用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 中華基督教會基慈小學 仔仔讀緊基慈, 希望可以為你解疑難~
go

仔仔讀緊基慈, 希望可以為你解疑難~ [複製鏈接]

仔仔係基慈讀緊小一, 感覺到老師好有愛心, 好識教你點樣處理小朋友的問題~

我覺得自己的選擇完全無錯
   4    0    1    0

回覆:仔仔讀緊基慈, 希望可以為你解疑難~

丙媽!我認得你呀!我係你fans
想問下小丙幾多分入基慈架?

amysiu328 發表於 12-9-14 20:35
丙媽!我認得你呀!我係你fans
想問下小丙幾多分入基慈架?

我竟然有FANS

實在, 實在係太難以想像喇~

大仔5分, 合乎年齡資格10分, 相同宗教5分, 仲有5分係乜呢??? 唔係好記得, 只係記得林小丙係拎滿分20分, 係第一回合已經收咗

感謝主

丙媽,小丙就好啦,第一回合已經收咗

想問下多功課嗎?普教中適應嗎?放學後的奮進/精英班是否一定要上?課外活動是否一定要參加?是否在學校訂歺?

你話老師好識教你點樣處理小朋友的問題,可以詳細d講下嗎?

PS,我又變左問題媽咪啦

amysiu328 發表於 12-9-15 22:53
丙媽,小丙就好啦,第一回合已經收咗

想問下多功課嗎?普教中適應嗎?放學後的奮進/精英班是否一定要 ...

暫時黎講功課量係小過幼稚園, 可能小丙以前讀信生功課抄寫多D, 而家基慈抄寫只不過係抄幾次就OK, 校長解釋係: 如果小朋友已經識咗個生字, 比佢抄20幾次只係浪費時間, 同只會愈寫愈無心機同核突~

普教中方面, 小丙仲叻過我 學校有得上網聽返課本的讀意, 但係普通話功課就真係考起我, 我係上網搵返D拼音出黎再比小丙抄咋, 因為我真係唔識普通話拼音

奮進/精英班唔一定要參加架, 但如果你想参加的話, 星期一至五JOIN晒都得, 但我唔想日日咁遲放學, 所以只比小丙JOIN 星期一同五

而家學校已經裝修緊飯堂, 會係學校烚菜同煮飯, 全月訂就$17.5/餐, 敟訂就$19/餐, 得AB 2種餐, 小丙話唔好食, 不過我唔理佢喇, 個個都係咁食, 無可能佢會有優待, 不過由於經濟問題, 我都考慮比佢自己拎飯~
如果係書部津貼全免GE同學, 食飯係免費架~

至於老師方面, 佢地好強調要以正面的態度去管教, 唔好吓吓都鬧, 就算係成績理想的話, 都要話小朋友下次比今次更加努力, 唔好話佢做乜咁差咁囉, 但仲有好多架, 可能會係BK果PART 分享~

lambing 發表於 12-9-16 22:37
暫時黎講功課量係小過幼稚園, 可能小丙以前讀信生功課抄寫多D, 而家基慈抄寫只不過係抄幾次就OK, 校長解釋 ...

多謝你嘅回覆呀!令我對基慈又多一點認識啦

想問奮進/精英班要收費嗎?

期待你繼續分享呀

amysiu328 發表於 12-9-16 23:32
多謝你嘅回覆呀!令我對基慈又多一點認識啦

想問奮進/精英班要收費嗎?

舊年GE奮進/精英班係免費架, 但今年開始要收費, 費用由$60-800不等, 不過呢個數係半個學期計, 書津全免果D連呢部份都唔駛錢架~

引用:Quote:amysiu328+發表於+12-9-16+23:32+多

原帖由 lambing 於 12-09-18 發表
舊年GE奮進/精英班係免費架, 但今年開始要收費, 費用由$60-800不等, 不過呢個數係半個學期計, 書津全免果D ...
Thx,咁又吾咪好貴!

我深入研究基慈, 樣樣都喜歡, 唯一是中學排位成績
我想排位紀錄是舊校舍, 舊校長; 未必可反映這幾年的改變.
其實係唔係當現在的基慈係一間新校看會更好?
有無人問過校長升中派位的問題? 畢竟以往紀錄會影響將來排位.

另外, 我看你們的POST, 知道小一用小二中文書, 常識又用英文教.
小朋友是否在學校已可掌握, 還是要家長幫好多?
中文課堂完全無用廣東話幫? 英文和常識課堂完全用英文, 無用中文輔助?

很想更深入了解, 謝謝!!!

