用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 初中教育 唔知點樣好,好困惑
go

唔知點樣好,好困惑 [複製鏈接]

今年署期阿囡係網上買衫,係地鐵交收,買過幾次就對網上開店好有興趣,結果自已都做起網店尼,從入貨、試用、宣傳都認真得另我驚奇但開學就係讀中二啦,我怕會影響學習,建議唔好再做啦,點知佢已經迷左落去,唔願收手,我發現佢生意做得幾好,數學成績都好左,但係其它科目就差左小小,佢反駁我話中學佳段個個同學成績都唔會好架啦,同老師溝通過,老師對佢印象都幾好,時不時幫班做義務工作,但我好困惑,成日嘍住部手機上網,叫佢修手,有人落緊單啊,你同我收聲啊,周不時比佢鬧爆,我接受唔倒,個囡一下子變得甘強悍,好驚佢第日無心機讀書,E個年紀小朋友真係好難溝通,唔知點教好,個腦成日掛住佢,佢遲左小小番尼,我就糊思亂想搞到經常失眠
   0    0    0    0

我倒得影響成績事少, 佢的態度才是要處理的問題 - 怎可以鬧爆父母, 叫父母收聲?  

我建議樓主找個機會同阿囡傾吓, 了解她那盤生意的運作, 有什麼大計等等, 表示支持之餘, 也趁機道出父母對佢轉變的擔憂.  若佢能夠做到學業及生意都兼顧得到, 事事多與父母溝通, 多些透明度, 我想無論那一位父母也必定放心和支持.

回復 Meikin 的帖子

多謝提點

Shut ip! 已經成為阿仔的口頭禪了.唉!

Chowwy  我個仔係英文老師處, 學到成日講Shut up, 我地解比佢聽, 這個說話是很沒禮貌, 儘量不要對別人及家人講, 漸漸他也少講了. 慢慢同他們解釋吧!  發表於 12-12-19 15:08

回復 hw1115 的帖子

好驚成為習慣,期望小朋友大D會識性,我大仔20歲前都係甘,E+無啦,對家人好好,阿仔話係甘架,19歲倒至識D人性

kilykilyk  希望我個仔19歲真係識  發表於 12-12-20 11:41

回復 hw1115 的帖子

Chowwy  我個仔係英文老師處, 學到成日講Shut up, 我地解比佢聽, 這個說話是很沒禮貌, 儘量不要對別人及家人講, 漸漸他也少講了. 慢慢同他們解釋吧!  發表於 半小時前

Thank you for your post!

I will pass this post to my son.

Chowwy  You are really welcome. You are not alone. Be joy and calm, and be our kid's life coach.  發表於 12-12-20 10:22

我都好困擾, 囡囡升中後, 180度轉變, 有時對我態度很粗魯, 有時講學校事講到眉飛色舞會不自覺說了粗俗字眼,動作也誇張,  我被她嚇呆了, 不懂反應, 她會說好平常, 很多同學比她更甚, 同她傾個人修養及習慣問題, 她認為我小題大作, 但我真的無法忍受她變成這樣, 很多人(甚至學校社工)說青春期是會有這種反叛行為, 我是否要接受?

參考下.....或者你可以做佢partner, 睇緊佢之餘又可變成親子活動(叫佢教埋你做, 有共同話題), 佢考試時你可以頂住檔先, 等佢專心讀書.

http://www.edu-kingdom.com/home. ... ;do=blog&id=627

http://www.edu-kingdom.com/home. ... ;do=blog&id=629

回復 yicy 的帖子

我看不到妳有選擇,一定要接受!
反叛期1-2年會過去,保持溝通及關係,還有一點. You are not alone!

yicy  "You are not alone"  發表於 12-12-21 02:21
baoying    發表於 12-12-20 21:09
God grant me the serenity
to accept the things I cannot change;
courage to change the things I can;
and wisdom to know the difference.

其實,學習不限於課本及課室. 既然你囡囡有興趣做"小生意", 可與她一同研究,合作. 當然, 之前, 可與囡囡傾好time management, 小生意與學校學習如何平衡 - 這不失為一個"學習機會" 呢. Be joyful and calm, we can be our kid's partner.

回復 Yanamami 的帖子

回復 Chowwy 的帖子

覺得佢好享受個份成功感,開頭我問佢賺到幾錢?有無除起嘍貨時發生D車費同其它費用架?點樣交收?死啦,無哦,=白做不过都好开心,之后有左經验就开始同我讲私隐,唔准睇你会唔比个存折我睇啊,從前個D媽咪我好愛你啊,聽到我耳聾,E+好難希望佢D態度好D,願意同我分亨感受就謝天謝

回復 yicy 的帖子

發現佢個網上頭像動作好下流,嚇倒我O曬嘴,個動作係男性器官尼架,真架,佢即時換過,有時小朋友見人地甘佢又學番,根本唔知多D留,免得被人壞人答訕

回復 ANChan59 的帖子

明白這是反叛期要慢慢接受, 但又恐怕現在吾糾正她, 她會變本加厲, 之前每日好像偵探上身, 她一舉一動我都會懷疑, 例如她說要留校做野,我便想她借意同同學玩吾返補習, 結果相方都不愉快. 現在嘗試放鬆, 但成效不大, 希望在BK吸多D正能量, 平衡下.   

yicy 發表於 12-12-21 02:08
回復 ANChan59 的帖子

明白這是反叛期要慢慢接受, 但又恐怕現在吾糾正她, 她會變本加厲, 之前每日好像偵探 ...
妳看了(2) & (3), 我建議看 (1) & (4),特別是 (4)的總結......
to accept the things I cannot change;
courage to change the things I can;
and wisdom to know the difference.

回覆:ANChan59 的帖子

吾好意思,吾明(1)(2)(3)(4)???

找到了, 謝謝

我個女都有"淘"順便幫人訂下野, 收少少handling fee, 佢自己一手一腳開戶口, 平時番學好忙, 只會有長假期訂, econ d 成績又幾好 話需是反叛期, 但唔可以太過份, 否則一發不可收拾

baoying    發表於 12-12-24 14:54

yicy 發表於 12-12-23 15:17
吾好意思,吾明(1)(2)(3)(4)???
因為我原本寫了4篇,第一篇是如何開始及考量,第4篇是縂結。

baoying 發表於 12-12-19 13:07
今年署期阿囡係網上買衫,係地鐵交收,買過幾次就對網上開店好有興趣,結果自已都做起網店尼,從入貨、試用 ...

我女學校都有個f2女仔開網店呀
‹ 上一主題|下一主題