用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼教雜談 想在家教2-5歲孩子更多知識家的請進
go

想在家教2-5歲孩子更多知識家的請進 [複製鏈接]

我家有兩個孩子. 一個上K1. 一個將會上PN. 無錢比他們上好多的補習班. 想自己在家教多D. 好想同一些情況同我類似的家長交流教孩子的方法.

我有以下分享(給我K1的孩子)
- 最近買了個日子和天氣表. 在深水埗買的. 可以教他一年有幾多個月. 每個月的英文名字. 一年有幾多季. 一個月有幾多日. 一日有幾多小時. 一個有幾多分鐘等和教他看時鐘. 正在努力中. 相信要不停灌溉才可見成績.

今日分享住咁多先. 希望多D人入來分享啦!
   89    0    0    0

回覆:0506mama 的帖子

RE: 想在家教2-5歲孩子更多知識的家長請進

好好的分享啊!!

今次我想分享吓我細B(22個月大)的家教小点子.

1. Coloring picture
因細B還小. 所以我主要教他紅和藍兩個色. 好似係紅色咁, 我就係電腦度download D coloring picture that usually is red. 如apple, tomato, flower,  chilli 等. 然後比佢填顏色. 之後再剪出來貼在"主題學習"冊內. 其實我細囝仲細, 佢好似未吸收到. 反而讀K1的家姐就玩得好投入.

今日又傾住咁多先. 希望多D人入來一切分享

我都贊成家教比上playgroup/補習班更重要,教2歲和5歲的小朋友知識可以好唔同,因為2歲未有邏輯,未可以教數學住,可以教顏色,大小,形狀,輕重,5歲就可以教語言和數學,音樂,畫畫等。兩個小朋友在家可以一齊訓練自理能力,例如set枱開飯,洗碗,做蛋糕、pizza,提升自信心和責任心。得閒就去多D大自然地方,例如公園,沙灘,都係一種好好的學習!另外科學館都係小朋友必愛的學習場所呢!

回復 剛果公主 的帖子

好掂呀

引用:我都贊成家教比上playgroup/補習班更重要,

剛果公主 發表於 13-4-2 02:09
等我又講下先!利申:兩名小朋友的歲數如樓主所提及的相同
1)我屋企係放左個大白板,俾小朋友任意畫,得閒 ...
呢個真係一個好好的topic,  我O係你度學倒野啦,thank you.
我特別欣賞pt 6 ﹠ 7, 我要試下先

希望大家繼續UPDATE這TOPIC, 讓我學學. 謝.

回復 bonmom 的帖子

其實2歲都可以教下佢音樂架喇~
播d音樂俾佢聽下, 訓練下佢的聽力, 試下分下大細聲呀,快慢呀, 節奏重d同輕d之類

回覆:想在家教2-5歲孩子更多知識家的請進

引用:我要每一日搵一個主題… 例如:marine+anima

引用:回復+bonmom+的帖子 其實2歲都可以教下佢

引用:Quote:原帖由+nazosnowpy+於+13-04-03+發表

2歲可用玩具教顔色形狀,我個時同亞仔鬥快係玩具箱内搵晒啲晤同顔色/形狀的玩具,睇下邊個搵得多,教分類

唸唐詩,我教“鵝“,一年後係九龍公園見到天鵝,他竟然話:呢啲咪係“白毛浮綠水, 紅掌撥青波”,

老師話他見同學食茶點時浪費食物,他同同學講:“鋤禾日當午,汗滴禾下土,誰知盤中餐,粒粒皆辛苦“,農夫種嘢好辛苦㗎

tongtracy    發表於 13-4-6 18:03

和讀K1的囡囡玩數字卡。每人抽兩張卡,然后加埋鬥大。用這遊戲教她加數。今天第一次玩佢唔係好識。比如6+7。我會教她將6放在心中,然後數7隻手指。唔知e個方法會唔會out唒呢?

引用:Quote:原帖由+nazosnowpy+於+13-04-03+發表

原帖由 剛果公主 於 13-04-04 發表
十分同意,講開音樂,
1)如想鼓勵小朋友唱歌,可以自己先唱几個字,跟住突然停低,等佢接,如開始唱twinkl ...
very good

回覆:想在家教2-5歲孩子更多知識家的請進

阿仔有時都唔SO我,佢話:我地唔好講呢D,,我而家好尃心咁諗緊嘢/玩緊

…:;pppp:

回復 0506mama 的帖子

請問你的日子和天氣表在那裡買的? 還有什麼地方可買到? 我也很想買個給囝囝.

回復 爽媽 的帖子

我小朋友都係k1, 我現同小朋友係屋企扮去街買野, 從而教她加減數, 但未見成效, 想問 爽媽 一開始係用咩方法去教小朋友 ?
‹ 上一主題|下一主題