用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 請教藍田朗思Think/ 將軍澳Boxhill/ 學之園/ 德寶/ 翠茵 ...
go

請教藍田朗思Think/ 將軍澳Boxhill/ 學之園/ 德寶/ 翠茵邊間好? [複製鏈接]

點比較以上5間學校?
   17    0    0    0

引用:點比較以上5間學校?

原帖由 Silencemily 於 13-10-21 發表
點比較以上5間學校?
我都想知

回覆:Silencemily 的帖子

我都想知

anyone  can help?

回覆:請教藍田朗思Think/ 將軍澳Boxhill/ 學之園/ 德寶/ 翠茵邊間好?

我諗都係話揀最近屋企嗰間

唔知你係唔係住tko呢? 前2年我都係留意呢幾間......

藍田朗思Think - 上次交k報名表時才入去看過校舍, 比我相像中細和舊. 不過佢小班教學, 所以係貴d. 而且有個戶外playground, 但比我感覺有點像天井. 設有英普, 英粵, 全英選擇. 語境好好的! 多活動. 但pn 不是直升k.

將軍澳Boxhill - 好似只有全英, 適合上國際學校, pn 就無所謂, 但k的話就難上local小學, 所以當年我最後沒有報. 校園在適場內.

學之園 - 應該是近年tko最出名了, pn 只有英粵, k先有英普可選. pn 可直升k, 可能因為直升, 我爬文見考 pn 難的, 校舍新, 但也是比我相像中細, 位置偏僻, 一定要搭校車, 除非住日出康城. 近年考直資成績好, 著重家校合作, 透明度我覺得係咁多間學校之中最高. 雖然佢好, 但未必係你心中杯茶架, 要去openday 感受一下最好, 我自己就覺得我好似高攀唔起間學校咁 :p......

德寶 - 唔知你講邊間分校, 富康校舍好大, 有3層, 不過你要預o左pn 只用地下o個層, 高班先用上面的. 老師有愛心的, 如果想讀全日的, 我個人覺得幾好, 比起think和翠茵無咁貴 (學之園無全日). 不過佢分主流和國際. pn國際沒有普通話的, 係全eng, 一個abc做net, 一個廣東話做class teacher. k 才有普通話, 但一星期3堂, 比起翠茵, think和學之園的英普就略為遜色. 但以我所知主流銜接本地小學做得好. 因為深的. 不過n 不是直升k, 要再考的, 但優先.

翠茵 - 唔知你講邊間, 但有朋友讀新寶城的. 老師和校長都有愛心的. 國際class係金髮做class teacher, 我覺得係區內少有. 但校園在適場內. pn是直上k的. 不過呢間就區內出名, 出面無人識, 又睇下你覺得緊唔緊要.

以上tko的都沒有outdoor, 只有think 有. 看你重唔重呢點.
又看你係咪一定要直升.
n 個人認為選間近的較好, 其實呢幾間都係有質素的.
以上是我所見所聞, 唔知啱唔啱. 希望幫到你.

回復 MSKAKACHAN 的帖子

Thanks MSKAKACHAN so much! The information is very useful.

學之園係唔係太著重學術? 催谷得好勁? 好多功課?

仲有聽講翠茵K都係要重新報名,反而聽說朗思係可以直升。唔緊要啦! Interview嗰日再問校長 :)

引用:回復+MSKAKACHAN+的帖子 Thanks+MSKAKACHA

原帖由 Silencemily 於 13-10-22 發表
回復 MSKAKACHAN 的帖子

Thanks MSKAKACHAN so much! The information is very useful.
我覺得學之園唔算谷得好勁!K1唔駛寫字,功課主要係做線條練習! 到左K2,開始學寫字,每日大約兩份功課!!

佢0既課程主要係比小朋友從遊戲同體驗中學習!我囡囡宜家K2,佢好鍾意間學校0架!!

MSKAKACHAN 發表於 13-10-22 11:02
唔知你係唔係住tko呢? 前2年我都係留意呢幾間......

藍田朗思Think - 上次交k報名表時才入去看過校舍, 比 ...

Very Detail and useful information,

Thanks!!

MSKAKACHAN  個人意見咋, 自己親身看看好d.  發表於 13-10-23 16:13

引用:唔知你係唔係住tko呢?+前2年我都係留意呢幾

原帖由 MSKAKACHAN 於 13-10-22 發表

藍田朗思Think - 上次交k報名表時才入去看過校舍, 比 ...
謝謝你的分享!意見很中肯

MSKAKACHAN  welcome! 只係自己感受, 唔同人又唔同睇法呢! 最好自己親身了解一下.  發表於 13-10-23 16:13

回覆:MSKAKACHAN 的帖子

咁南豐綠茵如何?好唔好?

回復 enjoypp 的帖子

南豐綠茵我知又係eng語境好, 但係我上過playgroup唔係咁鍾意, 包括老師和地方......

反而常寧道綠茵裏面環境好d喎, 因為新.

其實好多野要自己親身去看一看才知適唔適合自己架. 可能其他人去又覺得好鍾意. 哈哈!

引用:回復+enjoypp+的帖子 南豐綠茵我知又係eng

原帖由 MSKAKACHAN 於 13-10-23 發表
回復 enjoypp 的帖子

南豐綠茵我知又係eng語境好, 但係我上過playgroup唔係咁鍾意, 包括老師和地方......
咁翠茵同藍田迦南比你會點揀?我只知道藍田迦南有戶外playground.我果個係11月細b,如果咁好彩2間都收我真係唔係好識揀……

回覆:Amiringo 的帖子

邊間近你D?比我會考慮地奌,上下午班和邊間可直升。。。

回覆:MSKAKACHAN 的帖子

我住將軍澳站,藍田會遠少少,但其實都唔係差好遠。如果我小學想考直資/私小,其實邊間會好d?

多謝資料

回覆:請教藍田朗思Think/ 將軍澳Boxhill/ 學之園/ 德寶/ 翠茵邊間好?

直資係咪要考嫁?有無派?
我都有翠欣offer,等緊其他幼稚園結果

回覆:請教藍田朗思Think/ 將軍澳Boxhill/ 學之園/ 德寶/ 翠茵邊間好

如果係英普班: 學之園>翠茵>德寶>Think >Boxhill

主流班: 學之園>德寶>翠茵>Think>Boxhill

課程深: 學之園>翠茵>德寶>Think>Boxhill

名氣大: 學之園>其他

直升K1: 學之園, 翠茵。( Boxhill 唔知。德寶同Think無直升)

Cajes  me 3 :)  發表於 13-11-5 16:00
ngchuklam  Haha, you are LH fans, me too!  發表於 13-11-5 15:39

引用:Quote:原帖由+MSKAKACHAN+於+13-10-23+發表

原帖由 Amiringo 於 13-10-24 發表
咁翠茵同藍田迦南比你會點揀?我只知道藍田迦南有戶外playground.我果個係11月細b,如果咁好彩2間都收我真係 ...
兩間課程都深, 但名氣就迦南大D, 如果住TKO, 我會揀翠茵,similar level 嘅學校。

ngchuklam  翠茵語境係咪好過迦南?  發表於 13-11-5 15:44

totally agree ..... 但翠茵而家越來越出名,其他區都好多人識

‹ 上一主題|下一主題