用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 究竟谷定唔谷好?
go

究竟谷定唔谷好? [複製鏈接]

一個運動員, 日日都操練, 同一個一星期先操一次的人, 一年後比賽, 我唔敢百份百講日日操果個實嬴一星期操果個, 但我估日日操果個嬴的機會會大好多.

有啲學校好谷, 甚至教快一兩年, 但有啲學校又好輕鬆, 但日後大家都係考同一個DSE, 都係用同一個DSE成績定你入唔入倒大學, 咁唔谷果啲點拍倒谷果啲學生呢? 咁係咪點都係谷先切合倒香港這個奇怪的教育制度? 選擇唔谷只係唔面對現實, 把問題拖後面對呢?

5    0    0    0

回覆:1712762 的帖子

呢樣真係好睇小朋友本身性格,有啲人谷得,你想佢唔温書都唔得,但有啲人一谷就死。我覺得無一概而論。當然如果你以入大學為最終目標,咁早谷就好過遲谷啦。但問題係係現今社會,即使你讀到大學又如何?分分鐘高不成,低不就,攪到仲衰過一早出來社會搵食嗰班!呢啲例子可謂恆河沙數,屢見不鮮。
我反而重視求學過程,不想佢長大后既回憶淨係補習社,咁樣比你攞多啲分又有咩意義呢? 加上將來必定是電腦取代人腦的時代,那麼你花大量時間,金錢,精神去修讀如奥數一類以升學為目的的課程時,除只能滿足家長對孩子能力的虛榮心外,其餘實際作用是不大的。
最后社會普遍認為現今大學畢業生的水準每況愈下,歸根究底就是他們把在學時期的光陰都虛耗在無甚意義的操練上,郤缺乏了培養正確思考的訓練,只是變成單純的考試機器。

bbb330  Can't agree anymore  發表於 14-1-20 10:45
bbb330  Can't agree anymore  發表於 14-1-20 10:45
tungsfamily    發表於 14-1-17 18:24
lauwingtai    發表於 14-1-17 13:04
rainbowcov  很有心得, 請問你小朋友幾大?  發表於 14-1-17 09:16

回覆:布來夫 的帖子

贊成。小兒2014入讀小一,在選校的過程中,我不斷思考教育是什麼?難道教育就是學好深的課程、考好高的分數?到底在一間有超過150位小一生的學校中,學生與老師可以有幾多交流?好多好多問題....

rainbowcov  對, 值得反思呵!  發表於 14-1-17 09:17

引用:+本帖最後由+1712762+於+14-1-16+23:26+編

原帖由 1712762 於 14-01-16 發表

一個運動員, 日日都操練, 同一個一星期先操一次的人, 一年後 ...
運動表現及讀書表現係唔可以直接比較。

回覆:究竟谷定唔谷好

冇人可定義“谷“,家長雖有自己堅定嘅理念。

一定要谷! 我覺得給予小朋友適合他個人特質的谷是必要的,但咩是適合他小朋友個人特質的谷呢?要谷得其法,谷你家長又舒服,小朋友又開心,這個才是大難題

little_yolky  根據你的定義, 我認為不是谷了, 是因材施教也。  發表於 14-1-17 11:12

我又幾贊同運動同讀書很相似,大家都須有天份,有努力,有興趣及有方法。四者缺一不可,才有成就。你如果要世界級,就一定要天份啦。但唔通參加渣馬個幾萬人,全部都好有天份。他們都是由於有興趣,自己找方法去訓練。讀書都一樣,你有方法去激發興趣,就努力、天份一齊來,四喜臨門,開心到你唔信。用谷這個負面字,未賽先輸啦,要激發學術興趣呀!

rainbowcov  "四缺一不可"  認同  發表於 14-1-17 09:25

回覆:究竟谷定唔谷好?

是否谷唔重要, 最重要係令到學習/操練過程個細路覺得開心, 此為之愉快學習之真諦。 以我自己為例, 中學時我好喜歡數學, 考試做功課根本係樂趣係玩, 我甚至厭功課太少自己去圖書館搵練習做 (當年冇上網)。 整個學習過程變成樂事, 再谷亦無問題, 小朋友亦會主動學習。 唔係話少功課少考試就係愉快學習, 愉快的其實是家長。

飛天熊仔888  Agree!  發表於 14-1-17 15:22
rainbowcov    發表於 14-1-17 09:26

完全明白求學不是求分數,但係香港dse 無好分數點入好大學。

完全明白有大學學位唔代表乜,但有學位都好難競爭,何況無。

完全明白唔係個個谷得起,但同齡有部份人谷快一兩年,咁到尾都學快你一兩年,因學習不是運動,肌肉運動係會衰退,快谷快退役,但學習不會因起初記得野多,十多歲就會記憶衰退。

