用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 公開考試 GAPSK水平考試
go

GAPSK水平考試 [複製鏈接]

想問問GAPSK 高小組(小四至小六), 以小四程度應付得來嗎?
可唔可以講講要留意啲乜嘢?
係唔係有考作文? 是怎樣呢?
   8    0    1    0

我小朋友個班,有d小朋友小四考高小,都得呀

係唔係有考作文? 是怎樣呢?

你係考「gapsk普通話水平測試」抑或「gapsk中文寫作比賽」?

「gapsk普通話水平測試」:http://www.gapsk.org/website/exam_detail.jsp

「gapsk中文寫作比賽」:http://www.gapsk.org/website/writing_detail.jsp

如果考「gapsk普通話水平測試」應該唔使作文。

熙媽媽 發表於 12-10-22 18:10
你係考「gapsk普通話水平測試」抑或「gapsk中文寫作比賽」?

「gapsk普通話水平測試」:http://www.gapsk. ...

thanks~

咁口試係考什麼, 可唔可以講一講 (水平測試)

你可以借有關嘅書睇睇會清楚D,大型書局都有呢D書,睇到題目會更清楚。

http://www.gapsk.org/website/exam_books.jsp

我小朋友喺國際學校讀P4 (即本地P3),八月考高小卷(老師話因為佢P4),都有C (70-79分)。我諗你去試下,坐底攞B望A.

引用:我小朋友喺國際學校讀P4+(即本地P3),八月考

原帖由 LEGOLAND 於 12-11-06 發表
我小朋友喺國際學校讀P4 (即本地P3),八月考高小卷(老師話因為佢P4),都有C (70-79分)。我諗你去試下,坐 ...
什麼是高小卷?

http://www.gapsk.org/website/exam_intro.jsp

以下為網上資料

中小學生參加,以年級區分:
初小組別:小一至小三
高小組別:小四至小六
中學組別:中一至中三
GAPSK屬自願考試性質,學生只要認為程度合適,便可自由選擇報考任何一個考試組別。

樓上應該係指參加「高小組」未「高小卷」。

下!我去嗰間 center 個老師話唔可以喎,咁衰,呃我!!

引用:你係考「gapsk普通話水平測試」抑或「gapsk

apsm 發表於 12-11-14 07:21
边度有得讀?

唔好意思,我仔仔無讀去考嘅,所以推薦唔到去邊學。不過你上GAPSK個網,都有COURSE,好唔好我就唔知啦!

仔仔普教中,考之前兩個星期做左幾份佢地出嘅mock paper就去考。
我覺得讀唔讀COURSE最大分別可能只係考試技巧,因為我地無上COURSE,係口試部分我會懵D。

不如我講講我懵嘅地方:
1. 我以為口試自我介紹部分係一對一對答,所以仔仔無預備定一篇自我介紹嘅文,最後發現原來係對電腦錄音,要自己齋講1分鐘,唉~~~~

2.朗讀部分唔知佢係計第2次讀音(類似大人水平試),所以讀完個字知道自己錯都唔曉讀多一次。(個監考考完先講,唉~~~~)

可能係我睇嘢唔清楚,我真係睇埋/做埋mock paper都唔為意係電測。另外,份mock paper錄音極差,直情以為自己買左翻版,部分答案仲係錯嘅,作為mock paper,編輯真係唔多夠認真。

個人覺得如果小朋友係普教中可以比佢一試,讀COURSE就唔一定需要。

我個女小五考左, B 等成績.

囝囝P5, 今年8月報考, 相信有A

回復 熙媽媽 的帖子

我都好想知係邊處有呢D course讀, 聽朋友講讀左會好啲, 而且至少要A or B張証書先好拎出去比人睇

happymamma 發表於 13-6-11 17:51
囝囝P5, 今年8月報考, 相信有A

妳對囝囝好有信心, 想問妳囝囝有讀這類course嗎?

cherryma 發表於 13-6-24 20:27
我都好想知係邊處有呢D course讀, 聽朋友講讀左會好啲, 而且至少要A or B張証書先好拎出去比人睇 ...

會唔會睇下小朋友幾大去考呢?個人覺得大少少會好D。

上年仔仔小五,佢普教中,無讀COURSE,屋企無人講普通話,佢只做MOCK PAPER,佢僥倖考到A。
佢去到試場竟然撞到兩個同學,都無讀COURSE,兩個都係B。
所以係咪要讀COURSE,我有D存疑。

引用:+本帖最後由+熙媽媽+於+13-6-26+21:21+編輯

原帖由 熙媽媽 於 13-06-26 發表
我聽朋友講佢仔仔讀左course,考時信心大好多,至少作文朗讀果part佢已有曬準備,其實我都唔想報course去谷亞仔,但佢係一個無自信的人,但卻對自己要求好高,所以我先想佢讀course熟習一下考試形式。

‹ 上一主題|下一主題