌對答,但要小朋友有耐性練習80條問答,而其中那首"搖籃"詩歌也挺長的,還有要他們詳細回答加完整句子,要到卓越級,實在不太容易啊,所以我們真的要讚讚小朋友了。

至於對於升學有沒有用,我認為除了拿此人有我有的証書外,我着重此考試能訓練小朋友懂得用全句普通話對答,這對於日後面試或平常生活會話是有幫助的。不過對於小一面試,情況就好像考英文劍橋試一樣,應該沒有直接幫助,就當給小朋友一個考驗,一個經歷吧。

K2考到kpcc高級當然叻!但我反而覺得張cert用途不大,係學識80條題目對面試有幫助!

引用:Quote:原帖由+cherrieshum+於+14-06-26+發

原帖由 yeeyeey2k 於 14-06-27 發表
啲確呢個試冇咩用。另外,想順道關心下你囡囡叩門成功未?之前睇你分享小朋友中文語文能力都好強,相信讀到 ...
多謝關心! 仍在努力! 現在努力操中英文二年級的練習,數學一年下學期練習,盡了力就問心無愧,不成功也是天意,也證明人外有人,對手更強

‹ 上一主題|下一主題