用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 屯門B2生求選校意見
go

屯門B2生求選校意見 [複製鏈接]

我仔仔是B2生 ,第一次全級60幾人考中間,第二次考頭1/3尾,嚟緊15號先考第三次呈分試,頭兩次成績估計是B2.....
想請教各位靚媽,如果想在派位的一志願選馬可賓/呂祥光或崇真那間較駁得過呢?現很苦惱,不知那間比較少人爭....因之前自選馬可賓(收470份表)及永隆(收約370份表),可交流下心得嗎?
   4    0    0    0

回復 sharol1312 的帖子

派位冇分BANDING頭中尾, 只要你WITHIN嗰個BANDING就OK, 馬可賓係BAND 1學校, 我勸你無謂博, 我識幾個朋友仔女讀緊, 佢哋都係BAND 1生入去, 但都讀得唔容易, 如果CONFIRM你小朋友係BAND 2生, 不如揀番BAND 2好一點的學校放較先位置仲實際, 博高一個BANDING的可能性係近乎零, 亦令自己損失咗第一志願機會,恕我坦言, 並不明智, 並不存半點踩低你小朋友的意思, 家長可以做的, 無奈地只能順應遊戲規則為子女爭取更有利的選擇

BAND 2亦有不少努力進步中的好學校, 正如你提及的呂祥光, 祟真, 都係不斷進步, 校風不錯的好學校, 近年公開試成績相當不錯的屯門天主教中學不知是否已升LEVEL為BAND 1中學呢??

馬可賓係BAND 1A , 1B 定 1C?

two2c  I think should be 1C  發表於 13-4-11 19:30

yintung100 發表於 13-4-11 18:01
馬可賓係BAND 1A , 1B 定 1C?

1C
1A係4大天王.

引用:我仔仔是B2生+,第一次全級60幾人考中間,第

原帖由 sharol1312 於 13-04-09 發表
我仔仔是B2生 ,第一次全級60幾人考中間,第二次考頭1/3尾,嚟緊15號先考第三次呈分試,頭兩次成績估計是B2.... ...
呂祥光 或 永隆

如呂中,崇真同永隆三間中,是否永隆比較差些呢?但補習老師又話永隆都好難入。

回復 two2c 的帖子

多謝意見,屯天真不知是1c還是2a,因看了網上資料都不同說法哦…有其他靚媽知道嗎?

sharol1312 發表於 13-4-11 22:47
如呂中,崇真同永隆三間中,是否永隆比較差些呢?但補習老師又話永隆都好難入。 ...

永隆都好難入?  永隆band ?

請看舊帖 http://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&;tid=2495132&extra=&highlight=%E5%B1%AF%E9%96%80&page=1,依公開試成績計,馬可賓最只是b2頭 or band 1c (if 2013 DSE result have improvement) 中學,屯門band 1B中學只有譚百羽及田家炳band 1b ,band 1尾有兩間屯官,劉金龍。屯天及呂祥光是band 2頭。因屯門升中人數少於中學學額,升中中學band 1/band 2 邊緣人今年進取些的而不怕入到讀得辛苦些可選band 1c 的中學。但仔仔成績最好問老師是band 2中定頭。如是中不要進取。

hongkeikei  2012DSE馬可賓差極成績都高過屯官及劉金龍,但BANDING竟然低過佢地,你嘅bias的確利害  發表於 13-7-19 03:19

回覆:yintung100 的帖子

馬可賓 band 1 c. 應不會是band 2.頭吧! 如果早幾年前就應該是

如果馬可賓真的全收 Band 1 生,應是 Band 1C 學校。但公開試成績真的不太匹配。

sharol1312 發表於 13-4-12 01:49
回復 two2c 的帖子

多謝意見,屯天真不知是1c還是2a,因看了網上資料都不同說法哦…有其他靚媽知道嗎? ...

個人意見:屯天比祟真、永隆好一些,而馬可賓現階段和屯天差不多,但在很多家長支持下,長遠有機會過屯天。現階段,兩間在B1C至B2A之間。因屯門最TOP的去了四大天王,他們已收了五百多個屯門最TOP的學生。

mchoy 發表於 13-4-14 19:49
如果馬可賓真的全收 Band 1 生,應是 Band 1C 學校。但公開試成績真的不太匹配。 ...
應該係今年讀緊中三定係中四嗰班先係全band 1生,呢兩年出去考公開試既仲係夾雜左band 2生,所以公開試成績暫時仲未可以同區內band 1學校相比,我只知佢哋都操得d學生好緊要,讀得絕對唔輕鬆!至於間學校有冇料,過多兩年左右,就可以見真章!

hkangel89 發表於 13-4-14 22:44
個人意見:屯天比祟真、永隆好一些,而馬可賓現階段和屯天差不多,但在很多家長支持下,長遠有機會過屯天 ...
我覺得入四大既又未必全部都係屯門最top既學生喎,除左自行階段入嗰班係最top之外,其他既都係大抽獎入,只要運氣好,band 1尾成績都可以抽到入四大,以我哋上年為例,有d成績差過我仔好多既同學都入左四大,反而我哋就運氣差,所以抽唔到!

小時候 發表於 13-4-14 23:12
我覺得入四大既又未必全部都係屯門最top既學生喎,除左自行階段入嗰班係最top之外,其他既都係大抽獎入,只 ...

同意,由於有大抽獎,所以馬校及屯天學生也會夾雜著B1A至B2C不等,只是比例不同。而四大也會有B1C學生,但由於家長的意願,所以B1A及B1B學生始終仍會比馬校及屯天學生多。

引用:如果馬可賓真的全收+Band+1+生,應是+Band+

原帖由 mchoy 於 13-04-14 發表
如果馬可賓真的全收 Band 1 生,應是 Band 1C 學校。但公開試成績真的不太匹配。 ...
公開試都係近一年前姐,又唔用相唔相配去作比較呢個字眼去看,現呢幾年收的應全是band one 生,我相信呢間中學 嚟緊呢幾年的共開試的成績才是關鍵

antia 發表於 13-4-14 01:03
馬可賓 band 1 c. 應不會是band 2.頭吧! 如果早幾年前就應該是
我都認為馬可賓唔會係Band 2, 佢中1全英文班. 收的都係Band1生. 反而屯天我都想知佢係Band1C定Band2A?

回復 ricky太 的帖子

我都是覺馬中是B1的.,今日個仔開始考第三次呈次試,希望不讓我失望,我還比他緊張呀!

今年區內學位過多,band 1c 收多咗band 2學生真係唔出期,band one 頭也會收多band one 尾。識親友band one 中尾成績自行1四大2譚百羽。
‹ 上一主題|下一主題