用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 又一村vs德貞,兩間都有上午班offer,唔知點揀,請指教? ...
go

又一村vs德貞,兩間都有上午班offer,唔知點揀,請指教? [複製鏈接]

又一村vs德貞,兩間都有上午班offer,唔知點揀,請指教?
   1    0    0    0

我會揀又一村. 環境優勝, 而且應該唔會有新移民.

我都有這兩offer, 想知道又一村學術上是否比德貞強呢?

引用:我會揀又一村.+環境優勝,+而且應該唔會有新

原帖由 kobonnie 於 13-11-05 發表
你咁確定?深水埗學卷學校點會無?只是比例上可能不是太高。

可否講詳细一d,点解無新移民呀? 呢樣好重要,thx

回覆:又一村vs德貞,兩間都有上午班offer,唔知點揀,請指教?

1) 之前有網友分享,德貞面試有好多大陸人。又一村面試當日,我見全部都係hk人
2) 又一村話就話係深水埗區,實際位置接近九龍塘
3) 德貞接近零學費, 又一村扣學卷後約八九千,估計新移民要揀都揀德貞
4) 又一村校長接受訪問時表示,收到一疊誇境學童申請,但不考慮,會先滿足就近地區學童需求。
以上純粹個人見解

stc2000  4)  發表於 13-11-6 09:57

回覆:又一村vs德貞,兩間都有上午班offer,唔知點揀,請指教?

仲有,我去德貞交表個日,個兩個校工都係講唔正既廣東話,我已經打晒折扣

http://happypama.mingpao.com/cfm/study3.cfm?File=20131022/prepb/ggc1.txt

我見那天,有內地人,大人小朋友都mou低晒

有空來看看
www.facebook.com/rosygardenwedding

教養孩童. 使他走當行的路. 就是到老也不偏離 (箴言22:6)

引用:http://happypama.mingpao.com/cfm/study3.

原帖由 mrscow 於 13-11-06 發表
http://happypama.mingpao.com/cfm/study3.cfm?File=20131022/prepb/ggc1.txt

我見那天,有內地人,大人小 ...
你指那間?

我面試又一村個日,唔係好見到有大陸人。

引用:Quote:原帖由+mrscow+於+13-11-06+發表http

原帖由 S148 於 13-11-06 發表
你指那間?
又一村

有空來看看
www.facebook.com/rosygardenwedding

教養孩童. 使他走當行的路. 就是到老也不偏離 (箴言22:6)

其實每間學校都有 國際學校都有
點為知大陸人呢 ? 唔係雙非,住HK有ID都可以係大陸人==" 最多講廣東話唔正...

但應該德貞會比較多基層內地人~

個人認為完全唔洗考慮德貞,多大陸人得嚇死人,親眼見過大陸家長即有offer都會reject

我冇去過又一村, 但根據概覽上資料, 又一村同德貞師生比例同老師學歷都差唔多, 較德貞優勝, 不過又一村有較多老師嘅年資較長, 似係德貞近年請咗新嘅剛入行老師. 但以又一村校長喺明報度講, 佢哋都想增聘, 可能請完之後會拉番差唔多.
又一村同德貞同期嘅評核報告, 雖然對兩邊學生整體都係讚, 但又一村嗰份就有提學生嘅” 口語能力高”, “對環境充滿好奇”, 係德貞冇嘅. 而最勁就係又一村校長, 份報告形容佢好似係全校優秀嘅關鍵.
不過呢D都係紙上談兵, 最好有D親身經歷補充la

Ak27 發表於 13-11-6 13:11
我冇去過又一村, 但根據概覽上資料, 又一村同德貞師生比例同老師學歷都差唔多, 較德貞優勝, 不過又一村有較 ...
Sorry..Correct:
又一村同德貞師生比例同老師學歷都差唔多, 不過又一村有較多老師嘅年資較長

初手... 請見諒...

乜唔係又一村老師多比較年輕 年資較淺咩?請指教

又一村就算有大陸人,都会係高層次d嘅!interview 嗰日見到有!但唔多囉!

德貞太多新移民,見到都怕

我地 in 又一村果日都唔少講國語嘅小朋友同家長

‹ 上一主題|下一主題