用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 讀名幼對dss/private school application 有幫助嗎? ...
go

讀名幼對dss/private school application 有幫助嗎? [複製鏈接]

4    0    0    0

個人意見,不喜勿插
我覺得有小小幫助,但最主要睇小朋友醒唔醒目先

名幼可能令人印象好d,但咁多間名幼,又間間幾百人,邊有話個個小朋友都有好出路!

所以都係看小朋友本身的質素,同埋家庭的培養。

回覆:讀名幼對dss/private school application 有幫助嗎?

我覺得有一點幫助,剛Cky 2nd in, 幾多st cat 手冊

點都有D 用, FOR 你profi 又好, for 苐日叫門都好, 好好睇睇, 人地第一印象係呢批小朋友個底點都有D, 小一時容易教D,

回覆:ting-ma 的帖子

對不起,個人認為沒大幫助,最主要是學生本人,而不同學校喜歡不同類型學生,甲之熊掌乙之砒霜,有些學校喜歡活躍型有些喜歡乖巧型.

其次家庭背景有少許影響,學校是一個package 去睇學生的,名幼亦有全軍覆沒,村幼亦有戰無不勝,但名幼學生多,30%考到好學校感覺上number 好多,情況同祖國多叻人一樣啫.

回覆:irenedidi 的帖子

但名幼落力訓練學生都功不可沒嘅,但最主要睇學生自己吸收幾多表現到幾多,人人都咁教有得有唔得.

律師醫生嘅小孩待遇又唔同啲,但呢樣只可以怨做父母嘅我們唔得發奮圖強囉。

讀名幼唔敢講有好大幫助,不過唔讀名幼就好大問題喇!除非你自認子女是人中龍鳳,讀乜校都掂,甘你咪唔好人雲亦雲,求其去樓下揾間學卷幼稚園,一個月慳番五六千黎同子女出國交遊,你話幾盞鬼!名幼越做越旺,越收越貴,你檔嗰D讀名幼香港父母係白痴咩!現實就係大部份入到圍嘅小孩都係來自各大名幼,俾你做小學面試官兩個小朋友差唔多你都揀過名幼黎啦!成日話名幼師資好D教出來既小孩就叻D,甘樓下間學卷幼稚園老師就唔識教你個子叻D?依家做得老師都有晒認可資格啦!學卷幼稚園教師都會轉去名幼教!

回覆:ting-ma 的帖子

重點就係假如兩個小孩差唔多囉,所以最重要係個小孩自己係比較適合間學校,學校就會收佢啦,有好多原因嘅,讀邊間幼稚園只係checklist 上其中一項,大部分學校都唔會將呢項擺太高.

假如你小朋友讀嘅係基X堂同寶X又另計,我認識嘅他們hit rate接近100%,但今年面對DBS 同DGS 基X堂都失手.

引用:我覺得有一點幫助,剛Cky+2nd+in,+幾多st+c

原帖由 brima 於 12-11-21 發表
我覺得有一點幫助,剛Cky 2nd in, 幾多st cat 手冊
我個 fd 個仔讀 SC 考了10間小學, 8 間 reject, CKY waiting. 好彩最後第10 間西區男校收左(因為冇考中文讀寫). 佢話佢個仔讀 SC 出黎英文好勁中文好屎. 而面試好多考中英文 paper 例如 TSL 考中文重組句子, 佢個仔完全唔識. 到而家小二中文只有 C grade 追得好辛苦. 所以大家揀名幼都要揀中英並重的. 避免全軍覆沒.

Piglet_Baby  I guess you mean this is an individual case not necessarily pointing all SC students have strong English but poor Chinese standard, right ? language standard heavily weighs on family nurturing 😉  發表於 12-11-21 23:36

I think if there are two students who have the same backgounds and same academic level, it is higher chance that the one from a more famous kindergarten will be selected!!

回覆:hadwinboy 的帖子

但我朋友個女讀根德,見林文燦英文小學後,佢同媽咪講佢唔知老師問什麼!但我仔仔SC都有d唔識答,但知道老師問什麼!

回復 maniris 的帖子

The P1 questions are so hard, even uni graduated can't answer!!

引用:Quote:原帖由+brima+於+12-11-21+發表我覺

原帖由 hadwinboy 於 12-11-21 發表
我個 fd 個仔讀 SC 考了10間小學, 8 間 reject, CKY waiting. 好彩最後第10 間西區男校收左(因為冇考中文讀 ...
我仔讀緊sc,我識四個阿仔同學家長都有大女係sc剛畢業,兩個入咗cky,一個入咗aps, 一個叩入咗沙呂,仲要個個唔止一個offer. sc咁多學生總有人考得好有人衰。無一間幼稚園係完美既,好多人話sc英文好中文弱,究好多人話kv中文好但英文唔夠sc好。教好教叻小朋友唔係剩係睇學校點教。你個fd擺明靠學校,明知有問題唔及早修正。揀咩名幼都好,都要取其長補其短,學校同家庭一同配合。

回覆:讀名幼對dss/private school application 有幫助嗎

好慘,唔知幾時開始,學卷幼稚園變咗唔入流!我記得當初定義係非牟利!我俾得起學費,阿女又考到,但我都係以學校本身為考慮,入咗學卷

cycream 發表於 12-11-21 23:20
我仔讀緊sc,我識四個阿仔同學家長都有大女係sc剛畢業,兩個入咗cky,一個入咗aps, 一個叩入咗沙呂,仲要個個 ...

我朋友是太偏重英文了, 佢亦沒有為意到面試及小學時中文的重要性. 後來很後悔, 到教個妹妹時便懂中英並重. 其實我只想帶出係現時香港呢個教育制度是要中英並重, 我並沒有批評SC的用意, 但無可否認SC 提供了一個很好的英語語竟給小朋友. 但同時家長也要自己補充中文方面的教導.  你說得對, 真的要取長補短.

cycream    發表於 12-11-22 12:36

名幼個本handbook靚好多^^。我個仔個本有d"寒酸"。哈

momama 發表於 12-11-22 08:01
好慘,唔知幾時開始,學卷幼稚園變咗唔入流!我記得當初定義係非牟利!我俾得起學費,阿女又考到,但我都係 ...

呀仔都係 TKO 屋村學卷幼稚園出身,e+一樣讀 SFA,2 者根本無關係!

LL222  SFA只睇份卷D分數, 其它不睇  發表於 12-11-23 13:10
LuLuKiuKiu    發表於 12-11-22 16:48
‹ 上一主題|下一主題