首先因為我係結婚後先住呢區,所以我對呢區學校都係靠口啤同問人,你問我升中派位係點,我真係完全未諗過咁長遠ge事。而家先小一,搞得掂而家成績的話,升邊間中學或挎網都吾成問題。

舊校當新
人對眼係生係前面,吾係生後尾枕,所以佢以前ge記憶我完全無顧慮,每次有新校長定必有新作風,我係當基慈係一間新校咁睇,我聽住原區的鄰居話基慈以前好垃圾,但我只知道而家的基慈校長老師都好進取,好有愛心。

普教中一問
小丙而家係小一,係普教中方面問題我完全發現吾到,問題反而出現係家長到,因為D拼音功課真係搞到我頭痕
反而我向小丙問反D字點讀,佢仲叻過我
其實學校個網可以download 反個課文去聽,不過學校個網就耐吾耐update 吾切咁有D 濕濕地咁,所以我係一次過Down晒小二課文同拼音入落手指到再play比小丙聽,咁就方便D喇

常識科用英語
吾知小丙係咪由細到大刀用滴滴尼套教材關係,所以林小丙由幼稚園到而家英文刀吾成問題。
但其實佢常識科的英文好低B,同K3果D差吾多咁,句子好簡單,絶對可以掌握得到。而且常識科功課都係用英文,小丙反到屋企係完全知道要做乜,佢可以好清楚咁話反比我知點做,所以你可以放心。

謝謝你的回答.
我們都覺得基慈好好, 可是我們現在住35區, 其實是不錯的校網, 所以要好認真地考慮, 是否在自行選基慈.
為何我擔心派位成績呢, 因為派位學生的band是直接受到之前師兄帥姐的成績影響的.
根據2011-2012年度派位結果, 我估計基慈~15%band 1學生, ~25%band 2學生, ~60%band 3學生.
我極之同意而家的基慈校長老師都好進取,好有愛心。我相信數年後學校的整體進步會極大. 只是唔知中一選校的banding可唔可以咁快adjust到, 可能會滯後. 要是就慘啦.
可能到時實際上學生的能力100人考40都是band 1, 可是跟歷史 100人考15先是band 1, 派位就會好慘.
所以我好想多些了解, 不是覺得基慈不好, 其實很喜歡, 不過亦要實際地想.
我想遲些我有機會到基慈參觀, 我一定會直接問問校長的意見.

還有我想小丙的英文本身ok, 普通話又跟到, 要是小朋友跟不上, 學校係唔係有額外支援, 畢竟津校不是自己選學生. 小朋友的水平一定出入很大.

引用:+本帖最後由+小山竹+於+12-10-2+13:13+編輯

原帖由 小山竹 於 12-10-02 發表

謝謝你的回答.
其實揀學校係要揀一間合適小朋友的學校,而吾係揀父母喜歡的學校,如果勉強要小朋友入一間佢吾開心的學校只會係徒勞無功。

相反,一間令佢反學開心,有佢喜歡的老師,吾駛你勞氣佢自然會溫習,自己以前刀讀過書,你鐘意果位老師上堂會特別專心,果科成績刀特別好。

我吾知你係咪基督徒,係舊年呢段時間,我已經為小丙日日祈禱,求主為小丙揀選一間最啱小丙的小學,一切交由主安排,神為你安排的一定是最好。

而家我已祈禱求神賜比小丙多D勤力用功小天使去幫助佢學習,賜多D力量比小丙打敗懶惰魔鬼,天父一定會看顧佢ge小羔羊

sammilcm    發表於 13-7-24 16:03

回覆:lambing 的帖子

👏謝謝你的解釋

我都覺得選學校應該選適合自己小朋友嘅學校,否則自己同小朋友都跟得辛苦

lambing 發表於 12-9-13 23:54
仔仔係基慈讀緊小一, 感覺到老師好有愛心, 好識教你點樣處理小朋友的問題~

我覺得自己的選擇完全無錯:hand ...
我想請問黃校長是一個非常有愛心的校長嗎?
她是否願意跟家長合作的校長?

回覆:honeyhoneycandy 的帖子

校長丶老師都好有愛心

多謝丙媽冇私分享

honeyhoneycandy 發表於 13-6-27 11:06
我想請問黃校長是一個非常有愛心的校長嗎?
她是否願意跟家長合作的校長?
...

黃校長今年開始會調去另一間小學, 但黃校長真係一位好NICE 的校長~

小囡今年入讀小一。因為放學時間是3:00,但校車5:30才接送,請問有冇人知道這段時間的課後安排是點樣呢?

‹ 上一主題|下一主題