用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 其實有哪些學校是15分也會取錄的呢?
go

其實有哪些學校是15分也會取錄的呢? [複製鏈接]

剛到學校看了名單,世襲那邊佔大多數,其他的只有二十至三十名學額不等,感覺很少,其實有哪些學校15分的學生也有機會的呢?好讓我們統計一下!

0    0    0    0

甲類是世襲嗎?
我揀果間甲類27人,乙類36人。
係咪乙類是15分?
我地得15分,冇份!
[img align=left]http://i46.photobucket.com/albums/f119/virgokaren/virgokaren_02.gif[/img]

醒目開學勳章 王國會長 貢獻勳章

簽名被屏蔽

回覆:QQilky 的帖子

簽名被屏蔽

引用:甲類是世襲嗎?我揀果間甲類27人,乙類36人

原帖由 virgokaren 於 12-11-26 發表
甲類是世襲嗎?
我揀果間甲類27人,乙類36人。
係咪乙類是15分?
甲類世襲是30分滿分的,乙類還包括了25分和20分的學生!

好好彩15分抽入中西區般咸道官小, 本來考到入聖類斯唔去抽獎, 點知現在自行入左般官, 煩惱中...

dorchiu  I will choose 般咸道官小, no school fee & target to King's!!  發表於 12-11-26 17:54

Please release 聖類斯 if you don't want....lots of people on waiting list and no luck on anything now....!

Sure I will release one of them once have decision.  Actually I like St Louis very much, as I think it's more suitable to my elder son.  Although we have a little son, but maybe release 般咸道官小....

回復 poyinliu 的帖子

今年軒小15分有多少人呀 ??? 那是否=乙類 ??

引用:回復+poyinliu+的帖子 今年軒小15分有多少

原帖由 gigi812 於 12-11-26 發表
回復 poyinliu 的帖子

今年軒小15分有多少人呀 ??? 那是否=乙類 ??
軒小上:甲類33、乙類28;
軒小下:甲類40、乙類25。
名單是不會顯示乙類以多少分被取錄的!

poyinliu 發表於 12-11-26 11:27
甲類世襲是30分滿分的,乙類還包括了25分和20分的學生!
甲類30分滿分,咩情況有30分?
[img align=left]http://i46.photobucket.com/albums/f119/virgokaren/virgokaren_02.gif[/img]

引用:Quote:poyinliu+發表於+12-11-26+11:27+甲

原帖由 virgokaren 於 12-11-26 發表
甲類30分滿分,咩情況有30分?
兄姐於該校就讀,或父母是該校教職員。

醒目開學勳章 王國長老

joe914 發表於 12-11-26 10:28
新開辦嘅學校咪少世襲生15分都會收,但新學校冇口碑冇成績,你哋又會驚啫。

...

咁你又錯, 早兩年, 跑馬地ST PAUL同聖心都有機, 連天神之前都有啦, 直上ST MARY呀! 而家多左家長知就應該唔得LU

(UPDATE: 今年跑馬地ST PAUL繼續有15分入)

LuLuciaMa  really!?? good news!  發表於 12-11-26 14:13

引用:Sure+I+will+release+one+of+them+once+hav

原帖由 smartcash 於 12-11-26 發表
Sure I will release one of them once have decision.  Actually I like St Louis very much, as I think  ...
仲有細跟尾,當然揀般小!

邊度可以睇到甲類/乙類..... 我報個間只係公報左名單, 冇分類的

jojkwok 發表於 12-11-26 12:55
邊度可以睇到甲類/乙類..... 我報個間只係公報左名單, 冇分類的
要睇學校自己有冇去做資料架! 佢地好似唔想公報咁..... 想知都唔得 lor !

回復 candyho228 的帖子

但係聖類斯6年後中學唔駛甘煩, 不過細佬就真係要靠自己啦..

引用:回復+candyho228+的帖子 但係聖類斯6年後

原帖由 smartcash 於 12-11-26 發表
回復 candyho228 的帖子

但係聖類斯6年後中學唔駛甘煩, 不過細佬就真係要靠自己啦.. ...
讀般小派位都好好喎,真係想入聖類斯中學,應該唔難!
我都係十五分自行般小,不過無你咁好彩,我都有個細佬跟尾

引用:+本帖最後由+Charlotte_mom+於+12-11-26+13

原帖由 Charlotte_mom 於 12-11-26 發表
乜今年st paul 15分得,上年20分都有個後備,有人冇註冊,佢女女順利補上。
可能暫搬校舍及中學轉直資有關!

‹ 上一主題|下一主題