用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 2歲人仔,你會俾佢搭校車定叫工人接送? ...
go

2歲人仔,你會俾佢搭校車定叫工人接送? [複製鏈接]

搭校車好處係方便,不過年紀咁細又唔係咁放心。
叫工人接送,就要由地鐵站行1條街,日曬雨淋,同埋k1會轉校,因為地點問題,到時就真係只會坐校車,唔會接送,怕pn接送慣小朋友會唔適應。

1    0    0    0

睇下個工人平時醒唔醒, 做左幾耐, o黎左香港幾耐, 有d醒目o既我見過全天候同少主返學上興趣班都好ok, 蠢果d或者一日打msg傾電話到黑果d你都唔放心啦, 坐校車好過

引用:睇下個工人平時醒唔醒,+做左幾耐,+o黎左香

原帖由 shevachevy 於 13-05-06 發表
睇下個工人平時醒唔醒, 做左幾耐, o黎左香港幾耐, 有d醒目o既我見過全天候同少主返學上興趣班都好ok, 蠢果d ...
工人都醒,不過就係太醒,唔知佢會唔會行陣街先番屋企。

引用:睇下個工人平時醒唔醒,+做左幾耐,+o黎左香

原帖由 shevachevy 於 13-05-06 發表
睇下個工人平時醒唔醒, 做左幾耐, o黎左香港幾耐, 有d醒目o既我見過全天候同少主返學上興趣班都好ok, 蠢果d ...
你呢個真係好問題,我之前冇考慮過工人既問題。

引用:Quote:原帖由+shevachevy+於+13-05-06+發表

原帖由 hhpiglet 於 13-05-06 發表
工人都醒,不過就係太醒,唔知佢會唔會行陣街先番屋企。
行陣先返屋企事少,帶住小朋友掛住玩電話或唔睇燈事大!!

搭校車可以叫街坊幫下眼。

最怕唔睇燈, 眼見好多工人都唔會睇燈, 無車就照行, 超危險

ekhc    發表於 13-5-7 00:34

我令願坐校車. 如果唔想坐校車, 就最好選屋企附近的學校了.

我又係有一樣問題...工人唔醒, 不過會跟足交通燈過馬路, 但pn上3小時間, 中間1.5-2小時返屋企之後好快又要去接. 煩惱中.

引用:我又係有一樣問題...工人唔醒,+不過會跟足

原帖由 CHP 於 13-05-06 發表
我又係有一樣問題...工人唔醒, 不過會跟足交通燈過馬路, 但pn上3小時間, 中間1.5-2小時返屋企之後好快又要 ...
如果唔坐校車,我會朝早自己送返學,工人湊放學

我老公唔肯阿女pn就坐校車, 所以pn最終都只可以揀近既pn讀, k1先出去再報

我自己覺得搭校車好啲, 話晒有姨姨帶同停正响學校門口, 話晒返一至五我唔係好信工人姐姐, 有一日佢無端端唔夠訓有咩事都唔好啦!

ekhc    發表於 13-5-7 00:34

引用:我自己覺得搭校車好啲,+話晒有姨姨帶同停正

原帖由 kittyland06 於 13-05-06 發表
我自己覺得搭校車好啲, 話晒有姨姨帶同停正响學校門口, 話晒返一至五我唔係好信工人姐姐, 有一日佢無端端唔 ...
Agree. 工人信唔過,自己人接送就唔同。無得揀不如搭校車。

回覆:2歲人仔,你會俾佢搭校車定叫工人接送

我尋日聽朋友講佢話最近見到報紙有單校車欺凌事件,話有個男仔搞另一個男仔既蛋蛋,之後返到屋企叫痛同媽咪講先帶佢睇醫生,但醫生又當普通發炎醫,第二日腫晒再睇醫生先發覺已經組織壞死,冇左一邊影響終生。所以我覺得坐校車啲同學乖唔乖,姨姨有冇睇實都好緊要,始終校車係接唔同學校既學生,學生質素都係唔保證

引用:我尋日聽朋友講佢話最近見到報紙有單校車欺

原帖由 TabbyDong 於 13-05-06 發表
我尋日聽朋友講佢話最近見到報紙有單校車欺凌事件,話有個男仔搞另一個男仔既蛋蛋,之後返到屋企叫痛同媽咪 ...
Really?

引用:Quote:原帖由+TabbyDong+於+13-05-06+發表

原帖由 Babybaby2011 於 13-05-06 發表
Really?
報紙賣得好痕,個個朋友都知

回復 Babybaby2011 的帖子

係有呢單新聞,係小學生。我個人覺得呢d 欺凌行為,唔一定發生係校車,學校一樣會發生,所以同坐校車無咩關係

ekhc    發表於 13-5-7 00:35

我揀搭校車.

間間幼稚園/ 幼兒園都差唔多時間返學放學, 交通應該十分繁忙!  恐防工人姐姐搞唔搞掂

P.S. 小女會喺九龍塘返學, 學校相當集中  

回覆:2歲人仔,你會俾佢搭校車定叫工人接送?

坐校車

我兩个鐵路站都會揀搭校車,因為我成日記住果个系我个仔,唔系姐姐个仔。發生咩事,掛住煲粥唔見左个小朋友or 路上有意外。姐姐最多只同你講:sorry mom!! 但做父母的就一世了。

littlebtong  total agreed....  發表於 13-5-10 12:55
‹ 上一主題|下一主題