用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 【統計】如果小朋友有茶點食,你地畀唔畀佢食早點 ...
go

【統計】如果小朋友有茶點食,你地畀唔畀佢食早點 [複製鏈接]

阿女平時每日返上午班,約 10:00 鐘就有一次茶點食。以前有工人湊,阿女會早啲起身,佢會係屋企食埋早餐先返學。但係佢食咗早餐之後,老師同我講佢係茶點時間食得好慢,差唔多係全班最慢果個…
但係依家工人走過,淨係搵鐘點[唔過夜]湊,由於衰女成日等埋佢阿媽睇埋電視先訓,朝早產極都唔起,成日整唔切早餐就掟佢返學。但係因為咁,佢食茶點又快咗,噚日先畀老師讚係全班最快果個。

想問問各位JM,如果你地學校[上午班/全日班]早上有茶點食,會唔會畀佢食早餐先返學呢?
   1    0    0    0

食早點精神好

食早餐係一個正常習慣呵. 如果阿女一早食吾落野, 起碼比支奶佢飲打下底啦.
我隻bee有食架, 同大人一齊食.

食早餐是良好的生活習慣,從小就要有。
只吃學校的茶點當早餐實不夠營養。
早睡早起才會身體健康。

初開學都有俾阿囡食, 但佢食食吓就話唔食, 因為要食學校茶點(10點), 所以, 起身飲少少奶就俾佢返學

食早餐最好,吾係點都飲枝奶。

我一定要我個囡食早餐先番學,唔係身體會唔好同埋血糖低

如果唔駛返學既日子,又會唔會安係排兩次茶點畀佢呢?

回覆:【統計】如果小朋友有茶點食,你地畀唔畀佢食早點

早上起身一定要食d嘢,麵包,餅乜都好,除非佢自己唔食。

梗係要食早餐

小女返全日班,9點幾有早餐食(粥,麵,包,等), 所以早上就飲完一盒奶就去返學。
其實就算係全班最慢都唔緊要啦!總有人係全班最慢加嗎。10點幾先食嘢好似太妟。或者俾少少一塊包包先返學?

食小小囉

如果可以,要改變生活習慣,媽媽氹小朋友瞓佐先睇電視
然後,早餐一定要食,培養良好習慣,否則小學唔食會好影響學習同健木

我深信早餐最重要,先唔好話小朋友,大人有個full breakfast,上班都醒神d啦!
呢個係小女(3歲半)每日的早餐,半小時內必定吃完。ps 杯果汁有時是鮮奶。
大人懂得犧牲,例如早少少陪她睡、早少少起床準備早餐、早少少叫醒她們吃等等,小朋友就有時間吃早餐了。
學校的茶點不就是兩塊餅乾一杯水or一件雞蛋糕?:;pppp:

vinik  真係好, 可以食咁多~~  發表於 13-6-19 10:40
119ching    發表於 13-6-18 20:32

我女早上起身後小小野都唔肯食,奶都唔肯飲,我都好頭痛,好在學校有茶點食!

引用:我女早上起身後小小野都唔肯食,奶都唔肯飲

原帖由 teambuilder 於 13-06-15 發表
我女早上起身後小小野都唔肯食,奶都唔肯飲,我都好頭痛,好在學校有茶點食! ...
我個女又係咩都唔食!

引用:我深信早餐最重要,先唔好話小朋友,大人有

原帖由 bbroy 於 13-06-15 發表
我深信早餐最重要,先唔好話小朋友,大人有個full breakfast,上班都醒神d啦!
呢個係小女(3歲半)每日的 ...
你囡囡好叻,早餐可以食到咁多野。請問最左邊個2碗係咩黎?

回復 bbroy 的帖子

好羨慕,你個女乜都肯食,仲要食得多同快,[呢個份量,大人都未必食得哂]
我阿女只係食到碗粉,仲要喂﹗食成粒幾鐘…

可唔可以講解下你份早餐點整,同要整幾耐?

cloudwingwing 發表於 13-6-17 00:09
你囡囡好叻,早餐可以食到咁多野。請問最左邊個2碗係咩黎?

一碗系plain yogurt+士多啤梨和藍莓,另一碗系火腿通粉
其實份量唔多,旨在‘目弟’落好豐富,食都食得開心d。
我7:00煮,7:15-20finished,hom hom聲攞出去比阿女食,其實一煮就煮三份,大中小(爸爸丶自己丶阿女)。
呢d都系阿女喜歡吃的食物。工人姐姐在的時候,自己懶,就系咁已質個包比阿女+1杯奶,結果次次都係半個包都吃不完就趕住出門口。到自己頂硬上照顧他們時,就的起心肝煮豐富的早餐,結果出乎意料之外,hom hom聲食o西(唔使30分鐘)全程自己食。所以我覺得一份賣相豐富的早餐系吸引阿女的其中一個原因,亦是美好一天的開始!

fwsaefong 發表於 13-6-17 13:21
回復 bbroy 的帖子

好羨慕,你個女乜都肯食,仲要食得多同快,[呢個份量,大人都未必食得哂]

早一晚想好明早吃什麼,想一想個流程,煮得都快d架!
以前細個無比佢揀食物吃,主要是健康有營養的,喜歡的和不喜歡的都要她試,再經我地(爸爸媽媽)七情上面地美化下d食物和味道,她對食物就多了份不單只系需要咁簡單,而是‘喜愛’。同媽媽一樣哈哈哈啊哈哈哈!!

BB312  你好叻, 好媽媽   發表於 13-6-21 13:14
‹ 上一主題|下一主題