用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 真的為了K1沒有睡得好
go

真的為了K1沒有睡得好 [複製鏈接]

個仔11月出世,比較上係蝕.由報名到interview好幾個月.in了才3間,2間收到waiting,1間未知.後面重有其他未in.日日去睇信箱,精神緊張了.但求一間心意的收.就算.真好累,係因為虎年,定新移民多了....幾年前也不是這樣....連playgroup都唔洗返,這一代是大人小朋友也辛苦.....

ching_800322  我小朋友12月, 都有好間有OFFER, 係咪你揀的學校太好多人爭?  如果唔係, 可能注意下會唔會INTERVIEW 時有些小問題, 好似家長太緊張咁...  發表於 12-11-15 19:06
   0    0    0    0

你囝囝係2010年11月B嗎?如果你也考慮過比佢做超大仔,係可以報K1既同時,再報埋幾間心儀既PN 喎!如果你一心只想他做細仔,今年一定要入讀K1, 可以考慮報又一村、方方和York!

ching_800322  係呀, 又一村有收細仔, 不過宜家都IN晒同公佈左, 可以試下打去問!  發表於 12-11-15 19:08

我仔去年只兩間附近的村校收因是0912bb,今年想重讀做超大仔,暫時間間都am offer,不要唔開心,男仔遲一年入學好啲,好多研究這樣說,加油!

做超大仔就好學校好多都收,因表現得好。

conniewktang 發表於 12-11-15 01:37
我仔去年只兩間附近的村校收因是0912bb,今年想重讀做超大仔,暫時間間都am offer,不要唔開心,男仔遲一年入 ...

我今年報名的時候~發現好多學校講到明只收2010~咁下年報K!就無乜學校願意收2010,只收2011...

ching_800322  佢地好多係咁寫, 因為唔想家長混亂, 其實你可以打去問, 佢地都收大仔架!! 你出年留意住!  發表於 12-11-15 19:10

LittleButter 發表於 12-11-15 01:27
你囝囝係2010年11月B嗎?如果你也考慮過比佢做超大仔,係可以報K1既同時,再報埋幾間心儀既PN 喎!如果你一 ...

對呀~係2010年11月,這三間我都無報~等我現在去睇下先~唔知會不會太遲呢~thanks

回覆:涼媽媽 的帖子

我仔都係10年11月,好明白你心情,我都係一個offer都未有

ching_800322  有冇報PN打底?  發表於 12-11-15 19:10

pigbear702 發表於 12-11-15 02:39
我仔都係10年11月,好明白你心情,我都係一個offer都未有

嗯,最憂心現在肚一個.好彩今次計劃下,不做細B...做中B.

回覆:真的為了K1沒有睡得好

有些學校寫收2010,但其實2009 Nov/Dec都收的,如高主教,KCS.

根德园讲明收2010年10月为止,培正都好像是这样,如果是2010年11月出生的,倒不如名正言顺让他做大仔。成世人流流长,上学的时间多的是,迟一年又算什么?做大仔,成熟些,四肢协调灵活些,什么都定当些,不是更好吗?

同你一樣11月,都好明白你既心情...若他程度OK又有學校收的做細B,沒有OFFER的如上面其它媽媽所講,做大B LAW,平常心(阿Q D咁諗我地兩邊有得選麻)...不要比自己太大壓力呀,更何況你肚仲有一個架~~

男仔一般發展都會遲D, 有D學校一見到係細B已經係分數打左折扣, 如果你唔想佢做大B既話, 不如降低少少要求搵D村校黎做後備, 到K2先再搵心儀既插班, 又一村我聽講無截止報名日期, 同埋都收好多細B, 間學校又大又靚, 面試時覺得D老師都係有耐性同愛心, 不過呢間學校程度唔深, 如果亞仔讀日後可能要自費係出面讀其它興趣班. 唔好唔開心, 凡事總有解決辦法, 加油!!

引用:同你一樣11月,都好明白你既心情...若他程度

原帖由 pisontam 於 12-11-15 發表
同你一樣11月,都好明白你既心情...若他程度OK又有學校收的做細B,沒有OFFER的如上面其它媽媽所講,做大B LAW, ...
多謝你意見。

引用:男仔一般發展都會遲D,+有D學校一見到係細B

原帖由 fionfred 於 12-11-15 發表
男仔一般發展都會遲D, 有D學校一見到係細B已經係分數打左折扣, 如果你唔想佢做大B既話, 不如降低少少要求搵 ...
我有這樣想過,唔知K2插班麻唔麻煩!多唔多學校收插班生呢?多謝你意見!

回復 涼媽媽 的帖子

呢個真係要睇彩數, 如果有間學校係你好心儀既但只收大B, 咁都值得等多年, 祝好運!!

fionfred 發表於 12-11-15 12:07
回復 涼媽媽 的帖子

呢個真係要睇彩數, 如果有間學校係你好心儀既但只收大B, 咁都值得等多年, 祝好運!! ...

明白了~thanks~

樓主!我好贊成不如讓小朋友做大仔,
我個仔是八月中仔,返學好明顯給大仔比下去,
小朋友自信心好重要。

回覆:真的為了K1沒有睡得好

我仔仔都係10年10月,雖然而家返緊nursery,都有報k,報左10間左右,in左一大半,暫時都未有offer,日日返屋企第一時間開信箱,又成日check email,眼見其他小朋友有幾個offer,自己都好緊張好擔心

pigbear702 發表於 12-11-15 02:39

我囡囡都是11月底, 無有一間有OFFER~

Me 2~!日日返去開信箱睇,發夢都諗住阿仔Interview嘅事情,都真係幾擔心,不過大家都要放鬆啲,希望各位都收到心儀嘅Offer
‹ 上一主題|下一主題