用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 大坑真光 VS LHK
go

大坑真光 VS LHK [複製鏈接]

大女讀緊LHK PN,有得升E/P AM,近屋企,大坑真光都係AM OFFER,龍校但聽講係HAPPY SCHOOL and中文小學,不過,以後要過海返學,唔知點揀?
   0    0    0    0

maggiecyf 發表於 13-12-27 15:24
大女讀緊LHK PN,有得升E/P AM,近屋企,大坑真光都係AM OFFER,龍校但聽講係HAPP ...

如果過海返學冇問題, 當然揀真光啦!!!

我有聽過放棄龍校之後到小學派位失利要四處奔波o既case...

回覆:大坑真光 VS LHK

呢個年代,有龍校offer一定唔洗諗其他,純粹個人意見

引用:呢個年代,有龍校offer一定唔洗諗其他,純

原帖由 ^GGmami^ 於 13-12-27 發表
同意!

要過海,日日咁長時間返學,身心疲累。一係搬屋

引用:大女讀緊LHK PN,有得升E/P AM

原帖由 maggiecyf 於 13-12-27 發表
大女讀緊LHK PN,有得升E/P AM,近屋企,大坑真光都係AM OFFER,龍校但聽講係HAPP ...
你報得名應該距離吾太scare you.
龍校for sure...
估計小朋友童年生活必更快樂

引用:呢個年代,有龍校offer一定唔洗諗其他,純

原帖由 ^GGmami^ 於 13-12-27 發表
當年朋友都係咁講,龍校加happy school, 不二之選,親子關係和諧好多,唔洗疲於奔命撲小學,無需interview或排隊註冊,享受3年愉快的幼稚園生活,又取得真小正取生學位,興鬆地試大抽獎!

龍校真係令你同小朋友嚟緊9年都唔洗煩,但亦同意日日咁過海返學辛苦,盡快考慮搬屋吧!

請問LHK即係邊間?

回覆:mspaint 的帖子

Learning Habitat Kindergarten 學之園

回覆 maggiecyf 的帖子

睇得出你的難處。1.  由頭再適應
2.  語言環境
3.  路程遠
去年阿仔N班是英普班, 現在K1讀教會學校, 好明顯在生活上好大進步,例如:最近主動幫手擺快子開飯丶自己收拾玩具、主動對鄰居打招呼等。然而,英語佢係講少左所以唯有出去學。記得去年決定揀教會學校原因是想兒子有正向價值觀,而英語方面是不難找到資源。

引用:回覆+maggiecyf+的帖子 睇得出你的難處。1

原帖由 kyleebc 於 13-12-29 發表

睇得出你的難處。1.  由頭再適應
咁又係, 價值觀好難去出面補

但過海返學, 如車程多過45分鐘, 要認真考慮一下

回覆:mspaint 的帖子

龍校可能讀足9-15年,最好搬近些,否則路程和交通費都好甘!

多謝大家意見
宜家樓價高企,唔係話搬就搬到呢!
而且小朋友要老人家幫下眼..唔係咁易

其實睇下你住九龍邊區,我有朋友個女讀緊大坑真光,佢之前住將軍澳,為左個女返學搬左去北角,但佢話原來將軍澳坐保姆車同佢而家係北角坐校車既上車時間係一樣的.......

有時校車唔係剩係睇時間,仲有路程。將軍澳可以行東隧,冇咁塞車但路程長啲,highway 多。樓主大坑真光 am offer, 你要自己考慮朝早幾點起身。我本人好憎路程遠,所以一間九龍學校都冇報,sc,  pc 都冇例外

或者俾我o既情況你參考下,
家住中九龍, 即係唔近東隧同西隧...
阿囡今年要過海返N,
都要考慮好多野!!!

1. 校車保母車 (中九龍係冇o既, 所以若果你住TKO, LAM TIN or 四小龍, 奧運 應該都有車)
2. 包的士or van (冇的士or van 肯做, 就算比多d都冇... 因為路程唔算長, 仲要塞車 >_<)

BBQporkpork 發表於 13-12-30 10:34

或者俾我o既情況你參考下,

最後我揀自己返工前送阿囡返學, 放學就工人or婆婆接, 但都有考慮過...

3. 車程 (出門口連行連等車坐車.... 全程唔超過1個鐘)
4. 阿囡作息時間
    (阿囡係早起bb, 每日都7點起身, 7點半出門口!!! 不過放學就好眼瞓d, 因為要食埋lunch先俾佢瞓晏覺)
5. 細囡邊個照顧 (因為唔可以帶埋去接大囡放學, 所以要婆婆or工人睇住)

p.s. 我地都有諗過搬, 不過仲有個細囡... 要等佢地都返學先可以睇下搬邊度,
      你知啦... 一陣一個要過海, 一個唔駛你話點算 )

希望我o既經驗幫到你
‹ 上一主題|下一主題