用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 去名校面試,大家不要太大期望
go

去名校面試,大家不要太大期望 [複製鏈接]

因為很多人都想入名校,學校要見幾百個學生,根本面試係一個程序,所以你們準備得幾好都冇用,學校始終都係睇你兒子的成積。
   6    0    0    0

簽名被屏蔽

回覆:R.c888 的帖子

官立中學都係?

回覆 R.c888 的帖子

Really?

其實有名嘅津校大多都係睇成績,反觀直資同私校就未必間間都係咁,都要睇番個間學校嘅作風。
[img align=left]http://jsebeauty.com/sophia/owen11.jpg[/img]

如果係名校,我嘅感覺係去得名校的同學,多數都係周身刀還要是張張利的。跟本成績已不能定勝負,大家相差的距離,可能要以點數作計算。但一個六年級的小朋友,單係多你0.幾分的距離,我相信沒有一間學校就會以此作抉擇準則。

成績的好壞,當中包含太多隱性的因素,有的因為是師兄師姐考PreS1的分數高,幫助了師弟妹不少。有的是學校的試卷深淺,大家都知有d有直屬中學的學校,會刻意在某一兩科的試卷中,加進了較深的試題,讓同學不易拿得高分。所以中學又懂得將同學的校內成績分數作調整之後才比較。有的名牌小學甚至刻意教快一個半個學期以期同學可以有較高程度去應試。因此,唯一可以暴露同學真面目的就是靠面試的部份。

有的家長會將直資和官津學校的面試部份混淆,我已不只一次在這裡談及。直資的面試篩選可以不用考慮教局的排名的,因為直資是從不同角度去考慮,除了成績之外,同學的潛質是否適合學校,家庭在經濟和教導上的支援能力等等。

官津名校的收生態度係傾向開放的,歡迎全港任何一個區域的同學前來。所以一般會將機會平均分散,每間所取錄的同學都不會多,一個起兩、三個止。不是因為你是名小學,我就會收10個8個,當然除了某間傳統名牌中學。但你細心一想,佢地叫你三、四個同學前來,照估計都是同一小學的頂尖同學了,正如我前面所講,有時大家只因爭一分半分的分別,可能因為高一分的喜歡背書,而爭一分的同學卻充滿思維創意,表述中蘊含高質素的組織能力。還有自信心、禮貌....等,到此勝負才能呼之欲出!

所謂的名校就是極受歡迎的學校,集各路高手一起,來者不善,善者不來。你要來的同學不要抱太大期望,不如唔好來!

念女    發表於 14-3-19 20:07
zarplalam    發表於 14-3-19 14:29
totheend    發表於 14-3-19 09:55
小蜜蜂BB    發表於 14-3-18 23:24
:verycold: :verycold: :verycold:

ohnono 發表於 14-3-18 22:29
如果係名校,我嘅感覺係去得名校的同學,多數都係周身刀還要是張張利的。跟本成績已不能定勝負,大家相差的 ...
support!

R.c888 發表於 14-3-18 19:08
因為很多人都想入名校,學校要見幾百個學生,根本面試係一個程序,所以你們準備得幾好都冇用,學校始終都係 ...

認識曾教官津名恔老師說過,在自行收生階段,學生比拼既係教署次第,例如學校自行收五十人,頭一至四十基本上實收,除非面試時發覺那學生精神或其他出現重大問題除外,其餘十個位就由次笫四十一打後從面試評分取捨,這樣學恔就能確保自行時收到較好學生來保持學校成績,因到大抽獎時學生的水平學校已不能掌控。

回覆:cheungsiu 的帖子

自行的心儀學校收54人,阿囡全級名次考十幾,校長話我地大約70 percent 係band 1學生。而心儀中學跟據教育局俾的次第揀了大約150人來做interview。但其實我都唔知阿囡呢個名次其實排得前或後呢?真的很苦惱!

引用:自行的心儀學校收54人,阿囡全級名次考十幾

原帖由 jc_mom 於 14-03-19 發表
自行的心儀學校收54人,阿囡全級名次考十幾,校長話我地大約70 percent 係band 1學生。而心儀中學跟據教育 ...
小學有70% 係 b1,已經係幾高吓嘅水平,加上级名次十幾,我覺得已經係 b1頭學生

簽名被屏蔽

回覆:Rattie 的帖子

其實阿囡第3次呈分進步好多,入番頭十名,但對自行派位和考直資已沒有幫助。

引用:其實阿囡第3次呈分進步好多,入番頭十名,

其實阿囡第3次呈分進步好多,入番頭十名,但對自行派位和考直資已沒有幫助。

...
之前 in 過嘅或者可以寫封 follow up letter 附上最新嘅成績,做多少少冇壞架

回覆:Rattie 的帖子

最衰係成績表冇寫名次,要等到六月果張先寫名次出來。

引用:最衰係成績表冇寫名次,要等到六月果張先寫

最衰係成績表冇寫名次,要等到六月果張先寫名次出來。
有名次白纸黑字寫落成績表度已經好好,好多得 grades only,冇班、级名次,仲難寫。比著我,好心儀嘅學校我都會寫咗先,話明六月有成績表會再寄。寫封信、貼張邮票寄過去,真係有幾花時間呢?

ohnono 發表於 14-3-18 22:29
如果係名校,我嘅感覺係去得名校的同學,多數都係周身刀還要是張張利的。跟本成績已不能定勝負,大家相差的 ...

回覆:去名校面試,大家不要太大期望

“大家不要太大期望” 我理解係家長對自己個小朋友。始於 in 嘅人多收嘅人少,失望而回嘅佔大多數,家長抱太大期望而冇好消息時好容易會形諸于色及影響心情,小朋友係感受到的。
去得面試,表面如何不在乎,相信個個都想跑出。

回覆:去名校面試,大家不要太大期望

雖然數字上話十幾甚至二十幾個多爭一個位 ,但機會卻個個學生都唔同,名小學嘅尖子可能有八九成把握,普通小學嘅第三四名可能純粹碰運氣!

通常學校都會列出自行收生的計分標準, 這些分數的比重反映學校想收哪一類的學生. e.g. 校內學術成績, 教育局次第, 課外活動, 獎項, 操行及關係等等, 部分學校(通常不全見)會以上述項目的總分來決定面試名單, 而面試本身都會佔大約30至50%, 絕對可以左右大局. 所以, 有得in就仍有機會, 好好把握.
‹ 上一主題|下一主題