用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 自閉寶寶 好慘, 學校打來叫亞仔轉暫托
go

好慘, 學校打來叫亞仔轉暫托 [複製鏈接]

佢話亞仔影響其他人

2    0    0    0

回覆:sandy1109 的帖子

主流?咁暫托都係學校架,咁又唔影響咩?

咁咪轉個圈叫你退學, 相信轉左都唔會對你小朋友好, 不如考慮轉另一間好過

引用:佢話亞仔影響其他人 +

原帖由 sandy1109 於 13-04-23 發表
佢話亞仔影響其他人
學校除咗叫你轉暫託之外仲有咩嘢講?我個仔間學校都幫我哋轉做暫託(N1),但係在學校跟一般學生代遇一樣,但學費平好多,校長好好,佢話可以留番D錢比小朋友出去做訓練

引用:Quote:原帖由+sandy1109+於+13-04-23+發表

原帖由 monchhichi0313 於 13-04-23 發表
學校除咗叫你轉暫託之外仲有咩嘢講?我個仔間學校都幫我哋轉做暫託(N1),但係在學校跟一般學生代遇一樣, ...
佢話亞仔令到其他同學上不到堂

引用:主流?咁暫托都係學校架,咁又唔影響咩? +

原帖由 jjcow 於 13-04-23 發表
主流?咁暫托都係學校架,咁又唔影響咩?
我個仔讀N班

回覆:好慘, 學校打來叫亞仔轉暫托

個校長梗本就想佢走 ,又話係佢學校幫不到佢, 其實講咁多咪又係趕佢走

校長開到口就照轉左先, 但要幫小朋友諗定後路, 繼續找其他有愛心有學位的學校, 同埋繼續排隊等服務.

回復 sandy1109 的帖子

我個仔當時曾叫爸但只聴過五次,都係唔識講,但用這方法一個月左右,會拉我去洗手間,當時返上午返五天私人S位,放學帶他行樓梯,下午1時才回家,沒有請工人,因太太沒有家用給我,自己辭左份一個月22K的工作食老本,只有自己做,還要替兒子做教材及家務,每天只有五小時的睡眠時間,但見到個仔由兩歲時評估時確疹自閉症,AUTISM DISORDER 評估全部能力只有9-12個月到今天,現剛三歲,大肌33個月,小肌30個月,語言認知接近三歲,表達30個月,運用30個月,全是上月 PT,OT,及ST導師的評估,不要灰心孩子在你的努力下一定會有進步,在此介紹你看一本書,衝破障礙,由黃嚴麗慈女士編寫,雖有濃厚的宗教色彩,我到現在都不是教徙,但我在這本書很有得著,決定辭工也因為看了這本書,因我從將軍澳送了個仔返學,因為想了解更多自閉症的知識就去官塘CAC睇書,差不多所有在中心關於自閉症的書都睇過,與光同行漫劃看了一部份,亞氏保加症沒有看過,當時都不認為個仔是高功能的自閉症,高功能是指正常人的一般智力,不要在網上看以為每個這樣的小朋友都有特殊能力,其實不足百份之2,因這些小朋友每個的學習困難都不同,所以父母的努力最重要,記著專家衹能給你意見,執行管教和提升能力的一定時家長,在此給你介紹一間語言治遼中心,富昌村庭恩兒童中心,電話27288830,有收入限制可打電話去問,不問資產,只問收入,要提交稅單,經濟有困難重可以減費,但要排隊,我排了5個月,因我在孩子確疹時也很徬徨,希望幫到你.

初時每30分鐘帶佢去一次,等佢知道去小便的需要,然後將時間加長,45方鐘,一小時,1小時30分鐘,2小時.尿片在這些時段沒濕,,就給他穿褲,使他知道不提出去小使會弄濕有不舒服的感覺,並每次賴濕時告訴他賴濕唔舒服,並且每次捉著他幫手抹,同他說唔啱要改,帶他都洗手間換褲,我在兒子當時26個月的時間用這個方法,29個月連夜間也不需用尿片,但間中亦有失手,你可試試可不可行,雖然麻煩,但我在另一個 Topic看到你巳做全職媽媽
,我這個爸爸也做得到,我相信你也做得到.

