用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 教育講場 你地真係好彩, 有份好工或好老公! (唔啱勿入) ...
go

你地真係好彩, 有份好工或好老公! (唔啱勿入)   [複製鏈接]

係呢度既父母, 講親既都係幫小朋友報有名既幼稚園居多, 一係就私立既, 一係就國際既, 其實你地真係好彩, 你估個個都有你地既收入, 如果萬一經濟有咩事, 你地重會唔會俾得出一個月五至六千蚊既學費??
我真係好好奇, 香港, 有錢既中產, 其實都大有人在!

按你地既開支, 我諗你地一個月, 家庭冇6-7萬, 你地點夠開支?? 供樓, 供車, 工人, 雜費, 父母家用, 伙食,學費, 娛樂, 日常生活, 保險, 儲蓄, 而家D工冇保障, 你見10年前SARS 經濟有幾差, 萬有SARS 再臨, 你地家庭點夠用???
一開始俾小朋友讀D太好既, 佢地又係咪開心?? 又係咪代表佢地第日條路一定發??? 人地話一命, 二運, 佢地既中晚年又點, 你又可以幫到D咩??
唔好介意, 有時覺得呢度好似成為中產講幼稚園既討論區!

4    0    2    0

其實好多都係二公婆打工的打工仔.

引用:+本帖最後由+Wishhavebb+於+13-2-26+10:22+

原帖由 Wishhavebb 於 13-02-26 發表

係呢度既父母, 講親既都係幫小朋友報有名既幼稚園居多,  ...
好多有學卷既學校係好多人爭架,大家上來睇下啫,我覺無論你有錢定冇錢,個個父母都想小朋友讀間好學校架啦,當然大部分名校係貴既,有D父母自己唔食唔洗成分人工比曬D子女,我亦識D名校小朋友係住公屋,所以未必個個讀名校係有錢人

Wishhavebb 發表於 13-2-26 10:15
係呢度既父母, 講親既都係幫小朋友報有名既幼稚園居多, 一係就私立既, 一係就國際既, 其實你地真係好彩, 你 ...

樓主你又唔駛咁感概, 你覺得呢度好似『好似成為中產講幼稚園既討論區!』,
只係因為D較為出名 (已經唔好講係名校或貴族學校果D), 除左多人報之外,
大家都會留意D同佢地都多人討論D, 例子有成日係到見到既York,
差不多有呢間學校既topic, 都有好多唔係果間學校既家長係到留言佢既唔好或好既睇法...
試想想我同你講我屋企樓下個乜乜村屋幼稚園, 如果唔係住係同區既人, 又有邊個可以搭咀?!
無錯小朋友既起跑點好唔代表佢將來一樣咁美好,
只係有邊個父母唔想俾佢地囝囡好既?
正如我係另一個post到同你講, 父母既家教同身教好重要, 其他一齊都唔係必然
我都只係一個普通打工仔, 但我未結婚阿囝又未出世前,
一個月駛幾萬都唔係咩回事...
但有左阿囝後, 我一個月駛5千都覺得自己豪左...但同樣數量既錢用係阿囝身上我又覺得無問題啵,
我相信每一個愛錫囝囡既父母, 都會識得平均各方面先,
最少我接受唔到好似之前有個post話有人俾囝囡讀呢d 貴學校而走去打兩份工先!!!

mrslam77    發表於 13-3-7 18:21
kwuom    發表於 13-3-7 13:21
vincher  Agree  發表於 13-3-2 20:52
201331    發表於 13-2-27 13:07
bobo101^*^    發表於 13-2-26 15:48

我家庭收入有六七萬, 但冇比小朋友讀名校或 IS, 唔係因為比唔起, 而係因為唔鍾意名校同 IS 啫.

問題不是在搵幾多錢收入,就算生活好tight,我深信天下父母都一樣想俾到最好的自己個小朋友,我成日覺得生得出個小朋友,就要幫佢諗將來,當然讀名校唔等於讀到書或者將來可以一定成功,但係响一個好嘅環境去讀書,真係會有影響架,當然我地做父母都會量力而為嘅^.^

回復 Wishhavebb 的帖子

學你話齋,如果經濟有問題既,都唔會俾小朋友讀貴學校啦!其實有幾好奇,公一份婆一份,中產確實大有人在,一個家庭搵幾萬蚊既亦有,咁又如何呢?問題係各有各人既生活方式,有錢既當然會俾多d資源小朋友(相信你有錢既都會咁做),冇錢既就讀番普通學校,各取所需啫!

無論小朋友讀咩學校,都唔代表長大後一定有好出路,晚年更加唔使諗啦,到時我地都賣鹹鴨蛋啦,諗咁遠做乜?最緊要知道自己要乜,任何事都量力而為就夠啦,小朋友既將來係點,唔係關乎佢而家讀咩學校!只不過我地父母嗰代冇錢,想讀名校都冇資格,一個湊幾個,都係讀樓下屋邨學校居多,而家d人學歷好咗,所以使少少錢都覺得冇所謂囉,咁選擇就多好多!社會係不斷進步架,將來到阿仔嗰代,可能已經唔再討論讀名校,而係出國讀書添!

