用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 課外活動 校際音樂節後感
go

校際音樂節後感 [複製鏈接]

亞囡第一次参加校際比賽(鋼琴),見到唔同参賽者,其中有些表演好傑出,彈得非常好,但有些真係好求其,態度好似唔想彈,練習應該唔多,因為彈到窒窒吓,唔知佢地參加目的係咩?

2    0    0    0

亦不排除有些小朋友是好努力練習,但仍彈得窒下窒下。比賽人人都可以參加的。
for every one criticism, three positives must be given.

有啲參賽者可能好努力練習,但愶場也不定!
禁止在戶名,頭像相片,自定義頭銜,個人簽名,使用帶有 商業/個人/團體 廣告或宣傳推介成份之字句/圖片/超連結

回覆:校際音樂節後感

大部份上台應該一定緊張、睇得出是用心彈、但緊張彈錯,只是其中有個別例子在態度及禮貌上有問題,我是指那些人。

回覆:校際音樂節後感

正如有D學琴小朋友不但唔練琴,而且想彈新歌,甚至選歌彈,我都唔知點解要學琴

~*樂器只是學音樂的渠道*~

我個小朋友都係今日比賽完,我見到好多小朋友出場時好緊張,可能因而影響表現,亦見到有一個小朋友彈到某個位彈錯左,接不下去,但個考官都問個小朋友要重彈嗎?幸好,這個小朋友重彈時能順利完成,我覺得當小朋友面對比賽或表演時要面對既心理壓力係好大

小女第一次參加校際,雖然冇攞獎但盡全力!我+分之高興!
今次見到好多學生連比賽歌未背熟!有四個中學生參加Grade 1小提琴,冇一個拉完全首!之後見到有–個揸住張分紙,好開心話有70分呀
反而年紀細參賽者表現淡定!

回覆:Pilotkid 的帖子

70分應該唔合格喎!

回覆 Pilotkid 的帖子

70分無証書拎! 但有啲中學生真是中一才在學校學小提琴,無比賽經驗,學校要求出去比賽,老師一大班教,難免質素參差,結果....因我曾帶過中一及中二的學生出去比賽(家長義工)!
禁止在戶名,頭像相片,自定義頭銜,個人簽名,使用帶有 商業/個人/團體 廣告或宣傳推介成份之字句/圖片/超連結

我小女以七歲又第一次参加校際攞83分,雖然冇攞獎,但眼見亞女用盡所學表現出來!我已經感到自豪!

70分係其中一個中學生,佢嘅同學攞68分添(但沒有好高興说出來)!

Pilotkid 發表於 14-3-22 17:02
我小女以七歲又第一次参加校際攞83分,雖然冇攞獎,但眼見亞女用盡所學表現出來!我已經感到自豪!

70分係 ...
其實校際只不過係比個小朋友拎多D舞台經驗, 拎幾分有乜所謂? 佢拎70分好開心, 可能有特別原因, 個個背後既故事都唔同, 我女小一學左半年就校際拎獎, 同埋阿仔而家連上台我都驚佢發台瘟, 如果阿仔上到台拉晒成首歌, 我可以話比你知, 我會高興過我女拎獎囉....因為每個人突破既野唔同

我嘅感覺就係參加就要用全力,不是hea住去!

有D人用全力, 出黎得7成, 有D人hea住, 出黎有九成, 你又點可以憑一己眼光去判人地係咪hea住? 臨場驚發揮唔到呢? 人地可能今次個目的就係拉完, 每個人去個目的都唔同.. 咁你可以話個個去比賽實係要拎獎, 咁拎唔到獎就話人hea住?

我反而會用欣賞既眼光去睇每一位企到係台度既小朋友, 拉得好唔好, 有咩改進, 佢地自己賽後會有檢討, 呢個時期(中小學), 呢種比賽, 絕對唔係要黎博命的(只得60人), 要博命就出去參加公開賽, 校際既目的係比小朋友有上台經驗, 經歷下比賽係咩...

Sandy, 你真好人幫個四位好hea中學生!

鋼琴公開組,8字頭,好開心啊!

webeheld 發表於 14-3-22 23:28
鋼琴公開組,8字頭,好開心啊!

若然菱參加Gold Medal這一組,那你和孩子都應該感到高興。準備這一套曲目並不容易,所花的時間相當,孩子順利完成是對她/他所作的付出作了肯定和回報,相信也會被台下的觀衆所認同。
能夠參加這一賽事的小朋友真的不多,為後來者打氣!
獨樂樂 - 自己聽音樂
眾樂樂 - 大家都快樂
三思而行、百折不回
日誌:https://www.edu-kingdom.com/home.php?mod=space&uid=90923

//www.edu-kingdom.com/?fromuser=bebebe12345

高年級先多活動, 加上家長應該唔會好似對幼稚園/初小學生咁督促, 功課壓力大, 無咩時間練, 我會體諒。無論如何, 願意上台彈都應該鼓勵, 攞下經驗點都有得著, 在台下聽其他參賽者都係觀摩, 都學到野!

Sindy    發表於 14-3-24 11:35

回覆:Sindy 的帖子

得獎的同學都有一共通點, 出場時面露笑容,充滿自信,從容不迫。
能做到這樣,距離獎項不遠矣

Spiderman_mama 發表於 14-3-24 13:44
得獎的同學都有一共通點, 出場時面露笑容,充滿自信,從容不迫。
能做到這樣,距離獎項不遠矣

...
係, 因為佢地已經超越要比賽既曲目, 一D都唔會感到吃力
‹ 上一主題|下一主題