用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 特殊教育 14.5個月仲未講單字
go

[聽/語障] 14.5個月仲未講單字 [複製鏈接]

各位你好, 我囝囝現時14.5個月, 但一個單字都未講過, 連BB話都好少, 我非常擔心, 因佢本身的大肌肉已經比同齡差, 12.5個月先叫做識扶住行, 現在14.5個月都未能自行企好, 再不用說自己行了. 我好擔心佢整體發展遲緩(包括言語), 什或係自閉傾向, 請問各位可以比點意見我嗎?

謝謝
   0    0    0    0

唯有早d做評估排服務

我仔14個月轉介cac,16個月做cac評估,a仔+發展遲緩(小肌肉、語言、認知),排e+s。因為早排,可以做醫院OT,ST,仲派左e位,自己都有自費PST,不過我係好好彩的特別例子,排得比好多人好快,e位PST話通見係4、5歲,好少我仔咁細個,主任仲話我仔只係BB,因為一般要排兩年。

如果你覺得有問題,早D做治療,對小朋友一定有益無害。

如果大肌肉有問題,真係要快D做PT。

回覆 legolas625 的帖子

請問你仔現在幾大, 評估後結果如何?

另, 想問下你, 你囝做咗幾耐治療? 有無改善呢?

a仔+發展遲緩(小肌肉、語言、認知),排e+s

我仔而家快21個月,我覺得上PST都有用

咁佢係咪改善咗好多?點解得14個月已經可以知到佢係A仔? 佢細個時有咩明顯既特徵令你對佢有懷疑?

上了3個月堂,有改善,會想同人有social interaction,成日同小朋友hello,肯做指令同家居訓練,但仲有A仔眼神弱、專注差、少語言症狀

佢叫名唔應,唔識聽人講野,上playgroup表現比同年齡差,俾老師話有問題

我仔而家肯自發講的單字仲係少,大量bb話,但可以聽明物件名、簡單指字

我仔依家14.5個月, 做到叫佢比野人, 會bye bye, 少少high 5同拍手, 咁叫唔叫差呀?

有一排都會叫佢錫錫肯做, 點蟲蟲肯做, 不過成日一時時, 但我覺得佢識的, 佢個期鐘意做咩就只會做個樣

如果唔識講野,首先要同佢"儲"字,先了解字的意思,佢先會講,cac醫生話要識幾十個字,小朋友先開口,所以咩都要同佢講,不斷重覆,但起初要統一同簡單,佢會慢慢明白

如沖涼洗頭時,話頭頭,洗手話手手,用來認部位
餵飯時,指自己話媽媽,等佢認人
認物件時可把杯放在口邊,令佢望住你,用誇張的口形大聲講杯杯
做指令時‧用手幫佢攤大手板,話係俾俾,叫佢坐低時話坐低

總之不斷重覆

謝謝你的意見, 請問你仔仔係屬於嚴重定普通自閉呢?

我仔現在14.5個月做到以上所講既野, 依你所見是否嚴重呢?

引用:佢叫名唔應,唔識聽人講野,上playgroup表

回覆:14.5個月仲未講單字

我覺得小朋友有時唔急得,我嗰個20個月,少有單字講得出,有D bb話,未能自己行,扶住野ok。兒科轉介去PT,無特別同佢做評估,OT同語言都要排超過一年……

慢慢黎啦……

回覆:14.5個月仲未講單字

我囡都係大肌肉弱,就來13個月都仲未識行,係咪應該睇下e生

引用:回覆+legolas625+的帖子 謝謝你的意見,+請

我大囝細時, 兩歲都只講極少單字, 叫又唔係好理我, 好在一早報了N班, 入學後約半年就講多好多嘢了.  當時政府都REFER佢去兒童發展跟進, 平估係佢語言有少許DELAY, 但排得嚟, 佢自己都慢慢PICK UP返.  現在5歲半, 就快K3畢業了.  還可成為其中一位小司儀, 口水多過浪花... 所以...不用太擔心, 最緊要佢明白同理解能力, 男孩子有D真係會講嘢慢D.
‹ 上一主題|下一主題