用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 st. cat有offer的, bb幾大,家庭背景係咪有專業人士? f ...
go

st. cat有offer的, bb幾大,家庭背景係咪有專業人士? ftm? [複製鏈接]

如題,想了解一下。

11    0    0    0

回覆:pure_carol 的帖子

我B係3月B.  我唔係名校出身, 但都算係專業人士.  我老公算係名少少既大中小學畢業, 但中小學係男校, BB 係女仔, 好似無咩關係. 佢係普通職業.

其實我覺得自己2ND IN 對答唔係太好, 如果再黎過我會答好D, 可能當時我都緊張.  所以唔知關唔關係小朋友計分多D (亞囡2ND IN 都有文有路, 行入去就HELLO, 講自己名, 同老師有交流, 講BYE, 推晒我地三張CHAIR), 還是睇大人? 張相又係咪重要呢? 我地張相係旅行時影, 三個笑晒.

請問pn是直升k1的嗎?

..........

我覺得1st in 同小朋友表現有關

2月b,男生,家庭中第一個bb。爸爸陪in
in 果時入到去第一個衝埋張椅度坐,坐中間果張。in果時有反應(即係理個老師)

同group 有兩個小朋友哭到拆天,但他無被影響。.

第二次in 果時,都唔太得閒理個小朋友做d咩,他同個老師玩,一入間課室見到有消防車就講" fire engine" ,之後父母答老師問題(答得一般般)
張相係去某主題公園影

走果時佢係沖出課室,剛好見到粒星星,就講" STAR" 。
老師對佢識呢兩個英文都好滿意,有讚佢

其實就係多口仔一個,成日笑
媽媽係FTM,爸爸係半專業人士(即係一個招牌壓落來都會中果類),BOTH U GARD(其中一方非三大),中學唔係名校

6月B女,
父母名中學畢業, 叫做專業人士.

davywm 發表於 13-4-5 12:17
請問pn是直升k1的嗎?
I want to know too...............

回復 Joe8889 的帖子

Yes.除非表現勁差。

回覆:pure_carol 的帖子

Mine is mid jul baby girl, she did exceptionally good in the first interview because she was with baba and she always ignores him but sticks with mama, so she responded well to the teacher. For 2nd in, she was also good because she rushed into the classroom by herself, concentrated on playing with the teacher (which means let us talk to the senior teacher) tidied up toys and pushed the chairs back, I thought we gave pretty good answers too(not really sure). Baba I kind of a profession, me FTM

1月B,非專業人士,1st in做到九成以上動作及指令,無亂走。2nd in 只問囡囡一條問題。puzzle的圖是什麼?囡囡全程乖乖玩puzzle。老師共問了我們5條問題。

回覆:st. cat有offer的, bb幾大,家庭背景係咪有專業人士

小朋友係大b, 老公不是專業人士,但職業算唔錯,我係ftm, 兩個都唔係名牌小學同中學出品,但係香港top既大學畢業。
1st in 應該大部份都做到,因我專注填問卷,睇唔到咁多,問卷全英文答晒,仲幾詳細,小朋友當日表現活潑enjoy
2nd in 老公留意到小朋友指令應該大部做到晒,我地都覺得自己答得ok, 可能我地表現得從容輕鬆,走時仲幫老師推椅及byebye...
至於相片,一張普通家庭照,小朋友左擁右抱我地,3個都笑得好開心

我仔係4月b,first in 做到大部分,我都答曬份問卷好詳盡
,無理佢,佢跟老師跑圈時都有走開,second in 阿仔好
乖坐定定,有叫老師有講自己名有bye bye同拍櫈,我答
問題反而麻麻,因為緊張。
我同c6都唔算好名既中小學,34網,c6係自僱,我係ftm

Mine rejected. Parents are professional and baby performed well. Do not know why

個人覺得st.cat 除睇小朋友表現外,重要係佢可否響陌
生環境獨立處理自己,唔依附父母,而2nd 又睇下父母
談吐舉止o唔ok,ftm又可能好d!

Orangeabc 發表於 13-4-5 15:04
Mine rejected. Parents are professional and baby performed well. Do not know why

咦, 我真係以為睇父母.

我地兩個都係公務員(中級), BB表演真係唔太掂, first interview時一粒聲都無出, second interview時又無bye bye拍櫈, 最尾好好彩有offer

Maybe the individual teacher psychologically feel better when dealing you:))
Just kidding

引用:個人覺得st.cat+除睇小朋友表現外,重要係

原帖由 toyandcar 於 13-04-05 發表
個人覺得st.cat 除睇小朋友表現外,重要係佢可否響陌
生環境獨立處理自己,唔依附父母,而2nd 又睇下父母
...
Agree. But, I dun think they prefer ftm. All my ftm friends don't get the offer.

ketonemo 發表於 13-4-5 15:58
咦, 我真係以為睇父母.

我地兩個都係公務員(中級), BB表演真係唔太掂, first interview時一粒聲都無出, s ...

回覆:st. cat有offer的, bb幾大,家庭背景係咪有專業人士

如果我係學校高層,一定唔會睇什麼家庭背景,父母是否專業人士或名校畢業生,因為呢D資料好難核實及查證。

‹ 上一主題|下一主題