用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 囝囝有言語障礙,係咪冇好嘅K1會收?
go

囝囝有言語障礙,係咪冇好嘅K1會收? [複製鏈接]

囝囝而家兩歲五個月,只係識講爸爸媽媽同姐姐!
原本以為而家間學校係N班直上K1,點知唔係!話要再面試!
佢答唔到問題,我而家好擔心佢冇好嘅學校會收!

1    0    0    0

我會提議搵一間普通啲嘅幼稚園或出名嘅happy school.
部份小朋友真係會3-4歲先發力、亦有部分因為係屋企學講野嘅機會唔多。
如果擔心、快啲搵專業人仕幫手。

如果九龍區、又一村要求無咁高、有學卷。學術係淺啲、但校風整體算好。到等小朋友大啲試下轉校或自己搵啲課外班上。

回覆:囝囝有言語障礙,係咪冇好嘅K1會收?

我仔都好遲學講嘢,上到K1 時都表達唔到,講緊bb話, 但唔好覺得佢有言語障礙,根本人人都有不同發展嘅時間表,有人快,有人遲,你應該認為自己個仔只係未到呢個階段,男仔講嘢係慢啲!唔好擔心搵唔到,最重要係間學校有無心機教!我個仔係超細仔,剛回學校頭兩三個月,老師要估佢講咩,後來老師好用心,而且學校又把他安排讀下午班,人少啲,老師可以放多啲時間俾佢,你唔好介意讀下午班,其實都係好事!我個仔過了半個學期,已經變得可以講話有條有理,起碼大家不用估估下!到現在快6歲了!英文普通話都發音準確,小朋友嘅潛力係無限的,不要過早標籤佢地,多鼓勵,相信他們,他們會因此得到更多,加油!

引用:囝囝而家兩歲五個月,只係識講爸爸媽媽同姐

原帖由 myemmie 於 13-09-13 發表
...
囝囝係咪細B?

myemmie 發表於 13-9-13 16:15
...
個人愚見,你最急切的問題是language delay, 但三歲前開始適當的訓練要追返不難,快些去找專業意見。

BABY_HEBE 發表於 13-9-13 22:19
語言障礙係咪做左評估証實左先……如果証實左就好快d去做言語訓練,呢樣先係急切擔心處理得事情……老師有 ...

AGREE.....應先解決小朋友既本身問題, 小朋友未識講野, 老師點同小朋友溝通/ 互動呢? 平日大人在家盡量多同小朋友說話, 乜都講一餐....對講野點都有D幫助....至於入幼稚園, 呢一刻反而唔重要.....

回覆:BABY_HEBE 的帖子

睇過兒科醫生,佢話應該係有delay,但話睇咗兒童發展中心先,然後睇嗰邊醫生點講,再睇下係咪真係有需要睇言語治療師。
而家約咗十月頭見發展評估嘅醫生,等佢再正式做一個評估,之後會再睇言語治療師。

回覆:myemmie 的帖子

多謝各位!
希望唔會冇學校收啦。

myemmie 發表於 13-9-14 01:42
睇過兒科醫生,佢話應該係有delay,但話睇咗兒童發展中心先,然後睇嗰邊醫生點講,再睇下係咪真係有需要睇 ...
最好Chk 下要排幾耐,如聽指令無問題的話,你亦可自$去協康之類的機構,lei 類問題越早介入越好,要用的時間亦會是最少。至於kg 方面,如証實有delay, 最好就搵母語為主的

面試好睇個小朋友對答,若讀答得唔好,我覺得多數機會不大
我仔個時都係吟,冇人收

Languages development milestones 網上很易找到,雖然每個小孩發展都不同,錯過了黃金期就仲煩,隱陣d好。

引用:Quote:myemmie+發表於+13-9-14+01:42+睇過

原帖由 MrBeast 於 13-09-14 發表
最好Chk 下要排幾耐,如聽指令無問題的話,你亦可自$去協康之類的機構,lei 類問題越早介入越好,要用的時 ...
真係吾好拖!自己慳啲洗,比佢去私人機構做下評估及training 先!等政府蚊都瞓!小朋友幾個月可以進步神速!

你已經發展問題,甘幼稚園階段就著力幫佢!名幼與否吾係priority! 識得有小朋友有language delay, 入普通幼稚園,但全家人出盡心力栽培!三年后入神級小學!

回覆:Macylau 的帖子

其實我都預咗私家睇,因為我問過而家政府speech therapy要排到2015年先有得睇!問過私家speech therapist收費約莫$800睇一次,都唔算收得太貴。
不過兒科醫生話叫我可以自己响屋企train住佢先,因為我個仔唔肯follow command,佢話可以等見埋兒童發展中心醫生,等埋佢意見先睇私家,因為私家隨時都睇到喎。
我而家响屋企已經train緊佢,都見有進步。
學校我就報咗六間,當中有d都多人爭,但唔係神校,有d人哋話比到錢就必收喎,我希望點都有學校收,唔使周圍再搵啦!

回復 myemmie 的帖子

10個做完評估8個無事、淨返兩個一般都好輕微問題。
宜家可以先集中睇下有無合心水嘅happy school, 唔會無學校收嘅。

我仔都係三歲先開始學講野,之前都驚佢唔識講野!但而家4歲想佢唔講野停一陣都難

myemmie 發表於 13-9-13 16:15
...

你揾有學卷定無學卷學校?

如果你話好出名又龍校就真係有難度!

回覆:囝囝有言語障礙,係咪冇好嘅K1會收?

我都兩歲八個月都唔識講嘢,依家上緊言語治療,政府都等緊應該好耐先有得睇,我都好擔心無學校收,因依家間學校都唔係直上k. 希望過多幾個月講嘢好少少面試時表演好啲啦

引用:囝囝而家兩歲五個月,只係識講爸爸媽媽同姐

原帖由 myemmie 於 13-09-13 發表
...
其實,我覺得揾學校都要講運氣,好似我女咁,佢考n班時都唔識講野又無乜反應,結果考到區內一間唔太出名,但有家長認為它的程度比區內名私幼還深的幼稚園(該家長有2個仔女分別係名私幼同我女的學校讀,所以佢知)
除非你話一定要名私幼及龍校,否則隨緣啦!
但你首先一定要揾左醫生先,由佢評估及問下佢應該讀咩課程,我女就係由醫生建議讀特殊幼兒導師課程,只係上左個幾月,醫生就話佢進步神速,可以由排e位轉排i位,仲話可同其他小朋友一樣讀主流幼稚園

‹ 上一主題|下一主題