用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 有無人認識天神嘉諾撒學校
go

有無人認識天神嘉諾撒學校 [複製鏈接]

很少聽見這間小學,校風如何,口碑如何?就嚟要幫女兒揾小學,想了解多d新資訊,唔該
   3    0    0    0

http://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=forumdisplay&fid=408

可以入去問下讀緊既家長吖~

回覆 Ngokmang 的帖子

幾十年前我在天神畢業! 超深, 超嚴, 校風勁好! 畢業後有一半人上聖瑪利, 但我生咗2個仔,一分都無得比呀仔!! 超可憐呀!

sumaggie101    發表於 14-3-3 17:48

引用:回覆+Ngokmang+的帖子 幾十年前我在天神畢

原帖由 ahmo313 於 14-03-03 發表

幾十年前我在天神畢業! 超深, 超嚴, 校風勁好! 畢業後有一半人上聖瑪利, 但我生咗2 ...
而家係只要畢到業,100%升上st. Mary

edu_father  只要畢到業,的確100%可升上st. Mary  發表於 14-3-4 11:25

引用:r+u+new+arrivals?++I+think+most+of+the+H

原帖由 sumaggie101 於 14-03-03 發表
r u new arrivals?  I think most of the HK parents must know this holy school wor
我99都唔識天神,仲問我點解俾個女入呢間學校

lauwingtai    發表於 14-3-6 12:04
sumaggie101  咁99老一背唔知又唔出奇, 但我地呢代我覺得一定識  發表於 14-3-4 10:37

我囡囡家陣讀緊,仲讀得好開心。天神係一間好好o既學校,校風絶對冇問題,所以唔洗擔心。天神學術程度的確係較一般深,所以報讀前要諗清楚你同囡囡肯唔肯多付出,否則唔建議報讀。

引用:回覆+Ngokmang+的帖子 幾十年前我在天神畢

原帖由 ahmo313 於 14-03-03 發表

幾十年前我在天神畢業! 超深, 超嚴, 校風勁好! 畢業後有一半人上聖瑪利, 但我生咗2 ...
我都係N年前嘅畢業生,學校係好嚴,課程亦深

好可惜唔係生女..亞仔靠自己考小學

edu_father 發表於 14-3-4 11:23
我囡囡家陣讀緊,仲讀得好開心。天神係一間好好o既學校,校風絶對冇問題,所以唔洗擔心。天神學術程度的確 ...
大王出關了!

edu_father    發表於 14-3-6 10:13

朋友囡囡讀緊,名列三甲,feel 到佢學術真係好好,幾年前跟朋友去過開放日,學校校舍雖細,但見到學生好馴品,展品亦很吸引,學生表演都吾錯,仲記得 Eng Drama 幾過女仔Assent 幾有水準。朋友話100%直升 St Mary 中學,聽到我,不過原來有學生要留級,即係都要過關讀到六年級才直升 St Mary。

朕, 你知唔知今年自行如何? 25分全收嗎?

edu_father 發表於 14-3-4 11:23
我囡囡家陣讀緊,仲讀得好開心。天神係一間好好o既學校,校風絶對冇問題,所以唔洗擔心。天神學術程度的確 ...
冇錯,我有一個朋友因為個女跟唔到,有時太迫佢,搞到母女關係有D影響

引用:很少聽見這間小學,校風如何,口碑如何?就

原帖由 Ngokmang 於 14-03-03 發表
很少聽見這間小學,校風如何,口碑如何?就嚟要幫女兒揾小學,想了解多d新資訊,唔該
...
D女仔乖巧,學術好,傳統教學。朋友女註冊小一時學校比5本小一summer作業加張好多字嘅詞語表,請佢入學前做曬,詞語要識曬。佢女女現在已經p3,只可以講佢好忙,有好多野要參加要練習,全日可以唔講一句說話。佢性格文靜又谷得,日日放學完成體藝嘢之後唔出聲默默故功課,好快手,大約2小時內做完,溫埋書唔過12點可以瞓,情況不太惡劣。功課同其他津小差不多,平日8-10樣唔奇,weekend試過2x樣。

rainbowcov    非人生活呀!!  發表於 14-3-18 09:58

真是谷得又 做嘢手脚快先好讀!!!

ozoz 發表於 14-3-17 23:53
D女仔乖巧,學術好,傳統教學。朋友女註冊小一時學校比5本小一summer作業加張好多字嘅詞語表,請佢入學前做 ...
溫埋書唔過12點可以瞓.......叫“情況不太惡劣”??

fasic88  i'm about to say so... =.="  發表於 14-3-18 09:19

Yanamami 發表於 14-3-18 08:35

我估佢意思係話小朋友自動自覺去做, 唔洗大人迫佢 的 "情況石太惡劣"。

引用:Quote:ozoz+發表於+14-3-17+23:53+D女仔乖

原帖由 Yanamami 於 14-03-18 發表
其實每位小朋友𣎴同,不能一概而論,我女兒也是三年級,考試成績算位前列,但是每日九時半睡覺,一樣我認同是要手快、專心、責任心強和自動自覺是必要的

TYBABY06 發表於 14-3-18 11:46
其實每位小朋友𣎴同,不能一概而論,我女兒也是三年級,考試成績算位前列,但是每日九時半睡覺,一 ...

有體藝...一次來回都2-3粒中.....咁高要求...12點先有得瞓...唔奇~~~

我都識得一個五年班姐姐,佢都係要成12點先有得瞓,但佢住得遠,一程車都要花大約一個鐘頭15分鐘左右,咁來回計就差唔多每日要用兩個半鐘坐車。由此估計如果佢住得近啲,情況應該好唔同。

引用:+本帖最後由+mcl203+於+14-3-18+12:05+編輯

原帖由 mcl203 於 14-03-18 發表
佢媽媽話唔算高要求,可能好多小學生都差不多。英數等等各科補習,每週8小時游泳,學樂器練習樂器,樂團練習等等又n小時,n咁多功課,測驗默書考試。。。個女女讀得幾好,成績幾好。個媽媽有問老師,可以唔參加樂團嗎?老師回應係去st Mary 中學interview 時着數呀,無話實收𠺢,邊個知將來事。格言係no pain no gain。

‹ 上一主題|下一主題