用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 教育講場 閃卡
go

閃卡 [複製鏈接]

閃卡

有無好介紹? :idea:

Re: 閃卡

1233211234567,

乜你個number咁長o既,如果有時間同鍾意自己o黎,你可以買卡自己印或者買現成o既...睇下d度o岩唔o岩你 ,
格連杜曼閃卡

sorry 個number咁長,thank you danniewo

啦...咁長打漏o左唔準嬲人地o架....hehehe.....開始未呀!閃卡真係要有恒心,咁就會鐵柱磨成針 ,見到咁多人都做,真係利害.....   

hi!我試過中文閃卡,不過阿b只想要拿來玩,同食,d字就唔見他睇,無符.
熊仔04年6月1 號出世---3.04kg
細仔08年3月13日出世---3.42kg

個number咁長打漏o左都唔嬲, 未開始閃卡, 但有問題? 字咭內容? 如何自己印?  

話時話真係怕漏o左阻個number ,hehehehe....
你用A4紙打字用橫印,再貼係張麻雀紙到,麻雀紙o既呎吋就跟杜曼個呎吋,不過我都未試過,因為我係買現成,有一次我問一位bkmum教我o架,不過我真係嚴煩,係慳d錢,不過都o徙唔少時間,如果叫我老婆搞,我老婆就話情願去少次出街食飯都夠錢買,所以我地都係買啦..因為我地好懶做手工....無咁o既創造力....hehehehe.....

請問先學中文字卡先OR學英文字卡先,還是同步進行呢?初初學習, 中文字咭應該以單字還是詞語為主?應該用中英文對照嗎?有圖片是否會令效更加好?問題實在多了一點,請大家幫幫忙.謝謝

我也讓BB看電子閃咭,很方便,BB也很有興趣,多學了許多生字,但總擔心,電子閃咭對BB的眼睛會不會有不良影響呢?同時,多對電腦有會否影響發育等等呢?有沒有人看過有關研究請指教.

violahung,

我諗唔駛問睇電腦緊係唔係咁好啦...你有無特大LCD,我諗會好d掛,我地睇得電腦多都近視深o左啦.....不過如過個芒ok,我諗會好少少掛...我就唔係太多比個仔睇電腦.. 我就駁落個電視到...不過閃卡就好小用電腦,如果我就會盡量印出來閃,我諗會好好多.....

醒目開學勳章 貢獻勳章

在電腦閃得多真係會壞眼ga !
以心開揚待人真  晴朗笑容樂在心

Smile,

我完全同意....你睇下家陣真係多o左好多細路近視 ,如果係卡通仲閉,真實圖畫都還好d,我都有比powerpoint個仔睇,不過最多五張, 仲要全部係真實圖畫, 格連杜曼o既閃卡方法都係叫我地睇真圖,唔好睇卡通...不過我諗如果個卡通畫到真o既一樣都無所為掛.......

大家好,我剛好路過,想搭一搭嘴,希望各位唔好厭我呢個路人甲多事!!

其實在美國,杜曼的IAHP協會都有出(flash card)CD Rom,全數共有10隻CD,每隻CD有15個topic,每個topic有10圖+10字(百科圖"全真實圖片/仿真實繪本"),可以分別用5種語言讀出(無中文)。

我個人覺得,"壞眼的成因其實很多",例如: 看電視,看書時間過長,燈光.......如果利用電腦看flash card,每次看4-5個files,每個files才大約20秒,每次合共看不到2分鐘,一日看3次,我相信不足以壞眼的     
Zoe Tse MaMa Zoe係2003年12月12日出世的 Zoe靚靚相簿 . . . 擺番個靚pose先 . . . . . . . . . 玩單槓. . . . . . .

Hi  ZoeTse ,

我想問問杜曼的(flash card)CD Rom
1.係咪每隻CD===入面有150圖+150字???????????
2.那兒可買到?幾錢呀?

謝謝!

moakah :

Hello,你好!!

想問問杜曼的(flash card)CD Rom
1.係咪每隻CD===入面有150圖+150字???????????
----->Yes,每隻CD150圖+150英文字(連發聲),但嚴格來講就唔止,因為播放前還可以選擇語言播放(總共有英文/日文/法文/意大利文/西班牙文),任何語言同樣是有字有聲。

2.那兒可買到?幾錢呀?
----->美國IAHP,原價US$29.95一隻 x 10,約相等於HK$2,300.00,但計埋UPS運費之後,就要大約就要HK$2,800.00.

IAHP網上郵購CD-ROMS

美國杜曼協會綱址
Zoe Tse MaMa Zoe係2003年12月12日出世的 Zoe靚靚相簿 . . . 擺番個靚pose先 . . . . . . . . . 玩單槓. . . . . . .

ZoeTse,

老友記,我聽日返工啦.....我都同意唔好太長同真圖才正確....你最專業啦....Zoe數點玩到乜階段呀! check pm我有o野搵你呀!

Hello,

my boy also use e-flash card (CD rom) only few mins a day.  I also don't think will damage the eyes lah.....
but i using the e-flash card designed in HK not IAHP, price only $4xx, get around 600 words, as the begining stage & my boy didn't the brain injuiried kids, so i think this kind of product is ok lah....

sansanboy :

我諗你誤會左喇,IAHP的CD-Rom係設計比"兒童",唔係設計比brain injuiried kids,我個囡都唔係brain injuiried kids,而且我認為("全真實圖片/仿真實繪本")是很重要的。

sansanboy 寫道:
Hello,

my boy also use e-flash card (CD rom) only few mins a day.  I also don't think will damage the eyes lah.....
but i using the e-flash card designed in HK not IAHP, price only $4xx, get around 600 words, as the begining stage & my boy didn't the brain injuiried kids, so i think this kind of product is ok lah....

‹ 上一主題|下一主題