用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 將軍澳升中家長。
go

將軍澳升中家長。 [複製鏈接]

最近我子女在馬錦明馬陳端喜紀中學無意間看見同學吸煙。被同學以黑社會字眼恐嚇,經家長多次要求及發怒班主任才以溫和方式去了解事件,那幾位出言恐嚇的同學,在課室內還聲言要他們的黑社會大佬教訓我子女。事件使我家人十分害怕同擔心。現已報警署理。
   0    0    0    0

回覆:samllfish919 的帖子

咁恐怖?你小朋友當時係咪著住校服?

引用:咁恐怖?你小朋友當時係咪著住校服? +

原帖由 hapiness 於 13-03-08 發表
咁恐怖?你小朋友當時係咪著住校服?
軟係佢都係呢間學校?

前果排有傳呢間學校同隔籬某B3學校學生打交,唔知係咪真?

申請轉校!

積極申請轉校吧.

b3校好難被免,現在細路難以想像,有扮大佬,易有真大佬,之前有間學校d學生連老師校長都打,只是外間唔知,間間都有害群之馬,轉校易未必好事,好似要看命運,平平安安完成中學生涯。我仔b1校都投訴被同學蝦,可能小朋友頑皮未去到壞,但會令他不安。將軍澳童黨行過也不敢望他們

安格斯媽媽 發表於 13-3-9 13:20
b3校好難被免,現在細路難以想像,有扮大佬,易有真大佬,之前有間學校d學生連老師校長都打,只是外間唔知 ...

我都好同意你所講。
有時真係無可避免,就算今年來個堅壁清野,也難保明年、後年的收生參差情況。Band 3學校主要係收錄一些在學術領域上出現學習障礙或學習情緒出問題的學生,學校既不能離棄他們,亦不可強行改造他們。在今日香港以學術為主流的中學生活對他們來說既枯燥亦乏味,又適值反叛期的開始,行為和思想都正正需要調較。我從來都唔會期望band 1和band 3的中學生涯是正常的,總有d驚濤駭浪,烏雲閉日的日子。適應過後又會風平浪靜、重見陽光。冬天過後,春天又急不及待來臨,用父母的愛去溫暖小朋友的世界,我信明天總是美好的!

:verycold: :verycold: :verycold:

依家啲細路真係唔知諗咩!做大佬咪得一條路…………坐牢。
以後都唔知點樣放心叫佢哋自己放學呀!希望警察多啲關注附近學生安全,加派人手巡邏啦。

區內只見童黨,未見過警察,最重要他們得到家長關注,家校合作,或有熱心外展及學校社工帶他們回正途咁就天下太平了,小學是學生及家長最開心階段,現在要迎戰他們學業及成長變化,大家一起努力吧!

幾時先有多小小警察巡邏呀?

引用:幾時先有多小小警察巡邏呀?

原帖由 samllfish919 於 13-03-11 發表
幾時先有多小小警察巡邏呀?
真是喎!只會有大單野發生後才出現,平時甚少,不是嚴重行為他們巡邏也不會理啦!只叫子女少做正羲超人,但唔出聲亦不代表他們不欺侮

物以類聚, 如果你小朋友唔係呢類人, 無謂迫佢適應, 或妥協, 或被同化.  請積極申請轉校.

emilyrio2012 發表於 13-3-12 14:25
物以類聚, 如果你小朋友唔係呢類人, 無謂迫佢適應, 或妥協, 或被同化.  請積極申請轉校. ...
原來將軍澳是咁恐佈,我覺得應該申請轉區!
:verycold: :verycold: :verycold:

回覆:ohnono 的帖子

天下烏鴉一樣黑,觀塘都唔見得好,打校長個間係觀塘,應該話b3屋村校係咁上下,將軍澳成個區一半b3校轉得去邊或者b2校也有黑勢力,好多家長唔理自己細路,周圍遊盪或者唔到佢地,我識家長係樓主間學校畢業,佢媽形容唔洗落街搵女,可見童黨問題嚴重,但其實佢女唔差畢業後比唔到家用但供妹讀書,起碼無學壞肯做野,係依d學校讀六年都几驚

上Baby Kingdom家長好似多數b1 2生多,只是話仔女唔溫習打機等問題,甚少反應b3校情況

安格斯媽媽 發表於 13-3-12 18:46
天下烏鴉一樣黑,觀塘都唔見得好,打校長個間係觀塘,應該話b3屋村校係咁上下,將軍澳成個區一半b3校轉得去 ...
咁轉去黃大仙區好d喎,起碼學校d老師打得,d家長唱得,只會唱人地果間學校,又唔會唱自己學校,更加唔會唱衰自己果區。

安格斯媽媽  認命吧!轉得遠仲睇唔到,教好自己仔女,間間學校都有好學生既  發表於 13-3-12 19:37

全班都係得三個人攪事啫……依家好似多數在教務處上堂嚕。上課秩序已經好好喇,任何學校都會有壞學生。最緊要係老師怎樣署理啫,署理得好,壞都會變好。署理得唔好……可能會更衰都有呀!

係啦!要有信心先讀得開心

安格斯媽媽 發表於 13-3-12 18:46
天下烏鴉一樣黑,觀塘都唔見得好,打校長個間係觀塘,應該話b3屋村校係咁上下,將軍澳成個區一半b3校轉得去 ...

上Baby Kingdom家長好似多數b1 2生多,只是話仔女唔溫習打機等問題,甚少反應b3校情況

---------------------------

我掉返轉去諗。有時上得EK多,真係可以將小朋友由band 3變band 2,或者由band 2變band 1架。

我開始上EK的時候,好在阿仔都未有banding,果時自己都係烏下烏下,都唔知乜野叫呈分試,點玩又唔知。後來上得黎多先知原來咁多野學,才慢慢學人催谷下個小朋友,得閒又留意下四圍的學校。

可能上得來多的家長可以早一點收到料要怎樣去應付這個升中的遊戲和怎樣處理呈分試。所以我們的小朋友容易升高一級banding,就算係邊緣的同學,都可以早一點知道原來呈分試是一分都不能少。如果唔係真係以為呈分試最主要就係中英數。

而且,上來聽多d其他家長的經驗,懂得處理選校的方法,亦係可以盡量避免選錯學校或跌落下一個banding 學校的原因。

遲d又要過隔離高中版跟ANChan59 d前輩學下野。

至於band 3的問題,正確來說,band 1也有band 1的問題,band 2也有,如果從負面去睇,他們都係教人氣餒的。招架得來的還好,招架唔到的,有時係需要借助他人之力。我地有冇試下去從正面的角度去睇每一件事呢。我舉以下片段的例子,就係對怨天怨地的家長給多一點正能量,從轉校、轉區甚至轉往外國的死胡同裡走出來,到時,你就會發覺雲外有雲、天外有天!

就算要再闖高峰,都要藉著時勢才能乘風而起,好好把握現在,展望將來,總好過終日諗幾時會有多d警察,幾時先可捱完這六年來得開心和快樂!

http://cablenews.i-cable.com/webapps/news_video/index.php?news_id=338412

回覆:ohnono 的帖子

同意!我真係嗚下嗚下,仔中一才識上黎,小學派得離家遠四處叩門,又比我叩出觀塘讀小學,現在又比我派番依個區心儀中學,非常幸運。上EK互相勉勵,希望大家的孩子有進步,將來成為社會棟樑

‹ 上一主題|下一主題