用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 St. Cat p.m.(EC) vs 培正p.m
go

St. Cat p.m.(EC) vs 培正p.m [複製鏈接]

究竟要不要為一條龍(中文)放棄St.Cat ?

6    0    0    0

回覆:St. Cat p.m.(EC) vs 培正p.m

我都放棄St Cat am, 選培正pm. 英文可以再補,back up 升小一冇咁大壓力。我地呢屆出生率高,考小一每間學校見兩三次,比幼稚園更難。

:wave:

引用:我都放棄St+Cat+am,+選培正pm.+英文可以再

原帖由 happyapple 於 14-02-17 發表
我都放棄St Cat am, 選培正pm. 英文可以再補,back up 升小一冇咁大壓力。我地呢屆出生率高,考小一每間學 ...
totally agree

must PC la

St. Cat 畢業後你sure 一定入到心儀既小學? 重想幾年後煩多次?

我仔仔讀緊st. cat PN, 升st. cat am英普, 我都選培正!!!  但如你target dbs, dgs, spc, 你可選st cat, 不過我朋友培正仔都可考入dbs,  進可供, 退可守,  雖然真係好唔拾得st. cat.......

正路嚟講一定揀培正,但如果家長好唔鐘意中文學校,又好注重英文,咁St. Cat既語境一定好過培正,真係要視乎你想要乜

我孩子也是SC 英普AM, 培正PM. 實在不知怎選,各有長處,因為一點經驗也沒有,很怕選錯.......

I would pick SC. From the statistics of P1 admission results of SC for the past few years, over 80% of graduates would have good results. I would let my kid to experience the P1 competition which will definitely overcome a lot of his/her limitations. If you pick PC, I agree that you have a fallback option on hand and you do not have to worry too much about P1 admission.
It is a matter of choice: (1) compete within a safety net; and (2) compete for the best 80%.

survivor 發表於 14-2-21 14:00
I would pick SC. From the statistics of P1 admission results of SC for the past few years, over 80%  ...

緊係safety net啦,如果真係有80%入到好學校,果80%裡面都包括培正同差過培正架啦,個個入到DBS / DGS果d神校咩!我個fd個女讀st cath升小撲學校撲到死,最後自已考得一間收,雖然都ok,但排名低過PC好多,佢話超級後悔幼稚園無報一條龍,見有d同學入到DGS真係心都傷,不過入到DGS既同學唔多架,通常都係the best of the best!!好多神校都係私校,可以自己考,點解唔揀safety net?仲有幼稚園語境真係靠曬學校咩,家長先係最重要,我個女K1面試前兩個月一句廣東話都唔識講,我地果兩個月係咁同佢講,佢都考到幾間好學校,事在人為。仲有我同d朋友PN報St. Cath、維記、HKPS之類的學校,都係為左K1考一條龍或有附屬小學的學校鋪路!!而且PC學費平d,慳返d錢可以學多幾樣野同上語文班YEAH

naughtybj 發表於 14-2-26 10:17
培中唔係直升?約70%,而且培中是band1頭!?
我睇WEBSITE, 培中預留85%學位比培小. 第一階段自行收生好似全部都比培小(有錯請指正).

至於ST CAT定培小, 學朋友話齋, 對眼睇遠D, 而家有間BAND 1 小學同中學比你, 仲去博咩?  

Totally agree!!  PC for sure!  Go for the Dragon school!!

當年我都係放棄SC取培正,宜家囡囡各方面都好好

引用:Quote:naughtybj+發表於+14-2-26+10:17+培

PC

naughtybj 發表於 14-2-27 19:47
我想沒有。http://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=2513339&extra=&page=4
也只是band1 ...
85%是培正WEBSITE公佈架.....至於你條LINK, 我COPY佢INFORMATION:

"阿仔198呀!班主任說仍屬band2,自行65再加直屬118,中一留班位12, 共195, band1~2有人走,估計20".
即係total 有195+20(band 1-2有人走) = 215位.  

幼稚園直升小一, 小一只得6班我當每班40人, 即一級240人.  215/240 = 89.5%. 就算唔計最後果20人, 195/240 = 81.25% 好高比例了.

至於話佢唔係TOP TIE的BAND 1, 的確是. 但另一個考慮, 小朋友將來是那個BANDING而家不會知道, 但現在給你的保証是, 最起碼好大機會入BAND 1 中學, 如果佢係叻仔叻女, 亦可以自行出去考學校. 我真係睇唔到呢個咁好的OFFER去邊度搵,

入培正唔洗煩,如讀st cat 三年後入唔到心儀,果時你就後悔,如果佢收我個女,我都想讀...
‹ 上一主題|下一主題