其實都唔係個個都討論名校既,我見小一選校嗰邊都係以討論派位為主啫!做父母既當然會為小朋友打算,唔好成日覺得讀名校就威d,讀邨校就差d,咁樣比較小朋友同自己都會唔開心架!

BB成長期  我仔現在小一, 幼稚園讀學卷, 小學我校, 我plan是中學讀回津貼學校.  發表於 13-2-28 09:39
阿早!  agree  發表於 13-2-27 18:08
201331    發表於 13-2-27 13:13
mouse_tomato  晚年更加唔使諗啦,到時我地都賣鹹鴨蛋啦  發表於 13-2-26 14:42

醒目開學勳章

好彩 ?   there is no free lunch in this world

most parents here are working very hard to sustain the family

201331    發表於 13-2-27 13:14
ekhc  agree.  點解認為搵到 6, 7萬1個月嘅家庭係好彩?!  完全ignore人家付出嘅努力.  況且有錢嘅香港人多的是, 搵到 6, 7萬1個月嘅家庭實在多的是.  一篇奇怪的post!!   發表於 13-2-26 23:53

係未開呢個POST前, 我真係好好奇, 唔好意思, 我真係見好多POST都只會講D私校, 國際果D, 我就好奇, 點解咁有錢, 如果用晒D錢係小朋友學校上, 冇錢儲, 萬一家庭有咩事, 咁點算?? 小朋友大咗D, 會想帶佢去旅行, 見識吓, 一家人去一去都要萬蚊以上, 所以我先好奇, 點解你地搵到咁多?

不過見到你地既意見, 原來大家都節衣縮食, 只係想俾D最好既仔女!

醒目開學勳章 貢獻勳章

我地都算係中產,但講到學費,4千對我地嚟講已經俾唔到
其實呢個世界乜人都有,你睇我好,我睇你好,價值觀唔一樣有乜出奇
唔駛咁緊張啦!

mouse_tomato  Chirley, totally agree with u ~~  發表於 13-2-26 14:44
Chirley  而家既中產係夾心得好緊, 比上不足, 比下唔多覺有特別餘, 需知道交稅最多既人係所謂既中產  發表於 13-2-26 13:11
恐龍家

係呢度既父母, 講親既都係幫小朋友報有名既幼稚園居多, 一係就私立既, 一係就國際既, 其實你地真係好彩, 你 ...
你確實講中要點, 中產係特別注重孩子教育, 所以國民教育單野, 攪到咁大鑊, 令平唔出聲的中產都企出泥...

有說, 中產比上不足, 比下有餘... 你說可以留很多錢給兒女又不太可能, 只有留知識留機會

201331    發表於 13-2-27 13:15
LAWYIMYU    發表於 13-2-26 13:37

各有前因莫羨人!  我覺得呢到家長吾係好彩, 係佢地有努力過, 先有成績, 有事業!

呢到講最難考同最多人考都係有學卷同龍校幼教園, 當然個別出名私立kg都好難考!

有錢當然選擇較多, 但係與小朋友資質無關, 小朋友interview吾出聲, 都好難有學校收佢, 吾關父母有無錢事

201331    發表於 13-2-27 13:16
ekhc  agree  發表於 13-2-26 23:54
LAWYIMYU    發表於 13-2-26 13:36

根本以前同而家, 阿爸阿媽既諗法就無變過...以前屋企窮, 又多兄弟姊妹, 但唔知點解阿媽仲有錢買魚肝油, 牛肉汁呢d營養補充劑迫我地飲...而家, 無個塞豆"燶"不知幾消遙, 但又心甘命抵攞舊石頭揼自己腳指...

不過您放心, 呢個世界都唔係咁多傻人既, 梗會識計掂條數, 唔通天真到計到咁盡, 一有少少經濟壓力就要等政府養咩, 算吧啦.

回覆:你地真係好彩, 有份好工或好老公! (唔啱勿入)

睇過電影「歲月神偷」嘅人就會明白,做父母點樣死慳死抵都要俾小朋友接受最好嘅教育,雖然係電影,但好現實。

201331    發表於 13-2-27 13:22
esther2010  agree  發表於 13-2-26 14:21

我覺得樓主個人思想有問題. 經濟和支出的分配是要有智慧去好好利用. 有人死守錢. 放係銀行唔知做乜. (一般係老人家的行為), 唔會投資, 計劃. 有人會用晒佢. 有幾多用幾多. 無乜錢留. 不過無錢留. 只係銀行. 可能其中有供樓(升值), 保險等.
如果想生活更好. 應該好好想一下. 不是只是怒天尤人...
不喜勿

hksunshine 發表於 13-2-26 11:24
好彩 ?   there is no free lunch in this world

most parents here are working very hard to sustain th ...

同意同意。
雖然我地暫時唔需太擔心錢呢個問題,但我同爸爸日日都做到傻,每日放工都盡量抽時間陪個女,等佢瞓咗再處理公司帶返屋企啲工作。其實我地都好羨慕那些full time 媽媽可以自己照顧小朋友,但係做唔到,就唯有努力啲,希望佢成長環境可以好啲。

晞晞爸b  我同我太太都係..9AM返工..夜晚11-12先收工仲要帶文件返屋企做..做到半夜2-3點...都係為左個小朋友..  發表於 13-2-27 11:56
‹ 上一主題|下一主題