用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 明明不是心儀的學校...
go

明明不是心儀的學校... [複製鏈接]

明明不是自己心儀的學校,為何還要比留位費學校賺呢?我只是有感而發。眼見好多人明明已經有其他更好的offer,但都要比不是心儀嗰間留位費。我真有點不明白。仲要係大b,我就唔信會冇學校收。我自己個b係大b,已有一間offer但我冇去交留位費,因為我覺得我個b一定有更好的offer,冇謂浪費6幾佰蚊。留比其他真係喜歡個間學校的人好過。但就因為我冇交留位費,就有人話我幾百蚊都捨得比,留做back up 都好。我放棄個間後,我個b暫時未來有offer,但我又不太擔心因我對自己小b有信心,只是有d人比下說話我聽,有點un耳啫。我意思不是話比留位費的家長有問題,每個父母當然想自己小朋友好啦,我何常不是。但有需要留咁多間嗎?我見有人最少比4間留位費。大家加油!

samsze   absolutely agree! If already have offer, pls leave some for those still haven't get offers, just like mine................  發表於 13-11-5 16:52
   2    0    0    0

三個字:父母心

回覆:明明不是心儀的學校...

我暫時都交咗一間留位費,放棄咗一間,之後會in嗰啲實在難過登天。但我好欣賞你對bb的信心和consideration。

我都同你一樣, BB係大B, 只有1間OFFER, 但無去比錢 ! 因為唔係心儀....
但朋友就質疑我唔係心儀又去IN !? 哈哈...

回復 小芝~ 的帖子

其實當初報時, 大家都唸唔係實收, 所以唸住報左收先算囉

我好欣賞你對bb的信心和consideration x 2 !

四個am offer只係留左其中一個,仲有二個未in。當初報咁多間都係驚無offer

大家都買個保險, 報咗先算, 收咗先算
我上年報 pn 有2間心儀嘅學校要3月至有 result (SPN & Vic), 所以總共比咗3間

引用:我都同你一樣,+BB係大B,+只有1間OFFER,+但

原帖由 小芝~ 於 13-11-05 發表
我都同你一樣, BB係大B, 只有1間OFFER, 但無去比錢 ! 因為唔係心儀....
但朋友就質疑我唔係心儀又去IN !?  ...
咁又係喎,唔係心儀就唔留位,咁點解要in?

引用:+本帖最後由+summiebaby2012+於+13-11-5+15

可能係唔係咁鐘意果間先出OFFER, 咁買保險比左一次660. 點知另一間好少少既又收左, 咁又比660, 第三間再好少少又收, 局住再比660....其實唔出奇呀, 好多學校出年3月先IN, 你等到果陣萬一你無交留位而果間唔收, 咁遲都唔知點好. 都係費事周圍撲啫....大家都係希望BB有書讀, 唔使太理人點講, 你信自己就OK..

我估唔心儀都留位係因為心儀學校未in或未出offer, 而留好多個位(唔係心儀校)就可能係呢D位都o係當事人心目中有個「排位」, D offer愈來愈好, 咪愈留愈多。

唉鬼叫個遊戲係咁玩咩。我暫時未有offer, 唔敢講自己會點做。但我好彩最心儀果間早in, 出result會早過其他"backup"學校, 咁應該唔使交咁多留位費。

所以其實我都好支持每人限定留位數量(say最多2-3個), 或所有學校同日註冊。

summiebaby2012 發表於 13-11-5 15:26
明明不是自己心儀的學校,為何還要比留位費學校賺呢?我只是有感而發。眼見好多人明明已經有其他更好的offe ...

錢多得滯
"即使你是友善的,人們可能還會說你自私和動機不良,不管怎樣,你還是要友善。即使你是誠實的,人們可能還會欺負你,不管怎樣,你還是要誠實。你今天做的善事,人們明天可能就忘記,不管怎樣,你還是要做善事。” 杜麗莎修女。

引用:我估唔心儀都留位係因為心儀學校未in或未出

原帖由 Elenalan 於 13-11-05 發表
我估唔心儀都留位係因為心儀學校未in或未出offer, 而留好多個位(唔係心儀校)就可能係呢D位都o係當事人心目 ...
我有幾間心儀學校,我的小孩是中B但咩都唔識,去第一間面試,雖然表現唔好但都有offer, 俾咗留位費。呢間本來係我嘅first choice, 但面試時很混亂,而且師生比例不好,唔近屋企要搭車,所以會見埋其他覺得好嘅學校,遠的都不去面試了。爸爸心儀嘅學校,係屋企樓下的全日制幼兒學校,只收廿幾人,以我個女嘅面試現時表現,基本上好難有機會,不過好彩明年才面試,仲有進步空間。

我覺得如果係大B又對BB有信心,唔留位都冇所謂,不過人總是貪心和自私的,想從所有學校中揀一間“最好"嘅俾bb讀,所以有啲人會留晒位,甚至開學前才放棄學位。我覺得最好嘅做法,係喺所有學校都面試完,出了結果後統一註冊,就可以立即free番啲位俾未有offer 嘅bb.

其實hold位都唔係問題, 明白大家苦衷, 只係希望hold左幾個位o既家長, 可以盡早做決定放番D位出黎, 唔使等未有offer o既家長咁擔心。例如hold三個位再等緊最心儀果間, 其實可以放番兩個次選出黎, 早D通知次選學校唔會要個位。

可能俾左錢hold位覺得就算遲放棄都係理所當然又唔係冇付出(有俾錢hold), 但將心比己有D同理心都明白做父母如子女仲未有offer真係好惶恐架。「貪心」係想得到更好, 我明白; 但無需要「自私」。

引用:我都同你一樣,+BB係大B,+只有1間OFFER,+但

原帖由 小芝~ 於 13-11-05 發表
但朋友就質疑我唔係心儀又去IN !?  ...
汲取面試經驗,無仿吖!好過上面試班!我係甘諗

人各有志。

回復 gouf0083 的帖子

我都係咁諗 !
面試當吸取面試經驗 ! 唔交留位又無HOLD住個位 !

這就是我們的香港人,有offer都仲要back up, 難道是有選擇障礙嗎?香港教育有問題是連鎖反應吧!

Cajes 發表於 13-11-5 16:17
可能係唔係咁鐘意果間先出OFFER, 咁買保險比左一次660. 點知另一間好少少既又收左, 咁又比660, 第三間再好 ...
Yes, i believe this is the reason ^^
‹ 上一主題|下一主題