用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 崇真小學有什麼不足處嗎?
go

崇真小學有什麼不足處嗎? [複製鏈接]

如題!請問有無父母或孩子,選讀此校後有異見,或已轉校?請分享意見!
初小的小朋友,是否英語及普通話口語也很棒?寫作又如何? 請指教!
   1    0    0    0

下, 你即係叫人批評這間學校?! 容易引起紛爭. 有冇人會覆你. 覆左都比人插.  

引用:下,+你即係叫人批評這間學校?!+容易引起紛

原帖由 hadwinboy 於 12-12-07 發表
下, 你即係叫人批評這間學校?! 容易引起紛爭. 有冇人會覆你. 覆左都比人插.   ...
唔係既,都有既,唔知係咪太多項目,學校office admin 有時都亂少少。不過說到兩文三語就頂瓜瓜。

引用:Quote:原帖由+hadwinboy+於+12-12-07+發表

原帖由 HelicopterDad 於 12-12-07 發表
唔係既,都有既,唔知係咪太多項目,學校office admin 有時都亂少少。不過說到兩文三語就頂瓜瓜。

...
重有,太多樹圍住啦。夏天有蚊!

上課時間太早,補底拔尖班收費,超收,校車,band 1率不夠高。

回覆:崇真小學有什麼不足處嗎?

我以前中學老師,而家係深水埗某一條龍中學部教,間學校四文三語,我曾經好想入,可惜唔收我仔,老師話佢地學生都係,講就天下無敵,寫就真係差d…唔知係咪現今普遍都係咁!

hadwinboy  是英華隔黎那間嗎?  發表於 12-12-7 15:12

問心個句,如果樣樣都做到頂瓜瓜,又未必輪到我入,我自己揀學校都考慮好多因素,暫時所見所聽,崇真都符合到自己想要嘅!

ha8mo 發表於 12-12-7 11:39
之前見過有人話,講就無敵,寫就一般,唔知堅唔堅

看校报中拔小记者的文章,还有开放日课堂展示的作业,写作水平可以放心。

引用:Quote:HelicopterDad+發表於+12-12-7+11:17

原帖由 ha8mo 於 12-12-07 發表
之前見過有人話,講就無敵,寫就一般,唔知堅唔堅
寫都OK架喎。佢開放日比哂D學生作業出來show quali. 我睇過都唔差喎。我個仔有崇真offer,我地又好喜歡呢間學校。Disclaimer 係我地都等緊dbspd 既結果,如果收左。就.......

bbb330  請問仔仔是國際部收了, 還是主流部?  發表於 12-12-7 17:31

HelicopterDad 發表於 12-12-7 14:53
寫都OK架喎。佢開放日比哂D學生作業出來show quali. 我睇過都唔差喎。我個仔有崇真offer,我地又好喜歡呢間 ...

岂止是不差,我都有点担心儿子一开始能否赶上进度,因为他在幼稚园没有写过中文。HelicopterDad,愿你仔顺利收到男拔录取,如果去就给我家多留一个崇真国际部的机会,如果不去就两个小朋友同学啦。

回復 ha8mo 的帖子

崇真開放日見學生的文筆不錯, 英文功課有英詩寫作, Journal;中文也有詩句寫作, 閱讀報告.......印象中內容不淺

原來佢地寫作都咁好,咁就好La

我們起此版,不是想引起紛爭,如有文字上令大家誤會,請見諒!
我們只是作為家長,怕為孩子選錯小學,才想了解多些!

學校較為進取,若孩子較文靜被動,適合嗎?

回覆:bryancheng 的帖子

祟真 open day 之後,索性不去面試。因為連接禮堂以及細操場有高低位,長達數十米,我女兒十分好動,我認為小朋友十分容易跌倒,所以不適合,不過,我十分同意祟真小學同學仔英文水準不俗 ,睇過部分作品,可以接受。

請問你們是來自那間幼稚園?還是由崇幼直升

引用:祟真+open+day+之後,索性不去面試。因為連

原帖由 Jen123 於 12-12-08 發表
祟真 open day 之後,索性不去面試。因為連接禮堂以及細操場有高低位,長達數十米,我女兒十分好動,我認為 ...
唔想引起紛爭。不過想問你會唔會over protect左D呢?

論校舍、崇真校舍的確舊、同新建直資/ 私校無得比 。 有家長亦認為崇真課程唔夠深、唔夠谷。

但我個人覺得崇真校舍對小學生而言都可以、要電腦有電腦、要禮堂有禮堂。 接觸過的老師很盡責、對小朋友品行較有要求。當然、崇真不是什麼名牌學校、 可能家長會覺得不值得交幾千呅學費。
‹ 上一主題|下一主題