其實係香港有班人谷,你唔跟,十二年大家一起考 dse, 點夠人啲級數,會否影響他的人生呢? 所以係咪香港教育文化就是谷,接受現實就係谷。

醒目開學勳章 王國長老

引用:完全明白求學不是求分數,但係香港dse+無好

原帖由 1712762 於 14-01-17 發表
完全明白求學不是求分數,但係香港dse 無好分數點入好大學。

完全明白有大學學位唔代表乜,但有學位都好難 ...
咁好易姐,要知唔同教法成效,認為DSE重要,咪去比較lor。而家資料都好公開呀。事實是否谷完又唔係好掂/hea完又唔算好衰,一目瞭然。家長可以參考完再揀呀

咁大家又點睇以下兩個 case?

1. 入一間谷的學校, 教快半年至一年的, 成績只要差3至8分, 全級排名會可以跌十幾名, 學生成日比較成績來過活。

2. 入一間唔谷的學校, 無教快, 學校能引導學生有興趣學習, 但又有拔尖的培訓。

大家會點選擇呢?

我不喜機械式以量多式的操綀,但讚成不拘年級,深及廣一些,多雙向同分析

出來做事後,發現無論做乜工,要上位大部份都要有好的語言表達能力,識present及不怕羞,否則幾叻學位都好,只能在職系低層徘徊。創業做生意更加需要諗頭轉數。
太早谷有機會令小朋友無興趣學習,不断操卷習作可能短期成績會好,但小朋友因用了所有時間操卷而少了創意及思維,長遠有機會變高分低能。
攞個平衡吧!

引用:咁大家又點睇以下兩個+case?1.+入一間谷的

原帖由 rainbowcov 於 14-01-17 發表
咁大家又點睇以下兩個 case?

1. 入一間谷的學校, 教快半年至一年的, 成績只要差3至8分, 全級排名會可以跌 ...
我就是諗唔通呢一點, 雖則係谷果間競爭好大,好難長保持前列,但始終都係學快一年,係輕鬆間係可快樂學習,所以我先用平等的 dse 作共同比較,係輕鬆間啲到時真可拍到谷果間啲學生。 例如谷果間十五歲學中六啲野,輕鬆間十六歲先學中六,但大家都是十七歲考 Dse, 谷果間咪有二年時間了解中六啲野,但輕鬆間只得一年, 咁點夠人深入了解運用,成績好過人。真係諗唔通?

引用:出來做事後,發現無論做乜工,要上位大部份

原帖由 stockmike 於 14-01-17 發表
出來做事後,發現無論做乜工,要上位大部份都要有好的語言表達能力,識present及不怕羞,否則幾叻學位都好 ...
但無入場卷,口才幾好,轉數幾快都無人知,香港現實就是這樣。

引用:+本帖最後由+1712762+於+14-1-16+23:26+編

回覆:究竟谷定唔谷好?

引用:Quote:原帖由+1712762+於+14-01-16+發表本

原帖由 longyiu 於 14-01-17 發表
睇返你自己個小朋友性格,同你自可以付出嘅時間,你睇唔到呢版有幾多家長小二已經話要轉校?因為小朋友谷唔 ...
有水晶球就更容易啦!現在只係個 k3人仔,何來性格可言,好靜等如谷得?定鐘意看書先谷得?,現在佢又鐘意看書,又鐘意玩,又鐘意寫字,又鐘意畫畫,谷唔谷得真係唔知,會否谷壞也不知,但而家要二選一,一間谷,一間輕鬆,所以先有呢個煩惱。

1712762 發表於 14-1-17 08:11

完全明白有大學學位唔代表乜,但有學位都好難 ...
都說運動員既心理素質好重要,除左操練,心理呢? 唔理喇? 定係你覺得自然會有?
兩個人打字速度一樣,同一時間停的話,愈早開始輸入果一部電腦,資料緊係會多d,可是。。。人唔係電腦啊!

我地耐不時就見有學童失蹤,有部分係品學兼優的,表面睇以為係治安問題,事實上係佢地受唔住家裡壓力離家出走啊!

求學過程裡面,學生當然要有所付出,一定程度的操練確係少不免,但若果家長自以為小朋友比別人慢了一步,唔理三七廿一"谷"!咁。。。同粵語殘片裡面果d講"我都係為你好!"既父母有乜分別!?

我唔會話香港既教育辦得好,但我亦唔會賴,唔好比自己既心魔滋長!

一篇值得大家睇的文章: http://m.cw.com.tw/article/article.action?id=5055342

‹ 上一主題|下一主題