用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 收到協恩&SPK面試信
go

收到協恩&SPK面試信 [複製鏈接]

我為阿女只報三所幼園, 兩天內收到三封學校的信, Good hope 不取錄信, 協恩及SPK面試信.
Good Hope: 女女當天表現好, 只是坐在最旁邊, 雖然都能引起老師注意, 但都不及老師正面同樣有反應的孩子那麼直接. 算吧! 在另一欄見到很多表現好的孩子都不取錄, 反而無想過有2nd In的人有2nd in. 我相信問題不在我或我女身上, 已看得開.

Heep Yunn: 當日交表唔係最早個批, 但面試卻是較早的一批(編號100名以內), 而且都是電腦出名字, 跟其他學校只用手寫名字不一樣, 像是已輸入電腦有記錄, 或許已作了初步的篩選. (剛巧我女是大B).

SPK: 編號幾百, 但唔知點解in 得比較早9-10a.m., 如果可以2個小時in 幾百人就真是有效率, 否則, 不是按序號的話, 是按甚麼作面試順序呢?

聽聞Heep Yunn first in and Good Hope second in是同一天, 既然上天已把一個機會拿走, 我就向著餘下的進發.

阿女努力呀, 大家都努力呀!
   1    0    0    0

回復 蝦米豬 的帖子

協恩面試係由大b 到細b順住group in, 因你個小朋友係大b, 所以咪in 先囉, 我覺得好公平

我2/2 in,No.15XX,好多人考

無報協恩, 但想知協恩上協小的機會率?

回復 ling3699 的帖子

請問你小朋友幾月b????

協小係津校, 要大抽獎, 睇返學校網頁, 2011-12 有 51%上協小; 2010-11有60%; 2009-10 係43%

回復 homepridealice 的帖子

協小係大抽獎架

引用:同一天收到兩封學校的信.+Good+hope+不取錄

原帖由 蝦米豬 於 13-01-11 發表
同一天收到兩封學校的信. Good hope 不取錄信及協恩面試信.
Good Hope: 女女當天表現好, 只是坐在最旁邊,  ...
加油!

點解大抽獎都有成50%上協小,不太明, 不好意思

回復 homepridealice 的帖子

我"估計" 入讀協幼會有媽咪/家姐係舊生, 或家姐現讀生, 所以會入協小機會大好多, 甚至係自行直入

如果讀緊協幼又住同一校網, 好彩大抽獎又抽中, 又會增加%

再者, 協小只接受協幼扣門~

應該唔止大抽獎. 唔通讀協幼小朋友全部住協小的校網?

聽講係第一論自行報, 係協幼就有分加 (當5分). 不過, 代價是如果你又心儀另一津小時, 第一輪就要取捨.

另一方面, 講開Good hope, 我記得校長話請咗教育心理學家制定一些銜接課程及制度, 讓GHK上GHP會順一點, 所以最終是否較高的直升率, 我相信未來幾年會有變化, 畢竟GHk很新, 2010年才有, 第一批K1學生2013年才升小學, 我估計他們都要作出取捨, 入咗的家長不要太"牢"定!

引用:同一天收到兩封學校的信.+Good+hope+不取錄

原帖由 蝦米豬 於 13-01-11 發表
同一天收到兩封學校的信. Good hope 不取錄信及協恩面試信.
Good Hope: 女女當天表現好, 只是坐在最旁邊,  ...
情況完全同你一樣,26日in協恩……都算好彩,否則2月2日我會撞SPK!餘下的大加努力!

2010YL 發表於 13-1-11 13:51
回復 蝦米豬 的帖子

協恩面試係由大b 到細b順住group in, 因你個小朋友係大b, 所以咪in 先囉, 我覺得好公 ...

真係架?  咁即係個編號係由大B排到細B, 愈細的號碼小朋友年紀愈大?

咁又比我想像中少人報喎!  我們的6月尾 中B,  26/1  lunch time 見, 號碼只係06xx. 似乎HY的考生細B比大B多好多喎.

或者, 因為HY都是龍校, 加上在HY收表時, 好多大B已有很不錯的offer 而放棄唔報  

回覆:收到協恩面試信

我諗係先分上下午交表拆開兩日,同一日嘅再分大細B排時間。因我女係9月B, in 26/1 pm, no. 07xx

回覆:收到協恩面試信

我同朋友一齊去報名吾同枱收表,我個女2月B in 26/1 上午,但朋友女3月B in 2/2 上午,所以吾似大B排先喎

回復 sarubuta 的帖子

今年可以改變左, 可能分左上下午交表而再排大細B

回復 tekkulas 的帖子

明白晒, 今年真係變左

Oh, 2日收3封信.

GHK 不取錄信, HYK & SPK 面試信, 不撞日期

回覆:hcheung 的帖子

我個女都係9月b。no:7xx

回復 2010YL 的帖子

八月b。。。
‹ 上一主題|下一主題