用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 Deleted
go

Deleted [複製鏈接]

Deleted
   3    0    0    0

引用:現時小一(升小二),呀囡数学評估测驗考試経

原帖由 kc_united 於 14-06-12 發表
現時小一(升小二),呀囡数学評估测驗考試経常出現低級錯誤, 最嚴重是加減數, 無睇清題目, 1+1=2,佢竟寫成3, ...
如果只是大意而不是唔明而錯,我會考試前做多啲補充練習,我女四年班都係错呢啲低能野, 如明明直式計啱,ans 係 3,589。 點知橫式抄错,變3,859

只有不㫁提醒,同計多啲

教養孩童,使他走當行的道, 就是到老, 他也不偏離!

kc_united 發表於 14-6-12 08:42
現時小一(升小二),呀囡数学評估测驗考試経常出現低級錯誤, 最嚴重是加減數, 無睇清題目, 1+1=2,佢竟寫成3, ...
補習係幫唔到大頭蝦的, 唯有俾練習佢做, 用熟練爭取準確。

醒目開學勳章

我仔成日係咁,我會苦口婆心叫佢小心

回覆:kc_united 的帖子

我女小二了,都系咁,成日無端端俾人扣十幾分,講一萬次都沒用,唉

回覆:呀囡数学評估测驗考試経常出現低級錯誤, 點可改善

好有趣,個個都係咁,包括小囡!

引用:我女小二了,都系咁,成日無端端俾人扣十幾

原帖由 瑩希媽媽 於 14-06-12 發表
我女小二了,都系咁,成日無端端俾人扣十幾分,講一萬次都沒用,唉
甘即係無得救!

不只抄錯,連句號都唔記寫。例如作句,句句都要寫,但只寫了一個句號,足足扣了六分。由小一講到小二,都無辦法,叫佢檢查,佢次次都話有。但係都漏⋯

回覆 kc_united 的帖子

you can say so.  My kid is now at P.4, but he still makes a lot of careless mistakes

回覆:kc_united 的帖子

最慘就是本身成績可以的就咁俾數學拉低名次,講左n次也是這樣

引用:最慘就是本身成績可以的就咁俾數學拉低名次

原帖由 瑩希媽媽 於 14-06-12 發表
最慘就是本身成績可以的就咁俾數學拉低名次,講左n次也是這樣

...
我都因為甘樣無咗14分。

大家認為講/提醒有意思咩? 唔好話講一萬次,你講一億次都係無用,只會自己激氣及影響親子關係。

要變得細心謹慎,如果唔係天生,就要大量既時間去訓練。 首先如果你係陪住小朋友做功課,千其唔好一見到佢錯就出聲,呢個係極其嚴重的壞習慣!! 次次一錯你就出聲,你想我小心?好難喇,事旦寫落去咪得囉,反正錯左你會"即時"提我。 咁到考試會點?唔駛我講啦~

最簡單既方法係話佢知有錯,邊題錯?錯幾多?Sorry,你自己搵。 咁份原本要做一個鐘既功課咪要做半日? 係架,你要佢搵番d錯野出黎係咁架啦~。 不過都有beginner版,就係話佢知三題中有某一題錯,叫佢自己搵,搵唔到呢?咪擦晒三題再做過囉。

呢個係一個極其考驗家長耐性既方法,無時間無耐性就認命啦。

最後大家有興趣可以同小朋友做個測試。當佢做功課個時,係隔離好溫柔咁講句:"咦?錯左喎"(請勿以任何動作及眼神提示錯處)。 佢問你邊度,你叫佢搵下先(記得笑住,好溫柔咁講)。 咁你就會見到佢諗都唔諗就擦左其中一題黎"改"架喇。哈哈~~~

女兒一歲了

引用:大家認為講/提醒有意思咩?+唔好話講一萬次

原帖由 atari 於 14-06-12 發表
大家認為講/提醒有意思咩? 唔好話講一萬次,你講一億次都係無用,只會自己激氣及影響親子關係。

要變得細 ...
thx for sharing

小五都是這樣

atari 發表於 14-6-12 23:39

要變得細 ...
好辦法! Thx for sharing

好計,要試下,哈哈……

引用:不只抄錯,連句號都唔記寫。例如作句,句句

原帖由 shankybb 於 14-06-12 發表
不只抄錯,連句號都唔記寫。例如作句,句句都要寫,但只寫了一個句號,足足扣了六分。由小一講到小二,都無 ...
我囡小2,錯誤同你一樣

引用:大家認為講/提醒有意思咩?+唔好話講一萬次

原帖由 atari 於 14-06-12 發表

要變得細 ...
我下學期都有用這方法,功課係好左,不過考試就冇改善。。今次考試都係底級錯誤。。真係冇言

我都是用這個方法的,不過因為我無理她功課,她基本上是不會double check 功課。所以我現在迫佢要對功課,我同左佢講如果有改正會有機會罰無書看及無得玩。通常功課的分數同考試分數差唔多。
‹ 上一主題|下一主題