用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 大鼻民生
go

大鼻民生 [複製鏈接]

大鼻民生

各位:

今天我到民生幼稚園交留位費,一步入校門已被一個兇巴巴,說話大聲的看更嚇倒了,那看更一看見我和阿仔便大大聲地問道:“你地做乜野架!”我心想你用不著這麼大聲吧,今天是要交留位費的日子, 當然是很多人來交留位費啦。
我又沒有做出任何惡意的行動。而且呀伯都好似好冇禮貌呀.

辦好手續後,我便同阿仔離開了,但阿仔急著要去洗手間,我便問門外一位老師,洗手間在那裡,她說因為上課關係所以校內的洗手間不便借用,她說最近的洗手間是在對面的公園。 但我說, 我的兒子很急需呀, 她只重複說: 最近的洗手間是在馬路對面的公園。  

只是交留位費,這間民生幼稚園已留給我一個極不開心的經歷,沒有禮貌和愛心的對待,究竟我應否讓我阿仔在這個毫無愛心的環境成長和學習呢?半日的經歷已經是這麼難受了,何況是三年或者是更長時間呢?

愉快校園生活 ?? 有冇??

你們又有何看法呢??

Re: 大鼻民生

費事晒錢, 係我就走

咁都得,咁咪即係叫去公廁。間學校咁大,咁多廁所,借用一下都唔會左到佢幾多姐。

kae

如我開口問佢, 一定係唔想個仔"出錯"整污糟佢學校, 大家都唔好啦, 仲係咁細小朋友未必忍到, 咁都唔體諒.

我覺得小朋友由幼稚園開始便要過群體生活, 第一步踏入人與人之間嘅相處, 所以唔多唔少會有負面嘅影響.

你入到去仲多氣受呀. 我有個同事個仔而家係o個讀緊,佢話
該用戶已被刪除

[quote]
wawa 寫道:
你入到去仲多氣受呀. 我有個同事個仔而家係o個讀緊,佢話

I also had bad experience from this year interview.  thank  God, they rejected my son.
[信念] 這東西是在您最脆弱的一刻能幫您堅持下去, 戰鬥到底.

Marlboro

我同事話佢個仔要帶

佢地學校不嬲都是這样公事公辦,無人情講.我朋友都是幼稚園老師,她說有一次公開活動因主辦機構印錯了校名但已作出更正,他們的校長居然大吵大鬧話要罷演,還要人在當日典禮中公開道歉,真是小氣.

這所學校真是較嚴,上年我去過佢地既家長會就親身体驗過(跟朋友去),所以我無同囡囡報讀....最記得個班主任見到d小朋友笑出聲時,她說:我教過你地係心裡面笑唔準笑出聲喎!    ha...点係心裡笑ar??不過有咁多人钟意MS,都係因佢有埋中小學,呢個又真係佢既賣點

個人親身經歷,唔係聽番黎架.  

2年來我每個星期總有2,3日自己整蛋治,果醬飽,腸飽俾讀k2既仔帶返學.   無人打電話來鬧我  佢好大食,除左食我預備既食物仲食嬸嬸派既野食,如果我無準備食物,嬸嬸會問仔仔:今日媽媽無預備野食喎,嬸嬸請你食多2件.     

估吾到原來有咁多人對mc有d壞印象, 我對傳統的學校教育有所保留.
但是他們的待人接物, 態度方面,  係咪可以收善..
今時今日呀...

00eva00:

多口問句,你係咪會因此而放棄學位呢
如果你接觸過莫校長.....佢既友善同親切....一定令你另眼相看.

---------------------------------------------------------
00eva00寫道
估吾到原來有咁多人對mc有d壞印象, 我對傳統的學校教育有所保留.
但是他們的待人接物, 態度方面, 係咪可以收善..
今時今日呀...  

cicada,
我隣居個女都係成日帶snack返學請小朋友食,如果你唔寫你個係仔,我估你係我隣居tim ar~   
cicada 寫道:
個人親身經歷,唔係聽番黎架.  

2年來我每個星期總有2,3日自己整蛋治,果醬飽,腸飽俾讀k2既仔帶返學.   無人打電話來鬧我  佢好大食,除左食我預備既食物仲食嬸嬸派既野食,如果我無準備食物,嬸嬸會問仔仔:今日媽媽無預備野食喎,嬸嬸請你食多2件.     

係呀,我昨早註冊有幸見到校長,佢好nice,我同佢講早晨,佢仲

My son attended interview with MS last November (or December??).  My experience is quite good.  Nice teachers, polite primary students and spacious area.
;-) WINGPA ;-)

00eva00:
不用那麼勞氣,門口看更問你都是保安的原故,可能他習慣大聲,令你不習慣.因前陣子美國發生闖入校園事件,為學生著想,學校施行一些保安措施,所有民生的家長都收到通告的.作為家長,我們把小朋友交到學校都會認為是安全之地,你都不希望有外人可以隨便在學校內走動,令小朋友有潛在的危險吧!希望你能體諒.
至於洗手間方面,據我囡囡所說是在課室內,所以在上課時不便借用.
最後一點分享:我囡囡在民生讀得很開心,我相信其他民生幼稚園家長也有同感.
祝你的囝囝入讀一間合適的幼稚園,展開愉快的學習旅程!
ymama

ymama 寫道:
00eva00:
不用那麼勞氣,門口看更問你都是保安的原故,可能他習慣大聲,令你不習慣.因前陣子美國發生闖入校園事件,為學生著想,學校施行一些保安措施,所有民生的家長都收到通告的.作為家長,我們把小朋友交到學校都會認為是安全之地,你都不希望有外人可以隨便在學校內走動,令小朋友有潛在的危險吧!希望你能體諒.
至於洗手間方面,據我囡囡所說是在課室內,所以在上課時不便借用.
最後一點分享:我囡囡在民生讀得很開心,我相信其他民生幼稚園家長也有同感.
祝你的囝囝入讀一間合適的幼稚園,展開愉快的學習旅程!
ymama

全對
‹ 上一主題|下一主題