回覆:bauhiniakan2000 的帖子

別人的爸爸你好勁呀,你全職照顧仔仔男人好少咁有耐性的真令人敬佩,請問你仔仔有咩特徵或行為被評為自閉証?因我仔仔下個月都做評估等我有心理準備,謝謝

回復 unfunny 的帖子

玩玩具車衹會轉車轆.細個時人人都跟,任何人都可照顧,不怕陌生人.一歲時發覺對人叫佢不回應,與其他人沒眼神接觸,但和我有,因工作太忙也沒有上心,這都是我的錯,攪到佢而家追得甘辛若苦.他想要去的地方一定要你帶佢去,每次從床爬下來都用從祿架床爬梯的最底一格捐岀來,用力扯耳仔扯到紅哂,換片時用力扯下体,痾了大便用手去攪四圍搓,用頭撞玻璃等自我刺激行為,喜歡你轉東西給他看,很喜歡看電筒的光,會追,大笑及很興奮,喜歡放東西在地下轉.攪門鎖,開關衣櫃門,所有家私櫃筒達一兩小時.經常拉著你的手行來行去,很心急沖奶慢D都發脾氣哭鬧.兩隻手不停四圍攪,德不懂叫佢唔好做.沖涼時又扯下体及不肯讓我洗頭,喜歡你抱他看上面的東西,爬上我電腦檯攪顯示哭,不停開關我的電腦.除了飲奶和食粥仔,什麼都不吃,最初給他吃香蕉,要夾硬塞進口才肯吃.15個月時要你帶他在公園拖著手同一個石級及樓梯行來行去1個鍾.不肯同我玩玩具只會扔,教他玩他就發裨氣哭鬧走左去.不肯拿著食物來吃,唔識用牙咬野.20個月試過自己拿蕉吃過一次,跟著幾個月都沒有了.仲什麼也不識用語言或身体語言來表達.不懂用飲管飲水,經常哭鬧,開始怕陌生人.這些情況持續到兩歲,兩歲評估時很傷心,覺得佢好像什麼希望也沒有,太太和他的妹妹說這孩子沒有希望了,3月當時我又找不到私人S位給他,將他送回大陸給七十幾歲的外父照顧,由得他吧,但我捨不得孩子受苦,因為二十多年前曾在他家鄉見過一個十多歲不知是自閉還是什麼問題的孩子,冬天幾度時全裸沒人理會在,街邊冷到震,我買衣服幫他穿上,旁人也覺得我奇怪,說不要惹他,他會打你,給果他沒有打我,我還買了一些食物和飲品給他,很怕兒子走失去這樣.我細個時禮弱多病,我媽都沒有放棄,難道孩子有病也不能給他一個機會嗎?兒子13個月巳可扶著家私及拖主可以行,我一放手佢就坐底,到21個月放手開始能自己行,識行兩個月雖不穩陣但未跌過,從未撞到家私受傷,一星期可自己從地下起身站立,冶遼師話佢儲到足夠能力才行,一所以這樣.

回復 bauhiniakan2000 的帖子

"太太和他的妹妹說這孩子沒有希望了"
你老婆現在都係唔理個仔?
好小媽媽會0甘

如果你小朋友上堂影響到其他小朋友,問題都幾大,靜靜坐埋一邊多數都由你
你係其他家長都唔鍾意啦,可能有家長比說話校長聽,校長都要做0野
你小朋友可能都有好多情緒,行為問題,跟不上大班上堂
你番過主流n班都係好事,都會清楚知道自己小朋友係主流能力

如果你經濟不太好可以番s暫託,如果經濟ok就番私人s位

monchhichi0313 發表於 13-4-23 17:54
學校除咗叫你轉暫託之外仲有咩嘢講?我個仔間學校都幫我哋轉做暫託(N1),但係在學校跟一般學生代遇一樣, ...

K1 變返普通位? 定係K1-K3都係暫託位?

