用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 九龍禮賢和將軍澳宣基,你會點揀?
go

九龍禮賢和將軍澳宣基,你會點揀? [複製鏈接]

家住將軍澳,兒子語文能力一般,數理較強,仲有個3歲女兒。
兩間都基督教,聽聞兩間都有是老師很有愛心的學校,校風不錯。
宣基也是將軍澳區的好學校,廣東話教中文(好似),聽聞這幾年課程深了許多,程度提高左,唔洗交學費。
禮賢普通話教中文,數學、科學有部分是英文,私小學費3千幾一個月,未計校車(由TKO去KLN Tong應該要過千)、雜費等支出。
點揀?給點意見,謝謝!
   1    0    0    0

唔該大家給點意見啦!謝謝!

回覆:九龍禮賢和將軍澳宣基,你會點揀?

宣基屬地區名校,我投此校

可登入2校的網頁看看其理念和入BAND1中學%,如果差不多,梗係選津校﹗

宣基啦

大家多投宣基,多謝幾位媽咪的回應和意見!

回覆:九龍禮賢和將軍澳宣基,你會點揀?

不過我仍想問問宣基是否真的不是普通話教中文呢?有沒有媽咪知道呢?

tszyan1001  無錯!宣基是廣東話教中文,中程度頗深!!  發表於 12-6-4 13:05

禮賢好一些.............

宣基不用比 school fee....

但係升中校網..將軍澳實在太差..

neko1234 發表於 12-6-4 11:32
但係升中校網..將軍澳實在太差..
Agree, 將軍澳既中學咁差,區內小學輪排位仲有馮晴同將天,除非小朋友成績好好,如果唔係到中學派位會好危險,如果錢唔係大問題,俾我就唔會博,我驚到時比小學派位更慘烈~!

yes,agree.......

如果有妹妹跟尾,我會揀津校,因為相信幾年後競爭會更加激烈。

laiyuen 發表於 12-6-4 12:33
Agree, 將軍澳既中學咁差,區內小學輪排位仲有馮晴同將天,除非小朋友成績好好,如果唔係到中學派位會好危 ...

這正是我們擔心的地方,唉!

回復 momokomak 的帖子

妳好, 我三年前都和妳有同一個決定, 最後為仔仔選了禮賢, 小朋友都讀得很開心,
學校給予很多機會給小朋友, 其實禮賢和宣基都是好學校, 宣基還要比禮賢多功課.
但若學費可以, 我會選較好的中學網, 需然禮賢都沒有直系中學, 但都派得不錯.
而我亦有一個女女今年升小一, 由於不是首名子女又不選將軍澳區,
所以有心理準備讀私校多, 由於妹妹的幼稚園可直升私小又有中學back up,
所以今年我只參加了自行和跨區, 最後當然抽不到, 所以妹妹都會讀私校.
以上是我小小的分享.

Karsten0806 發表於 12-6-5 10:19

妳好, 我三年前都和妳有同一個決定, 最後為仔仔選了禮賢, 小朋友都讀得很開心,

謝謝你的意見,可多分享禮賢的學習情況嗎?功課多嗎?程度如何?這校的德育做得不錯,老師有愛心,是嗎?「學校給予很多機會給小朋友」具體來說,是指甚麼?
你又否額外再讓孩子報讀英文班、數學班?
其實我女女的能力看似稍高,也有考慮報讀程度較好的私小,方便透露妹妹讀那一間呢?
謝謝你!

宣基,細女可同讀,而且學校又好

妳好, 嘗試回覆妳的問題, 禮賢功課不算多, 如快手1小時內完成, 如在校有功課堂, 甚至可在校完成.
但一個學期2測1考, 父母都要跟因都幾頻密, 中間又有小測, 全部都計分, 但有好處不會一次考得差影響全部成績.
老師很好, 宗教德育都好, 每星期二和四下午有聯課活動, 自費, 可增加他們的課外活動時間, 而校車亦可配合接送.
至於學校多機會是有很多不同職務給不同同學, 如班長, 風紀, 圖書館理員, 轉堂大使, 清潔之星, 禮貌之星......等
人人有工做, 建立他們的自信, 不會只得最叻的同學才有職務, 而且六年不轉班, 不設精英班,
見到他們很有歸屬感.

而女女是讀大坑真光, 幼稚園可直上小學又可參加大抽獎, 不用面試

希望可給妳一些資料作比較, 為你的小朋友選最合宜的學校.

Karsten0806 發表於 12-6-6 09:28

妳好, 嘗試回覆妳的問題, 禮賢功課不算多, 如快手1小時內完成, 如在校有功課堂, 甚 ...
謝謝你的回覆,讓我了解多些這間學校!
禮賢如何協助那些語文能力稍遜及學業成績較差的小朋友呢?
你有想過將來為仔仔選那間中學呢?跨區?深水步區?

謝謝你!

‹ 上一主題|下一主題