用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 我仔考第幾關你咩事....
go

我仔考第幾關你咩事.... [複製鏈接]

點解 d人咁鍾意比較?我都話我仔成績同上次差唔多,係都要問係咪十名內(我地成績表只寫班頭十名名次)。我一向都好反感,好似十名外就好差。阿仔大左,唔鍾意我講佢。

janetlam74    發表於 12-6-30 09:25
   2    1    4    0

回覆:HTBT 的帖子

如果係熟朋友,我相信係關心而唔無比較!當然,如果你覺得佢係想比較,仔鐘唔鐘意,你都可選擇唔講。唔好令到自己唔開心。

我都覺得有些人係想八下你考第幾而不是真的關心, 又或者係佢自己的仔女考得好想比人知等等...  如果我唔想講我就會轉話題.
我仔小五嗰時又係咁, 雖然我唔係好介意人地問我, 但有一個家長真係好煩, 一派晒卷就打電話嚟問係邊科邊科幾多分, 係次次都打嚟, 你話煩唔煩吖?! 你話見到面問下我都接受, 但特燈打嚟我就唔係好鐘意.

我都試過, 一派卷就問分數, 派完成績表, 又問全級是幾多名..... 有一次我忍5住反問佢小朋友考成點 , 佢竟然話"5記得" ee 鵝鵝 ..:anger
呢類家長少接觸為妙.....

anna59  下次唔好講比佢知  發表於 12-6-30 11:45

回覆:鼻涕蟲 的帖子

呢種家長好奇怪,問得人預左比人問番!

我都試過反問對方,但佢eeoo死唔講仲要係咁問我,面皮真厚

anna59  依d正一 "澳門"朋友  發表於 12-6-30 11:45

咪係囉!有個肥仔同學,成績好好,自己 100分就笑人98分 低分。今次自己名次後左,就偷睇我仔成績表,仲同人講我仔咩成績。最嬲係另外一個家長都八到,打電話來扮唔知係度問長問短,又同另外一個大家都識d friend係度講講講,所以我先知,你顧掂自己女先 la,成日周圍八。今次我好慶,因為以為係朋友,但又係假的,所以係度 發表下。

唉,唔怪得有d家長,固意避第二d家長啦!

有d家長可能想向人地面前認"一哥",我以前細個有個同學既亞媽又系依d人,會考放榜又打黎問我亞媽我考成點,未結婚又睇我結左婚未,結左婚又睇下我亞媽做左亞婆未,我亞媽答佢"下個月"(因為我大緊肚),點知佢個女結左婚又唔生,我唸佢今次做唔到一哥喇!
算啦,依個世界真系乜人都有

最麻煩就係佢自己女成績差,又話個女咩咩叻,反問佢又話個女每次進步左 40幾分,一係竟然話唔知個女講咩。我老公都叫我少同這些人聯絡為妙。

好熟我唔介意, 如果間唔中見我又feel到佢只係想比較我就好反感. 我識一個咪係羅, 見親就問我個女考成點. 有次佢一見我地就問我個女考第幾. 我個女就大大聲話比佢知. 點知佢就即刻同我個女講: 下次你真係要努力d啦. 其實阿女唔係考得好差, 但佢o甘講就好似話佢考得好差. 可能佢個女考第一啦. 不過我從來唔會問佢個女考成點, 佢冇得o係我面前哂羅.

我都好憎果d持住成績好去笑同學仔的小朋友. 直覺上佢父母冇家教. 我通常會教阿女唔須要講分數比人聽, 叻又好, 差又好, 唔好同人比較. 考得叻自己知就得, 考得唔好下次要努力. 更加唔可以笑人. 不過我阿女話同學仔搶佢張試卷黎睇, 呢種小朋友又係好冇家教下喎. 就算名校都要睇下收的學生父母質素. 有時聽到都唔相信有呢種極冇家教的小朋友.

回覆:我仔考第幾關你咩事....

平常心對付,反正講唔講係你自己嘅事,唔想講咪一句"OK la"帶過算數。

cindyau  me too  發表於 12-7-2 20:10
cindyau  me too  發表於 12-7-2 20:10
lojo11  同意  發表於 12-6-30 15:05

HTBT 發表於 12-6-30 12:03
最麻煩就係佢自己女成績差,又話個女咩咩叻,反問佢又話個女每次進步左 40幾分,一係竟然話唔知個女講咩。 ...

每次進步40幾分, 多幾次佢咪爆燈

有D人真係架好自私架,你有料比佢,到你想問返去攞,咦咦哦哦哽係唔會過返比你啦!

你嚮度講都無用,既然人地面皮厚,你咪自己直接同佢講叫佢唔好再問囉

仲要人地報咩佢又報咩。見我仔準備考5級樂理,佢個女連 3級琴都未考又話想考,連佢個琴老師都話佢唔好心急。唉,真係以為個女係超人。我只係叫自己仔唔好理人地,自己同自己比較,分數相差幾分縂會有。更唔可以笑人地,因為冇人有姿格笑人,一山還有一山高,唔好做井底之蛙。

noodle_amy_h  同意  發表於 12-7-17 16:49

只係想呻下唧!

我從來都唔會問人地仔女考第幾. 因為覺得人地考得好唔好都唔關我事. 不過有好多八卦家長見人就問, 我一定答OK啦, 同上次差唔多等. 試過亞女考第二, 有個家長不停追問, 我都係咁答.  又試過考第十, 我又係咁答, 廢事煩. 我無問番佢女考第幾, 我根本唔想知.

維尼熊pooh  同意,我都係同你一樣例牌答案.  發表於 12-7-5 13:31

坦白講,比較係人之常情。
買飛前面有兩條隊,你都自然會比較吓邊條快D la 。

只是有些人問得太直得罪人,有些卻表面唔計、心中暗計。
純綷技術問題。
我信有人出至關心 ( 當然關心自己居多) ,亦有些人係 :你好佢唔開心、你差佢就放心。
在一個考試制度裏,一開始個本質就係要計,有名次之分又點會唔去比較?個遊戲就係局住要大家互相比較!如果學校只公佈十名內成績,咪算佢有良心囉。

所以,唔駛唔開心,問得你太直的只能怪佢唐突,無比時間你準備一個大方得體的標準答案。

cindyau  "我信有人出至關心 ( 當然關心自己居多) ,亦有些人係 :你好佢唔開心、你差佢就放心。"
非常同意!  發表於 12-7-2 20:16
‹ 上一主題|下一主題