回復 apple~y 的帖子

兒子21個月才開始行,2012年三月兩歲時在CAC確診自閉症,能為衹有9-12個月能力排S位,什麼也不懂,什麼也不肯做,衹吃粥,未入過口的食物不會吃,食物要人拿住才肯吃,要夾硬放入口試,試完亦很多不肯吃不肯飲水,嚴重便秘每次都痾出血,成身濕疹.當時真的想辭工回來照顧他,但給太太撥冷水,說這孩子沒用了,不如送他回大陸給外父照顧吧,連他妹妹也說送兒子回大陸吧,說我不懂做家務又照顧不了兒子,當時真想帶埋個仔去死,太太和他妹妹11年10夾硬送個雙非兒子來我家話比佢個仔在香港讀書,激到我一星期訓唔著,他妹兒子未出世我巳表明不可以在我家住,多次強調,她們都夾硬來我幫我照顧個仔,其實只想來搵我笨,佢個仔一來就在我家玩了幾次火,我仔未識行未識講幾危險,又用硬物劃爛哂我的牆及家私,劃爛只用了半年的LED顯示器,劃花兩部電視,差劣到不得了.的12年2月才來香港,我還要負擔他母子香港的生活費和他鄉間的生活費,他妹妹重玩我又話失眠又乜都唔做衹煮飯及照顧自己個仔,家務要兩夫婦收工返來做,每晚等我回來替兒子兒澡,連尿片都唔換,奶樽都唔洗.早上獨留我兒子在家,說搞醒他很麻煩,搞到我成日等他回來才返工遲到,四月返私人S位佢妹又話貴又話冇進步,因佢要由將軍澳去官塘接我個仔放學,有一天我老婆返做叫佢送我個仔返學,我早上巳攪晒個仔D野,叫佢送完自己個仔返學,送我個仔返學.他居然在出門口時叫我自己送,抱到個仔去屋苑門口又叫我自己送,我跟他說我要返工,抱埋個仔個埋馬路重講,4月尾回去時又特登唔同個仔攪回鄉証,攪到我踢哂腳四圍找人照顧孩子及他的雙非兒子,攪到5月尾至返到來,未來這裏巳講明個仔放暑假時他也要放暑假,叫我只識講鄉下話的外父來照顧,心想著數你巳拿到盡,重要這樣,我太太身體不好,有甲狀腺及乙型肝炎帶菌,也很擔心他都病埋真係唔知點算,叫太太叫他帶妹帶孩子回去,太太說妹妹孩子在香港出世,一定要來這裏生活,所以一定要在香港讀書,點解要用我的資源來照顧佢妹個仔,放棄自己個仔,很是氣憤,本身有十幾年抑鬱症5月尾我覆診見醫生,他說我當時不宜作決定,給我放假休息,我就回去照顧個仔,佢妹個仔不停打擾我個仔做訓練,話佢又唔聴,鎖埋房門怕左佢,拿匙開門再搞住你,成日大叫,用匙羹食飯,在送碟畢完放在自己個口再畢,六歲了佢妹重叫個仔隨街小便,幾步路都唔行,去完大便重要同佢抹屎,仲要佢5月尾佢妹返來,不到兩星期又話失眠又話病,態度照舊,6月尾又話病到就來死,要即刻返鄉下,兒子給我照顧,我悉佢都傻,你自己帶個仔返去,她就要脅我話返左去以後都不來了,其實佢以後不來我開心到不得了,跟本我從沒同意過照顧他兩母子,同佢講係唔係真架,她不出聲.我的資源本巳不大夠給正常的兒子,何況現時自閉症,7月他們走了後不到一星期,沒人打擾,孩子能由1講到10及揮手,可惜不到一星期,我太太又叫這個厚面皮的人又回來了,她說沒有病了,7月中同太太講決定唔做,要佢妹走,太太不停奚落我,又話我無用,又咒我將來轉行開的士會撞車,做保安比人炒,清潔都嫌我手腳慢,又話要同個仔燒炭,我去見醫生講出我的情況,醫生叫我入精神科住院休息一下,同佢講罵得我更利害,他的妹妹過兩天就走了.7月尾同太太講不想她妹和孩子再來,太太叫我打電話同佢個妹講,我就照講.她當時話不來了,過了幾天又多多籍口同太太講話不相信她們不信沒能力供孩子在香港讀書,我這次很強硬,我太太就要同我離婚,要我賣左間屋分番比佢,等我兩父子將來做乞丐.仲同佢表妹講我如何不是要離婚,她表妹聴我講完,也應為不該再給她兩母子來了,8月中個仔認得26個英文字母及謮出,看見兒子有進步,應為他沒事.這時候太太提出更無理的要求,要同我離婚,撫養權比佢,佢同個仔及佢妹個仔玀綜緩都要幫佢妹個仔,因不想孩子捱苦,叫他攪掂這間屋的開銷我搬走,因為實在頂唔順了,快要精神分裂了,佢居然同我講比番個仔我照顧,撫養權歸佢,這個完全不可理喻的人,我巳無話可說了,10月見攪我唔掂又話攪散頭家一切都是我自己玀來,叫我找律師攪離婚她只去簽個名,和賣哇左間屋分一半比佢,成日想謀間屋,我同佢講我要照顧個仔,無你甘得閒,請你找好律師等我簽個名,不要再麻煩我.兒子8月尾已識很多單字,部份情境能說出來,如落雨濕哂,9月決定讀主流N班附有兼收位但我的是普通位,到現在能說句子表達需要,辦別十多種顏色及形狀,只可給惜仍跟不上及固執,本來今年可轉I位不用轉校,但學校社工及老師對建議讀s位,因為兒子不肯主動要更多協助,學校的I位及人手比例不適合兒子,社署社工說今年有S位的希很少,要我擴大揀區,看過將軍澳黃大仙區的學校,在黃大仙撞到很多都是第二個區來參觀學校的,我現在已沒有工作靠積蓄生活,一年的學費真的十分吃力,希望能奇蹟有位吧.

