用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 幼稚園面試培訓班有用嗎?
go

幼稚園面試培訓班有用嗎? [複製鏈接]

請問有無媽媽報過?有用嗎?

0    0    0    0

回覆:幼稚園面試培訓班有用嗎

我現住美孚,可否給 有關面試培訓

自己教佢簡單的應對仲有用,多多去去都是問這是甚麼,五官等

回覆:.com 的帖子

請問你朋友喺邊間上?

回覆:uns 的帖子

我每日都有教佢,都ok,但因係12出世,超細b,怕會較輸蝕

回覆:ahyee322 的帖子

No use! I taught my kids by myself and apply 5 kindergarten, all accepted! Add oil!

回覆:幼稚園面試培訓班有用嗎?

有人同佢傾聽一定有幫助,不過價錢不菲,是否值得?

簽名被屏蔽

我有這經歷, 亦洗了一大筆面試培訓費.  我的回應是:

外間的培訓班其實只針對九龍塘2,3間傳統名小校.  所以培訓的方法都是依這2,3間名校的過去的面試模式來教導小孩.  教基本禮貌, 應對, 做試題.   所以這2,3間小學以外的小學末必用得上.

你們想以一個只有5-6歲小孩怎樣明白圓滑,複雜的應對, 小孩是看到甚麼就說甚麼.  

禮貌是從小家庭培養開始, 不是培訓時來學習.  小孩在面試時根本不能自然地表露出來.  你們只需在家中教小孩見到老師時應有的禮貌.

其實面試只有5分鐘時間給小孩表現才能.  小孩無法在短短5分鐘表現出來.    所以思考比較慢的小孩會遇到困難.

基本傳統名校只看父母的工作種類, 收入, 再加上小孩比其他小孩多認識學術性的智識, 不怕羞, 講話清楚, 對答快而準. 基本上會收.   

有些小學只看小孩認識學術性的智識有幾多.  如果有小一的學術智識程度, 基本會收.  所以你們可以在外間買些練習做. 都可以應付某些學校要求.

這只是我過來人的感受和看法.  如有見解不同, 請見諒.  

回復 123WING 的帖子

其實坊間有冇啲面試培訓班專係for國際幼稚園?普通果啲好似多數for本地,教ge嘢未必用得著

回覆:123WING 的帖子

Agree

我覺得自己教基本野,五官,動物,顏色,就ok,加上基本禮貌,有反應。
老師考既咪又係問你叫咩名?邊個同你黎?
砌大Lego
其實做哂以上既嘢,又加笑容,十拿九穩。
我情願俾錢囝囝上其他pg。

除非要in國際/英普班,先會要用英文/普通話問,咁就學下/聽下英文/普通話。

回覆:eunice322 的帖子

我都覺得有用,亦試過幾間的面試班(真係要報出名嗰幾間先得,其他的,咪提!)

面試班起碼教懂小朋友背答案,尤對細仔有用(我覺得), 因為細仔面試時才剛兩歲,又點同人爭?唔背答案,佢根無未有能力自己聽完問題--> 理解-->思考-->組織答案-->然後用手用口將答案表達!

回覆:幼稚園面試培訓班有用嗎?

有一次睇DBS校長訪問, 佢話佢自己唔太欣賞 interview training class, 因為覺得d 小朋友反應唔夠純真, 有d 假!

回覆:ekhc 的帖子

以上純粹該訪問內容。我自己無join過interview class, 唔敢講有無用

可以考慮循道衛理灣仔,因為夠平,也可以收小小料,當然我並不期望有好多用途,但有無疑面試,俾小孩有經驗也好

喔度講緊幼稚園喎

我估唔同人有唔同

不過應該有好無壞

‹ 上一主題|下一主題