emilykyho  爸爸你好叻!你個仔一定會很愛你的.加油!!  發表於 14-1-20 17:15
crystal媽咪  睇到你的經歷只有說:爸爸要加油。孩子有潛能的  發表於 14-1-18 15:35
pollybell  你老婆真係好典型既大陸婆,自私,有傷殘可以掉左佢,轉頭當冇生過,夠恨痛,你既決定好理智唔係個個都做倒,黑暗既日子總會過去,捱過左總有回報努力呀好爸爸   發表於 14-1-15 13:38

引用:回復+apple~y+的帖子 兒子21個月才開始行,

原帖由 bauhiniakan2000 於 13-04-24 發表
回復 apple~y 的帖子

兒子21個月才開始行,2012年三月兩歲時在CAC確診自閉症,能為衹有9-12個月能力排S位,什 ...
點解你太太要咁?個仔佢冇份?

回復 bauhiniakan2000 的帖子

看完你的故事,你太太不知怎樣說........個仔問題好似唔關自己事.......
"太太不停奚落我,又話我無用,又咒我將來轉行開的士會撞車,做保安比人炒,清潔都嫌我手腳慢,又話要同個仔燒炭"
一個枕邊人會講埋0甘惡毒說話,真係好恐怖
如果小0的eq真係會攪出人命

現在你情況"沒有工作靠積蓄生活'都唔係辦法
我諗你0甘情況要找個可信可靠ee,幫手照顧小朋友起居飲食,打理家務,做訓練
你轉搵part time有份工先 ,可以寄情工作,時間彈性0的又可以跟呀仔0的訓練
你呀仔現在情況都幾好,唔使太擔心
你比0的耐性等tko S位,跨區番你同小朋友都好辛苦
多0的上來傾
屈埋屈埋好易有情緒病

回覆:apple~y 的帖子

認同apple的建議,爸爸你加油呀

爸爸你要加油,你仔仔好需要你,先唔好理你太太同佢妹,最重要係幫自己個仔追返能力。好少聽媽媽會將自己親生骨肉掉返大陸唔理,既然你太太唔想理個仔,你更加要堅強努力的照顧仔仔去幫佢。
‹ 上一主題|下一主題